sailor_ro 19.01.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Witam Mam takie pytanie w naszym domu jest w projekcie Teriva.Wymiary domu to 7 m na 9.6 m.I teraz tak belki opieraja sie na scianie nosnej (dzielacej kcuhnie i wiatrolap),a nastepnie wykonana jest belka na ktorej tejze belki beda sie opierac(przestrzen otwarta miedzy salonem,kuchnia i jadalnia).W jednym mijescu jest nawet ona podparta filarem.I teraz tak jesli zrezygnowalibysmy z Terivy na rzecz stropu monolitycznego,to czy ta belka moglaby byc ukryta w stropie(wiem ze pytanie do projektanta ew.kier buda,ale nie mam go pod reka,a komputer tak).Sciana nosna do 1/3 dlugosci domu,czyli 3.2 m.Aha i czy mozna by zrezygnowac z filaru?Wszak buduje sie domu o tej rozpietosci stropu(7m) praktycznie bez scian nosnych.pozdrawiam i dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.01.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 W stropie monolitycznym to nie ma miesca na ukrycie belki , tzn jest małą wysokosc konstrukcji stąd wynika ze taka ukryta w grubości stropu belka ma stosynkowo mała nośnośc w stosunku do stropu.Wrzuć jakis rysunek, szkic rzutu o który pytasz bedzie łatwiej o tym "gadać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 19.01.2007 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 oki po powrocie do domu zapodam Ci rzut parteru.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keczkun 19.01.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 W stropie monolitycznym to nie ma miesca na ukrycie belki , tzn jest małą wysokosc konstrukcji stąd wynika ze taka ukryta w grubości stropu belka ma stosynkowo mała nośnośc w stosunku do stropu. Mi się jednak wydaj,że można:) Sufit będzie gładki,jedynie na następnej kondygnacji podciąg będzie wystawał np.15 cm ponad stropem, ale da isę to zniwelować ociepleniem i wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 19.01.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Przecież można zrobić sufit podwieszany i podciąg nie bedzie widoczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.01.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Mi się jednak wydaj,że można:) Sufit będzie gładki,jedynie na następnej kondygnacji podciąg będzie wystawał np.15 cm ponad stropem, ale da isę to zniwelować ociepleniem i wylewką. Tyle ze nie bedzie to ukryte w grubości stropu a o to pytał autor. Jeżeli na górze nie ma pomieszczeń to mozna belka wypuścic do góry jeżeli sa pojawia sie problem np z drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 19.01.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 oczywiscie ze mozna --> robi sie zbrojenie pasmowe ale czy w tym konkretnym przypadku to tylko konstruktor odpowie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.01.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 http:// nastepnie wykonana jest belka na ktorej tejze belki beda sie opiera masło maślane co do terivy to do 7,20 bez problemówa żelbet? nie widzę żadnego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 19.01.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Jest to wykonalne, nie tylko w monolicie, ale i w terivie. Podciąg będzie u dołu wystawał raptem z 5 cm od powierzchni sufitu. Póżniej łatwo go schować pod sufitem podwieszanym. Kilkakrotnie wykonywałem takie podciągi Konieczna zgoda kierownika i projekt od architekta konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 19.01.2007 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 no wiec tak jest teraz :http://img249.imageshack.us/img249/5485/rysunek2wi6.th.jpg a ja chce zrobic tak: http://img260.imageshack.us/img260/4444/rysunek2zmiennionyqm4.th.jpgto czerwone (nieudolne)to przedluzenie sciany tzn. do tego momentu chce ja przedluzyc.i teraz dwa pytania:1.czy jesli zostanie Teriva,czyli robimy podciag,to przy przedluzeniu sciany mozemy zlikwidowac slup?2.jesli zdecydujemy sie na monolit to czy musimy robic ten podciag i slup,ewentualnie podciag umiescic w stropie? pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 20.01.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Z powodzeniem można zastosować tu podciąg wewnętrzy nawet dla stropu Teriva. Po przedłużeniu ściany filar jest niepotrzebny. A nawet na upartego można by było zrezygnować z podciągu na rzecz długich elementów stropu Teriwa - tam masz nie całe 7 metrów rozpiętości , ale szczegóły obciążenia należałoby dokładnie przeliczyć. Porozmawiaj ze swoim architektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.01.