patrykbj 19.01.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Witam Szanowni Panstwo Moj problem polega na tym iz posiadam dzialke rolna ziemia klasy IV i gmina odmowila mi wydania WZ poniewaz teren nie spelnia warunku art 61 ust 1 pkt 4.Tutaj przywolawm to co napsiala gmina: Zgodnie z tekstem decyzji: „ Teren planowanej inwestycji położony jest w obszarze użytków rolnych klas IV, planowanych do przeznaczenia na cele nierolnicze, których zwarty obszar przekracza 1ha i zgodnie z art. 7 ust. 2 pkt. 1 ustawy z 3 lutego 1995 roku o ochronie gruntów rolnych i leśnych Dz. U. Z 1995r, Nr 16, poz. 78 wymaga uzyskania zgody Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolnicze dokonywanych w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego”. Po pierwsze na moja wiedze dla ziemi klasy IV odpowiedzialny za wydanie pozowlenia jest Wojewoda a nie minister ale to nie najwazniejsze i wazny jest punkt 3 z art7 a nie punkt 1.Prosze zobaczyc co pisze gmina. Pisza iz dzialka lezy w obrebie uzytkow rolnych klasy IV i wraz z przylegajacym zwartym obszarem przekracza 1ha.Przy takiej interpretacji to prawda. Jednak wlasciwy artykul 7 i punkt 3(dla IV klasy) mowi o ZWARTYM OBSZARZE PROJEKTOWANYM!!!! W moim rozumieniu nie ma znaczenia ze przylegajace dzialki sa klasy IV jak i moja. Ja wystepuje o warunki zabudowy dla obszaru 0.9648 ha i rozumiem ze punkt 4 ktorego rzekomo nie spelniam nie ma zastosowania, poniewaz rozmawiamy po pierwsze o ZWARTYM OBSZARZE PROJEKTOWANYM nie o obrzasze lacznym okolicnych ziemi. Takie tez odwolanie zamierzam napisac jednak najpierw chcialbym skonsultowac to z kims kto sie na tym zna. Jesli ktos jest w stanie odpisac to bede bardzo wdzieczny.Moge nawet umowic sie na platne konsultacjie - to akurat rejon szczecina lub przygotowanie dokumentow - odwolania rowniez platne.Dotychczasowy czas poswiecilem na grzebanie w ustawach.Odwolanie musze wyslac do poniedzialku. Reasumujac:-czy gmina moze odrzucic wniosek o wydanie WZ-czy mam racje piszac ze wojewoda jest wladny do wydania zgody na zmiane uzytkowania gruntow jednak tlko pow 1ha zwartego obszaru projektowanego co nie dotyczy mojej dzialki. Bardzo prosilbym o odpowiedzPozdrawiam Patryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 24.01.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 PatrykW dziale "Prawo i pieniądze" jest OSKAR, który Ci pomoże /temat: warunki zabudowy/. Napisz tam i czekaj cierpliwie. Mnie też pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 24.01.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 prawda, polecam -oskar 0259-. pozdrawiamhttp://www.wyciagi-budowlane.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 28.01.2007 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Gmina moze odrzucic, jesli masz IV klase i powyzej 1 ha. Nie ma problemu, jesli wydzielisz dzialke ponizej 1 ha z tegowiekszego terenu, bedzie cie to jednak kosztowac wizyte u geodety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klenio 30.01.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam, Nie jestem wprawdzie -oskar 0259-, ale może to co powiem coś wyjaśni . Buduję dom na gruncie rolnym. W pierwszym wniosku, który wycofałem napisałem: Wniosek... dla inwestycji plegającej na: BUDOWIE DOMU JEDNORODZINNEGO Z GARAŻEM W OBRĘBIĘ BRYŁY BUDYNKU (+ SZCZELNY ZBIORNIK NIECZYSTOŚCI). Na wniosek sformułowany jak wyżej dostałbym odpowiedź negatywną. Drugi wniosek brzmiał następująco: Wniosek... dla inwestycji plegającej na: BUDOWIE BUDYNKU MIESZKALNEGO W RAMACH GOSPODARSTWA ROLNEGO (Z GARAŻEM W OBRĘBIĘ BRYŁY BUDYNKU ORAZ ZE SZCZELNYM ZBIORNIKIEM NIECZYSTOŚCI). Na tak sformułowany wniosek otrzymałem oczekiwane WZ . Pozdrawiam Klenio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 30.01.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Odpowiedam z własnego doświadczenia. Pierwszy wniosek o WZ został odrzucony, bo brak planów. Drugi złożyłam na zabudowę zagrodową ale warunek,- musi być budynek gospodarczy, inne war.spełniam. Otrzymałam WZ. Tak więc garaż w bryle może być ale obowiązkowo również budynek gospodarczy. A co to jest szczelny zbiornik na nieczystości?, ja mam mieć szambo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klenio 31.01.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witam, Odpowiedam z własnego doświadczenia. Pierwszy wniosek o WZ został odrzucony, bo brak planów. Dokładnie. Planowanie na tym terenie być może zacznie się w połowie 2007 roku. Takie ma nieoficjalne informacje od Pani Inspektor. Drugi złożyłam na zabudowę zagrodową ale warunek,- musi być budynek gospodarczy, inne war.spełniam. Otrzymałam WZ. Tak więc garaż w bryle może być ale obowiązkowo również budynek gospodarczy. W moim wypadky budynek gospodarczy nie jest potrzebny. Bez niego też dostałem decyzję z WZ. Dokładnie na taką inwestycję jaką podałem wyżej (przepisałem to z wniosku). A co to jest szczelny zbiornik na nieczystości?, ja mam mieć szambo. Pozdrawiam Jest to właśnie szambo. Ale pełnym zdaniem ładniej brzmi . Pozdrawiam Klenio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykbj 07.02.2007 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 napisalem odwolanie i czekamgeneralnie mam wrazenie ze ktos odrzucil moje pismo analizujac je lewa rekaprzywolali artykul do gleby klasy III ja mam IVdziałka ponizej 1ha bo 0,96 wiec nawet jakby co nie wymaga pozwolenia na zmiany w planie zagosppoza tym planu nie mauzasadniajac napisali ze nie oga wydac bo potrzeba zgody na zmiane w planiesami napisali ze nie ma planu i musza wydac WZwiec bez sensudodatkowo na zalaczniku graficznym babka napisala ANALIZA TERENU WOKOL TERENU PLANOWANEJ INWESTYCJI dla mnie szczyt bo WZ wydaje sie dla konkretnej dzialki no ale zobacze co odpisza powolalem sie jeszcze na studiumnie jest to nic wiazacego ale warto pokazac ze sie wie i ze wszystko zgiodnie z nimpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts