Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

norma dla sprzątaczki

araman

Recommended Posts

Może to troche dziwne pytanie ale wiele razy forumowicze pomagali więc i teraz pewnie nie zawiodą.

Muszę zatrudnić do firmu sprzątaczkę która będzie zmywała podłogi i sprzątała toalety, czy ktoś wie czy są jakieś normy które mówią ile tak sprzątaczka może sprzątnąć w ciągu jednego dnia pracy. Kiedyś ktoś mi mówił że na ileś metrów podłogi do sprzątania powinna przypadać określona ilość osób do sprzątania.

Już nie istnieją (nie są wymagane) normy "czasoprzestrzeni". Regulujesz to zapisem w zakresie obowiazków. Gdzie oprócz ogólnych stwierdzeń powinieneś określić szczegółowe, np: raz w roku czyszczenie fug, raz na kwartał mycie okien, raz na pół roku pastowanie, itp.

Pamiętaj tylko o tym, że zgodnie z zapisami w Kodeksie Pracy możesz wymagać od pracownika tylko tyle ile zapisałeś w zakresie obowiazków.

Pozdrawiam.

Nie - jest propozycja aby pomieszczenia sprzątała sprzątaczka zatrudniona przez administracje budynku, wiem że nie mam wtedy problemu ze zwolnieniami urlopami itp. Moje pytanie wynika z tego że wiem ile czasu potrzebuje sprzątaczka aby uporać się z moimi podłogami ostatnio nawet kupiłem maszynę do szorowania płytek. Zajmuje je to max 2 godziny Sprząta łacznie ok 250 m2 powierzchni. Jeżeli nie ma normy powierzchni to moge podyskutować o kwocie , co innego gdyby były norma maksymalna na jedną sprzątaczkę