Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ukrycie podciągu w stropie

Recommended Posts

Dzieki temu zaoszczedzil pare metrow betonu,no i ma polaczenie z ceramika.

U Ciebie na tych 7 metrach rozpiętości nie radze takich oszczedności poza tym ze to dośc kiepski strop wychodzi to jeszcze nie zawsze można tak to zrobić zauważ ze jeżeli zazbroisz "na cegłe" to masz pręty co ~13 -14cm w przypadku rozpiętości blisko 7 metrów to może być za żadko. Strop monolityczny ma być monolityczny a nie kombinowany, to sa pozorne oszczednosci.

Na temat oszczednosci glosy sa rozne,tyle samo za,ile przeciw.

Ja nie robie tego dla oszczednosci,a dlatego ze:

1. przy monolicie jakies pare cm wiecej wysokosci

2. z teriva bywaja problemy,lubi pekac,roznie jest tez z jakoscia

3. deski z szalowania pojda na dach ( jakby dwie pieczenie na jednym ogniu)

4. jakos wieksze zaufanie mam do monolita(oczywiscie ekipa musi wiedziec do robi)

Mysle ze monolit na moj domek wyniesie mnie jakies 5000 tys zł (nie liczac stempli i desek,ale te bede musial kupic juz wczesniej,bo fundamenty).

Teriva wg cen z Allegro (zimowa promocja) z nadbetonem wyszlaby jakies 3500 zl plus stemple.

Aha co do monolitu to kumpel zrobil cos takiego, mial jakies dojscie do cegly dziurawki (za darmo),zrobil zbrojenie i w oczka zbrojenia powkladal cegly,oczywiscie bylo tak ze co iles tam rzedow cegiel byla podwojne zbrojenie(taka jakby belka).od spodu jak odbil szalunek widzialo sie cegly oblane betonem z boków.Dzieki temu zaoszczedzil pare metrow betonu,no i ma polaczenie z ceramika.

pozdrawiam

Zawsze można też nakraść ogrodzeń metalowych i mieć strop żelbetowy :wink: - to takie mocno ekonomiczne podejście.

Do Gacuś:

Cena Terivy z betonem,ale bez wienca i zbrojenia.Sorki zapomnialem(troszke mi to tez bylo za tanio).Czyli wyjdzie na to samo,jak sie doda stal.No mniej wiecej.

Do Jajmar:

Ja tylko napisalem ze on tak zrobił,chatke ma troszke wiekszą bo 12.40 na 9.6.

co do zbrojenia to on robil jakos tak 26 na 13 cm.

Do Geno:

Troche nie kumam twojej wypowiedzi,moze dlatego ze wlasnie sie obudziłem.

Czy ja pisalem ze ktos cos kradl?Cegla dziurawka lezala u rolnika za stodola,znaja sie,wiec mu za transport ja podarowal.To byla troche tak rozbiórkowa itd.

Do Geno:

Troche nie kumam twojej wypowiedzi,moze dlatego ze wlasnie sie obudziłem.

Czy ja pisalem ze ktos cos kradl?Cegla dziurawka lezala u rolnika za stodola,znaja sie,wiec mu za transport ja podarowal.To byla troche tak rozbiórkowa itd.

Kradzież był tylko w sensie obniżenia kosztów - generalnie to piłem do tego,że jeśli oszczędzać to trzeba wiedzieć jak i znac konsekwencje kroków. NIe można sobie tego zrobić ot tak - jest to na forum wiele przypadków opisanych oszczędności gdzie potem koszty usunięcia awarii były wielokrotnie większe - m.in. wątek w którym majster chciał zaoszczędzić i wykonał strop zamiast 15 to bodajże 8 cm niedopilnowując zbrojenia - na środku stropu było potem ugięcie ponad 10 cm. Nie twierdzę,że Twój kolega źle zrobił bo generalnie tego nie widziałem, z opisu wynika,że to coś w rodzaju stropu Kleina ale nie do końca.