araman 18.01.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Może to troche dziwne pytanie ale wiele razy forumowicze pomagali więc i teraz pewnie nie zawiodą.Muszę zatrudnić do firmu sprzątaczkę która będzie zmywała podłogi i sprzątała toalety, czy ktoś wie czy są jakieś normy które mówią ile tak sprzątaczka może sprzątnąć w ciągu jednego dnia pracy. Kiedyś ktoś mi mówił że na ileś metrów podłogi do sprzątania powinna przypadać określona ilość osób do sprzątania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.01.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Już nie istnieją (nie są wymagane) normy "czasoprzestrzeni". Regulujesz to zapisem w zakresie obowiazków. Gdzie oprócz ogólnych stwierdzeń powinieneś określić szczegółowe, np: raz w roku czyszczenie fug, raz na kwartał mycie okien, raz na pół roku pastowanie, itp.Pamiętaj tylko o tym, że zgodnie z zapisami w Kodeksie Pracy możesz wymagać od pracownika tylko tyle ile zapisałeś w zakresie obowiazków.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 18.01.2007 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Dzięki za odpowiedź. Jest mi to potrzebne bo mam do wyboru albo zatrudnić sprzątaczkę na etat lub płacić administracji budynku za sprzątanie. Jutro jestem umówiony na rozmowę i muszę mieć jakiś plan działania, aby wybrać opcje korzystniejszą dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 18.01.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Myślałeś o opcji korzystanie z usług firmy sprzątającej?Czasami może być to korzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 18.01.2007 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Nie - jest propozycja aby pomieszczenia sprzątała sprzątaczka zatrudniona przez administracje budynku, wiem że nie mam wtedy problemu ze zwolnieniami urlopami itp. Moje pytanie wynika z tego że wiem ile czasu potrzebuje sprzątaczka aby uporać się z moimi podłogami ostatnio nawet kupiłem maszynę do szorowania płytek. Zajmuje je to max 2 godziny Sprząta łacznie ok 250 m2 powierzchni. Jeżeli nie ma normy powierzchni to moge podyskutować o kwocie , co innego gdyby były norma maksymalna na jedną sprzątaczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts