Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WARUNKI ZABUDOWY DZIALKA ROLNA KLASA IV - prosze o pomoc :((

patrykbj

Recommended Posts

Witam Szanowni Panstwo

Moj problem polega na tym iz posiadam dzialke rolna ziemia klasy IV i gmina odmowila mi wydania WZ poniewaz teren nie spelnia warunku art 61 ust 1 pkt 4.

Tutaj przywolawm to co napsiala gmina:

Zgodnie z tekstem decyzji: „ Teren planowanej inwestycji położony jest w obszarze użytków rolnych klas IV, planowanych do przeznaczenia na cele nierolnicze, których zwarty obszar przekracza 1ha i zgodnie z art. 7 ust. 2 pkt. 1 ustawy z 3 lutego 1995 roku o ochronie gruntów rolnych i leśnych Dz. U. Z 1995r, Nr 16, poz. 78 wymaga uzyskania zgody Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolnicze dokonywanych w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego”.

Po pierwsze na moja wiedze dla ziemi klasy IV odpowiedzialny za wydanie pozowlenia jest Wojewoda a nie minister ale to nie najwazniejsze i wazny jest punkt 3 z art7 a nie punkt 1.

Prosze zobaczyc co pisze gmina. Pisza iz dzialka lezy w obrebie uzytkow rolnych klasy IV i wraz z przylegajacym zwartym obszarem przekracza 1ha.

Przy takiej interpretacji to prawda.

Jednak wlasciwy artykul 7 i punkt 3(dla IV klasy) mowi o ZWARTYM OBSZARZE PROJEKTOWANYM!!!!

W moim rozumieniu nie ma znaczenia ze przylegajace dzialki sa klasy IV jak i moja.

Ja wystepuje o warunki zabudowy dla obszaru 0.9648 ha i rozumiem ze punkt 4 ktorego rzekomo nie spelniam nie ma zastosowania, poniewaz rozmawiamy po pierwsze o ZWARTYM OBSZARZE PROJEKTOWANYM nie o obrzasze lacznym okolicnych ziemi.

Takie tez odwolanie zamierzam napisac jednak najpierw chcialbym skonsultowac to z kims kto sie na tym zna.

Jesli ktos jest w stanie odpisac to bede bardzo wdzieczny.

Moge nawet umowic sie na platne konsultacjie - to akurat rejon szczecina lub przygotowanie dokumentow - odwolania rowniez platne.

Dotychczasowy czas poswiecilem na grzebanie w ustawach.

Odwolanie musze wyslac do poniedzialku.

Reasumujac:

-czy gmina moze odrzucic wniosek o wydanie WZ

-czy mam racje piszac ze wojewoda jest wladny do wydania zgody na zmiane uzytkowania gruntow jednak tlko pow 1ha zwartego obszaru projektowanego co nie dotyczy mojej dzialki.

Bardzo prosilbym o odpowiedz

Pozdrawiam

Patryk

Witam,

Nie jestem wprawdzie -oskar 0259-, ale może to co powiem coś wyjaśni 8).

Buduję dom na gruncie rolnym. W pierwszym wniosku, który wycofałem napisałem:

Wniosek... dla inwestycji plegającej na: BUDOWIE DOMU JEDNORODZINNEGO Z GARAŻEM W OBRĘBIĘ BRYŁY BUDYNKU (+ SZCZELNY ZBIORNIK NIECZYSTOŚCI).

Na wniosek sformułowany jak wyżej dostałbym odpowiedź negatywną.

Drugi wniosek brzmiał następująco:

Wniosek... dla inwestycji plegającej na: BUDOWIE BUDYNKU MIESZKALNEGO W RAMACH GOSPODARSTWA ROLNEGO (Z GARAŻEM W OBRĘBIĘ BRYŁY BUDYNKU ORAZ ZE SZCZELNYM ZBIORNIKIEM NIECZYSTOŚCI).

Na tak sformułowany wniosek otrzymałem oczekiwane WZ :D.

Pozdrawiam

Klenio

Odpowiedam z własnego doświadczenia.

Pierwszy wniosek o WZ został odrzucony, bo brak planów.

Drugi złożyłam na zabudowę zagrodową ale warunek,- musi być budynek gospodarczy, inne war.spełniam. Otrzymałam WZ. Tak więc garaż w bryle może być ale obowiązkowo również budynek gospodarczy. A co to jest szczelny zbiornik na nieczystości?, ja mam mieć szambo. Pozdrawiam :o

Witam,

Odpowiedam z własnego doświadczenia.

Pierwszy wniosek o WZ został odrzucony, bo brak planów.

Dokładnie. Planowanie na tym terenie być może zacznie się w połowie 2007 roku. Takie ma nieoficjalne informacje od Pani Inspektor.

Drugi złożyłam na zabudowę zagrodową ale warunek,- musi być budynek gospodarczy, inne war.spełniam. Otrzymałam WZ. Tak więc garaż w bryle może być ale obowiązkowo również budynek gospodarczy.

W moim wypadky budynek gospodarczy nie jest potrzebny. Bez niego też dostałem decyzję z WZ. Dokładnie na taką inwestycję jaką podałem wyżej (przepisałem to z wniosku).

A co to jest szczelny zbiornik na nieczystości?, ja mam mieć szambo. Pozdrawiam :o

Jest to właśnie szambo. Ale pełnym zdaniem ładniej brzmi :lol:.

Pozdrawiam

Klenio

napisalem odwolanie i czekam

generalnie mam wrazenie ze ktos odrzucil moje pismo analizujac je lewa reka

przywolali artykul do gleby klasy III ja mam IV

działka ponizej 1ha bo 0,96 wiec nawet jakby co nie wymaga pozwolenia na zmiany w planie zagosp

poza tym planu nie ma

uzasadniajac napisali ze nie oga wydac bo potrzeba zgody na zmiane w planie

sami napisali ze nie ma planu i musza wydac WZ

wiec bez sensu

dodatkowo na zalaczniku graficznym babka napisala

ANALIZA TERENU WOKOL TERENU PLANOWANEJ INWESTYCJI

dla mnie szczyt bo WZ wydaje sie dla konkretnej dzialki

no ale zobacze co odpisza

powolalem sie jeszcze na studium

nie jest to nic wiazacego ale warto pokazac ze sie wie i ze wszystko zgiodnie z nim

pozdrawiam