Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie?

Planuję budować dom i zrobić scianę trójwarstwową z betonu komórkowego. Między bloczkami dać watę. A potem jeszcze ocieplić z zewnątrz. Wiem że to koszty będą większe ale pieniądze to nie problem.

Czy takie rozwiązanie jest dobre czy może ktoś wybrałby inne.

Dziękuje za wszkazówki, opinie czy porady.....

Rzeczywiście fajne opinie. A co mnie inni obchodzą jak kasy nie mają, niech się wezmą do roboty albo stosują te swoje racjonalne i ekonomiczne podejście do sprawy. Chciałem poznać opinie ale tu każdy krytyka i swoje wywody robi....

Widzisz danio21 :wink: - poprosiłeś o "wszkazówki, opinie czy porady", więc życzliwi ludzie ci ich udzielili.

Są wśród Nich dobrzy fachowcy i praktycy.

Zapytałeś też czy twoje " takie rozwiązanie jest dobre ?"

Gołym okiem widać, że jest..........bez sensu !.

Nie obchodzą cię inni, wiec dlaczego oczekujesz że ty bedziesz kogokolwiek obchodził ? :o

Wygląda na to że rzeczywiście racjonalne i ekonomiczne podejście do sprawy jest ci całkowicie obce.

Dużo się musisz jeszcze nauczyć i to ........nie tylko o budowie. :wink:

PS.

pieniądze to nie problem.

Więc jak to jest, że nie stać cie na wynajęcie fachowca który mógłby cię nauczyć czegoś o budowaniu domu ? :o

https://forum.murator.pl/topic/69895-sciana-tr%C3%B3jwarstwowa/page/2/#findComment-1560677

Pytanie

Gdzie są Ci praktycy jeśli każdy ma odmienne zdanie na temat tej nieszczęsnej sciany 3W. Nie cytuję nikogo ale niech każdy czyta to co wyżej napisane - opinie i porady są różne. Wiem iż moja wiedza jest nie wielka i dopiero się uczę o tajnikach budowania ale nie wszysko jeszcze pojmują. Czytam różne tematy i tam też są rózne opinie. Owszem fachowców jest dużo i/lub takich którzy tylko pieniądze wyciągną a jaki będzie rezultat? Najpierw wolę troszkę sam się dowiedzieć o tym co ma byc robione a potem przyjdzie czas na fochowca i ekipę budującą.

Jeżeli kogoś uraziłem to PRZEPRASZAM za swoje zachowanie.

I mała prośba - jeżeli ktoś udziela porady a pisze o czymś fachowym to niech to od razu wyjaśni dla początkujacych forumowiczów.

Dziękuje

https://forum.murator.pl/topic/69895-sciana-tr%C3%B3jwarstwowa/page/2/#findComment-1560702

no żesz kur@#@@%$%%^ jego mać :evil:

twoja propozycja czyli bloczek / ocieplenie / bloczek / ocieplenie:

planuję budować dom i zrobić scianę trójwarstwową z betonu komórkowego. Między bloczkami dać watę. A potem jeszcze ocieplić z zewnątrz.

to do kur$@#@%%# nędzy NIE JEST 3W i nie znajdziesz żadnego (rozsądnego) wytłumaczenia na taki układ w nowbudowanych obiektach

smotrisz w knigu widzisz figu :evil: :evil: :evil:

Owszem fachowców jest dużo i/lub takich którzy tylko pieniądze wyciągną

każdy sądzi podłóg siebie, ale widać podobieństwa :D

https://forum.murator.pl/topic/69895-sciana-tr%C3%B3jwarstwowa/page/2/#findComment-1560885

I mała prośba - jeżeli ktoś udziela porady a pisze o czymś fachowym to niech to od razu wyjaśni dla początkujacych forumowiczów.

Dziękuje

OK danio21 - przekonałeś mnie że wiesz czego chcesz. :D

Tylko nie wszystko naraz.

Nie ma jednego idealnego sposobu na budowę ściany zewnętrznej.

Zależy co sie chce osiągnąć ?

Stąd wypowiadający sie powyżej w większości maja rację, choć ich opinie różnią się.

Tego sie nie da wyjaśnić tak w jednym poście a szkoda czasu na wypisywanie czegoś co już sto razy napisano na tym forum i choćby tu:

http://www.instalpol.com.pl/ogrzewanie.php?nr_str=54

Niestety - mądre budowanie to sztuka której poznaniu trzeba poświęcić trochę czasu, a dopiero jak coś nadal jest niezrozumiałe - pytać.

Pozdrawiam i powodzenia. :D

https://forum.murator.pl/topic/69895-sciana-tr%C3%B3jwarstwowa/page/2/#findComment-1560927

Jako nie fachura może spóbuję bardziej przystępnie:

Wg moich doświadczeń zrób 3W i otynkuj na zewnątrz . [/b]Nie obkładaj styropianem na zewnątrz bo jest to elewacja "miękka", musisz i tak ją jakoś mocować, wyrównywać i tynkować - po co jak można efekt równie ładny a trwalszy i tańszy uzyskać samym tynkiem.

Nawet jak srasz i kichasz forsą, to mniejsze pieniądze na jednym etapie oznaczają większe pieniądze na innym. (Możesz pokryć ściany warstewką złota, ale nie wtedy, gdy chodzi ci wyłacznie o kolor. Farba będzie trwalsza i łatwiejsza do nałożenia i nie będzie obłazić 8)

Dodatkowewgo ocieplenia nie potrzebujesz - jak jesteś maniak, to zwiększ ocieplenie pomiędzy warstwami. Poza tym co ty tam chcesz wsadzić :o watę? :o

Poza tym - o konstrukcji ściany NIE DYSKUTUJ NA FORUM - DYSKUTUJ Z KONSTRUKTOREM, który ci dom projektuje. On z tobą zadecyduje DLACZEGO wybierzecie ten a nie inny rodzaj materiałów lub układów. Jak się z nim nie dogadasz - to zmieniaj go bez namysłu.

Nie wchodź w klinkierowe fasady, chyba, że o nich marzysz od zawsze. Kłopot z wykonawcami jest okropny - znienawidzisz budowę na co najmniej pół roku. Jak masz wątpliwości to zapraszam do mojego dziennika...

Zdecydowanie natomiast 3W uważam nadal za najlepsze rozwiazanie.

Najlepiej wydane pieniądze to te wydane na planowanie PRZED budową. POtem już tylko pilnować projektu.

Niestety, ja chciałam oszczędzać na architekcie :cry: choć tylko trochę :lol:

Najbardziej chwalę sobie te rzeczy, które przemyślałam dogłębnie PRZED zrobieniem.

https://forum.murator.pl/topic/69895-sciana-tr%C3%B3jwarstwowa/page/2/#findComment-1564405