Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wytrzyma mój dach? :-?

AGA44

Recommended Posts

Tak jak w temacie. Ile wytrzyma przy takich wichurach jakie mają przejść dziś w nocy? :(

Dom w stanie surowym otwarym. Dach przykryty dachówką ceramiczną, pod spodem Tyvek Solid, podbitki brak, jeszcze nie ocieplony - tak, że wiatr hula po całym domu. Okna zabite dechami.

Przy "zwykłym" wietrze folia trzepocze, że trudno wytrzymać, a co będzie dzisiaj?

P.S. Może dla niektórych to śmieszne, ale ja po prostu się boję.

no jak Tywek masz to nic nie poleci

Ja mam Doerkena pod dachówką ceramiczną - dom również w stanie surowym otwartym - okna zabite płytami OSB , podbitki brak - i nic w żadną wichurę nie poleci :-) - nie ma sie co obawiać - jak dachówka jest dobrze położona nic jej nie ruszy :-)

Pozdrawiam

Czujnik wiatru stacji pogody pokazuje w tej chwili między 35 a 72 km/h z kierunku W, NW

błyska się i słychać grzmoty. Przed chwilą tak przycięło gradem, że myśłałem że okna polecą,

na szczęście mały był jak pestki z wiśni. W każdym razie widziałem jak zabrało wolną paletę

po kostce i przekoziołkowało z dziesięć metrów po ziemi...Rzadko można taki widok zobaczyć :)

Chyba kompa trzeba wyłączyć, bo coś światło zaczyna mrugać....

Ja mam polozona blachodachowke, pod nia folia i okien brak :roll: .

Okna mialy byc dzisiaj wstawiane razem z bramami ale niestaty po wczorajszym telefonie moim do firmy dowiedzialam sie, ze okna owszem beda w czwartek ale za tydzien. Wiec siedze jak na szpilkach i az sie boje co rano zastane. Dach mam praktycznie prawie skonczony poza malym kawalkiem, ktory musza poprawic, na szczescie nie zaplacilam jeszcze za niego.

...Rzadko można taki widok zobaczyć :)

Chyba kompa trzeba wyłączyć, bo coś światło zaczyna mrugać....

Dolny Śląsk .... tam wieje najbardziej - 200km/h

wiadomosci radiowe - podaja informacje o zerwanych dachach ...

przez Polske przetacza sie orkan ...

u nas spokojniej - choc niebo rozcinaja błyskawice, wiatr nie osiaga tej siły co na zachodzie ....

Noc z rekordami temperatury i wiatru

(19.01/04:12) - Noc przyniosła nam mnóstwo historycznych rekordów. Padły rekordy prędkości wiatru, ale także temperatury. We Wrocławiu o godzinie 21:30 podmuch wiatru osiągnął 137 km/h. Tym samym pobity został poprzedni rekord wynoszący 135 km/h i zanotowany 29 stycznia 1974 roku. To był najbardziej spektakularny rekord pod względem wiatru, ale podobne padły także w innych miastach całej Polski, między innymi w Płocku, gdzie także wiało do 137 km/h, a w Krakowie i Poznaniu do 122 km/h. Poprzednie rekordy wynosiły 112 km/h i zanotowane były 20 lat temu. Rekordu nie było natomiast w górach, gdzie na Kasprowym Wierchu pojedyncze porywy wiatru osiągały 155 km/h. Jeszcze mocniej wiało na szczycie Śnieżki w Sudetach, do 220 km/h. Noc była nie tylko wyjątkowo wietrzna, ale i ciepła, stąd też pojawiające się gwałtowne burze na zachodzie i południu Polski. W Opolu około godziny 22:00 termometry pokazały aż 15,5 stopnia. Jeszcze nigdy w całej historii pomiarów w tym mieście nie było w styczniu tak wysokiej temperatury. Tymczasem do historycznego rekordu styczniowego ciepła w skali ogólnopolskiej zabrakło tylko 1 stopnia. W innych miastach na południu Polski było w tym samym czasie do nawet 13 stopni.

Źródło: Twoja Pogoda.

Tak wiec Aga nie martw się wytrzyma

Sebo8877

A ja nie mam jeszcze dachówki, tylko folia.

I aż się boję sprawdzać dzisiaj co się tam stało. Mam domek na górce.

Miejmy nadzieję, że nic nie zostało uszkodzone.

Chociaż jadąc dzisiaj do pracy, jak widziałam poprzewracane drzewa, uszkodzone samochody i sygnalizacja świetlna powywracana we wszystkie strony, no i brak prądu na całej trasie z Trzebnicy do Wrocławia, to nie napawa mnie optymizmem. :-?

...

Dolny Śląsk .... tam wieje najbardziej - 200km/h

wiadomosci radiowe - podaja informacje o zerwanych dachach ...

przez Polske przetacza sie orkan ...

u nas spokojniej - choc niebo rozcinaja błyskawice, wiatr nie osiaga tej siły co na zachodzie ....

To u mnie.

Światło zgasło około 21szej :evil:

Nosa nie szło wystawić na zewnątrz.

Ale dziś rano oglądałem domek. Wygląda na nietknięty.

Mam nadbitkę :lol:

Nasz dach po dzisiejszej nocnej zawierusze (orkan, burza, deszcz, grad itp.) nie wytrzymał.

Zerwałao po zachodniej stronie.

http://www.on-line.pl/dom/dach_2.jpg

A tu była papa położona na oknie i przyciśnięta cegłami - wiatr wygrał - cegły spadły!

http://www.on-line.pl/dom/dach_3.jpg

Dolny Śląsk