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Z powodzeniem można zastosować tu podciąg wewnętrzy nawet dla stropu Teriva. Po przedłużeniu ściany filar jest niepotrzebny. A nawet na upartego można by było zrezygnować z podciągu na rzecz długich elementów stropu Teriwa - tam masz nie całe 7 metrów rozpiętości , ale szczegóły obciążenia należałoby dokładnie przeliczyć. Porozmawiaj ze swoim architektem A ja jednak nie byłbym takim optymistą i nie wyrzucałbym wszystkiego na hura. Gdyby ten podciąg trzymal tylko ten strop prawdopodobnie nikt by go tam nie projektował. Trzeba przyglądnąć się co tam na górze jest i czy dach nie ma w tym miejscu np słupów podpierających płatew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 20.01.2007 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Nic u gory nie ma,zadnych slupow Sluchajcie to ten temat jakby uwazam za zamkniety,oczywiscie trzeba to przedyskutowac zkier. budem,ale jest to do rozwiazania. Poniewaz widze ze rozmawiam z ludzmi ktorzy maja pojecie,to moje pytanie na temat fundamentów (konkretnie ław).U mnie w projekcie jest ława 40x50 cm,beton B20,zbrojenie 4 prety fi16mm. Kumpel budowlaniec,mowi ze jak grunt dobry ( a jest dobry,bo badania robilem,pamietam ze jednorodny ...) to on by prety dawal 12 zamiast 16-tki,no i zastanowilby sie nad B15.Co Wy na to?Czytalem,ze gdzies tam ludzi nie daja zbrojenia,ze daja B15.Ja powiem tak:nie che oszczedzac na sile i kosztem np.wytrzymalosci,co innego podciag(malo urokliwa rzecz). Z drugiej strony jesli mozna dac mniejsza srednice stali,czy beton "troche' slabszy... pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.01.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Poniewaz widze ze rozmawiam z ludzmi ktorzy maja pojecie,to moje pytanie na temat fundamentów (konkretnie ław).U mnie w projekcie jest ława 40x50 cm,beton B20,zbrojenie 4 prety fi16mm. Kumpel budowlaniec,mowi ze jak grunt dobry ( a jest dobry,bo badania robilem,pamietam ze jednorodny ...) to on by prety dawal 12 zamiast 16-tki,no i zastanowilby sie nad B15.Co Wy na to?Czytalem,ze gdzies tam ludzi nie daja zbrojenia,ze daja B15. Kumpel dobrze mówi najczęściej zbrojenie podłużne ław robione jest z 12. Ze zbrojenia nie rezygnuj , beton na B15 na fundamenty tez jest wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 20.01.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Większość fundamentów wylewa się z B15 - B20 trochę szkoda, chyba że masz problem z wodami gruntowymi. Co do zbrojenia - jeżeli fundament lany - dawaj - to tylko go wzmocni. co zaś idzie o grubość - kolega ma racje 12 wystarczy tylko daj wszystkie pręty, a nie 2 na krzyż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 20.01.2007 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Dzieki sliczne za odpowiedzi.Dla mnie tamt został wyczerpany.Oszczednosci z fundamentu ulokuje w dachu (zamiast murłaty 12x12 dam 14x14,zamiast krokwi 18x5 dam 18x8,to i w przyszlosci moze dachoweczka podejdzie,zamiast blacho...) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 20.01.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Witam , ja dopiszę się do tego tematu.Ile można zaoszczędzić zmieniając terive na strop monolityczny ?Jak to wygląda w twoim przypadku sailor_ro ? Ja właśnie kupiłem projekt w którym mam strop ceramiczno-żelbetonowy Porotherm 19/62.5 . Czy zmieniając ten strop na monolityczny dużo zaoszczędzę ,czy warto w ogóle zmieniać ten stop. Za zmianę stropu , obliczenia i tak będę musiał dopłacić projektantowi . Będzie trzeba wykonać pełne deskowanie a to też kosztuje. Co Wy na to? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 20.01.2007 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Na temat oszczednosci glosy sa rozne,tyle samo za,ile przeciw.Ja nie robie tego dla oszczednosci,a dlatego ze: 1. przy monolicie jakies pare cm wiecej wysokosci2. z teriva bywaja problemy,lubi pekac,roznie jest tez z jakoscia3. deski z szalowania pojda na dach ( jakby dwie pieczenie na jednym ogniu)4. jakos wieksze zaufanie mam do monolita(oczywiscie ekipa musi wiedziec do robi) Mysle ze monolit na moj domek wyniesie mnie jakies 5000 tys zł (nie liczac stempli i desek,ale te bede musial kupic juz wczesniej,bo fundamenty).Teriva wg cen z Allegro (zimowa promocja) z nadbetonem wyszlaby jakies 3500 zl plus stemple.Aha co do monolitu to kumpel zrobil cos takiego, mial jakies dojscie do cegly dziurawki (za darmo),zrobil zbrojenie i w oczka zbrojenia powkladal cegly,oczywiscie bylo tak ze co iles tam rzedow cegiel byla podwojne zbrojenie(taka jakby belka).od spodu jak odbil szalunek widzialo sie cegly oblane betonem z boków.Dzieki temu zaoszczedzil pare metrow betonu,no i ma polaczenie z ceramika.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.01.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 nooo przy takich cenach to teriva jakieś 1k razy tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 20.01.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 nooo przy takich cenach to teriva jakieś 1k razy tańsza To pewnie cena samej terivy trzeba do tego dodać jeszcze zbrojenie , zbrojenie wieńca , oraz beton . Bynajmniej tak mi się wydaje . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts