maksik78 19.01.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Witam, Właśnie jestem na etapie walczenia o pozwolenie na budowę i zaczynam się rozglądać z żoną za kredytem na budowę domu. Będę budował systemem gospodarczym ( z teściem) więc jeżeli chodzi o jakieś limity to się powinienem w nich zmieścić. Drugie pytanie: Czy jak mam rozdzielność majątkową z żoną i jedna osoba bierze kredyt to czy jest opcja dostania dopłat czy oboje trzeba przystąpić do kredytu. Może ktoś się dowiadywał i zechce się podzielić swoją wiedzą Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 19.01.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Witam!Nie wiem jak jest z rozdzielnością, ale też sie zastanawiam czy wybrać kredyt we frankach czy w złotówkach i z tą dopłatą do odsetek. Do tej pory brałam pod uwagę tylko franki, ale sytuacja przez ostatnie pół roku bardzo sie zmieniła. Frank jest teraz bardzo niski, a lepiej brać kredyt we frankach jak jest wysoki i spłacać po niskim kursie. A tewraz jak weźmiemy kredyt we frankach i zacznie od drożeć, to będziemy bardzo do tyłu. Do tego stopy procentowe w Szwajcarii ciagle idą do góry. Więc sama nie wiem czy jest teraz opłacalne branie kredytu we frankach. Może ktoś sie wypowie w tej kwestii?Ja byłam ostatnio w PKO BP i dostałm bardzo dobre warunki na złotówki. W gruncie rzeczy nawet bez dopłat rata kredytu w złotówkach byłaby wyższa tylko o 120 zł, a z dopłatami byłaby niższa od kredytu we frankach o 170 zł!!!!więc nie wiem co robić, czy warto ryzykowac i brać we frankach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 19.01.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Ja byłam ostatnio w PKO BP i dostałm bardzo dobre warunki na złotówki. W gruncie rzeczy nawet bez dopłat rata kredytu w złotówkach byłaby wyższa tylko o 120 zł, a z dopłatami byłaby niższa od kredytu we frankach o 170 zł!!!!więc nie wiem co robić, czy warto ryzykowac i brać we frankach w kwestii propozycji jaką dostałaś, to upewnij się, że marża jaką bank Ci zaproponował jest stała przez cały okres kredytu. A jeśli nie, to policz sobie ile zapłacisz raty jak marża osiągnie swój normalny poziom po dwóch czy też trzech latach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 19.01.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Dzięki za podpowiedź. W PKO BP powiedzieli mi, o marży banku dla złotych 0.76% dlatego, że mam tam konto ROR i internetowe, ale nie dopytałąm się, czy to będzie stała marża na cały okres kredytowania. Będę miałą to na uwadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 19.01.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Dzięki za podpowiedź. W PKO BP powiedzieli mi, o marży banku dla złotych 0.76% dlatego, że mam tam konto ROR i internetowe, ale nie dopytałąm się, czy to będzie stała marża na cały okres kredytowania. Będę miałą to na uwadze. Marża i rozbieżność wysokości rat we frankach i w złotówkach sugeruje, że bierzesz niezbyt dużą kwotę kredytu. Ale weź poprawkę na to jeszcze, że PKO BP, z tego co rozumiem z Twojego postu, porównało dla Ciebie tylko swoją ofertę złotówkową i walutową. MOja rada, którą każdy Ci powtórzy. Odwiedź kilka banków, Bo przy odrobinie chęci kredyt we frankach można wynegocjować z marżą na poziomie 1%, a resztę wartości oprocentowania robią WIBOR dla złotówek (ponad 4% na dziś) i LIBOR dla franka (ponad 2% na dziś). Decyzja należy do Ciebie poczytaj tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=43761, to skarbnica wiedzy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 19.01.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 biorę 150 tys. zł kredytu na 30 lat, przy ok. 30% środków właśnych. W innych bankach byłam. Na powitanie dali mi 1,35% we frankach, to w PKO BP dostałam lepszą marżę- 1,16%. Aha i w innych bankach są wysokie prowizje przy frankach. W Multibanku zaśpiewali mi aż 2,2%, a winnych znowu obowiązkowe ubezpieczenie na życie np. w Millenium - 30 zł. Jeżeli biorą kredyt dwie osoby, to comiesięczna rata jest większa o 60 zł. Dzięki za rady. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 19.01.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 biorę 150 tys. zł kredytu na 30 lat, przy ok. 30% środków właśnych. W innych bankach byłam. Na powitanie dali mi 1,35% we frankach, to w PKO BP dostałam lepszą marżę- 1,16%. Aha i w innych bankach są wysokie prowizje przy frankach. W Multibanku zaśpiewali mi aż 2,2%, a winnych znowu obowiązkowe ubezpieczenie na życie np. w Millenium - 30 zł. Jeżeli biorą kredyt dwie osoby, to comiesięczna rata jest większa o 60 zł. Dzięki za rady. Pozdrawiam! To faktycznie wyjątkowo pechowo trafiałaś. Ja obecnie negocjuję warunki kredytu iw ogóle nie biore pod uwagę banków wołających prowizji za kredyt w CHF. Możliwość wyboru bardzo się zmniejsza, ale przecież właśnie do tego dążymy, zeby te opłaty były jak najmniejsze pozdrawiam zapomniałem dodać, że kwota kredytu jaki chcasz wziąć dla banków też nie jest specjalnie atrakcyjna stąd próbują zedrzeć z Ciebie skórę nie daj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 20.01.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 biorę 150 tys. zł kredytu na 30 lat, przy ok. 30% środków właśnych. W innych bankach byłam. Na powitanie dali mi 1,35% we frankach, to w PKO BP dostałam lepszą marżę- 1,16%. Aha i w innych bankach są wysokie prowizje przy frankach. W Multibanku zaśpiewali mi aż 2,2%, a winnych znowu obowiązkowe ubezpieczenie na życie np. w Millenium - 30 zł. Jeżeli biorą kredyt dwie osoby, to comiesięczna rata jest większa o 60 zł. Dzięki za rady. Pozdrawiam! Mi za to przy porównywalnym kredycie 180000, 25 lat pani z PKO BP krzykneła 1,6% w CHF i 1,1% w złotówkach i udawadniała że we frankach się nie opłaca bo raty niewiele się różnią i rzeczywiście przy takim oprocentowaniu to prawda ale jak porównam to z 0,9% dla CHF i 1% dla PLN to różnica już jest sporawa bo ok. 200zł. Ogólnie to zarówno w PKO BP jak i w PKO SA to panie bardzo zniechęcały do brania kredytu we frankach, taka wielka troska o klienta (szkoda że takiej troski nie wykazywali kilka lat temu gdy namawiali na kredyty w Euro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 20.01.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 jak porównam to z 0,9% dla CHF i 1% dla PLN to różnica już jest sporawa bo ok. 200zł. któryś bank zaproponował Ci taką marżę dla CHF przy Twojej kwocie kredytu ? Bo ja biorę 300 000 i do tej pory udało mi się utargować marżę 1 % w CHF i ani kroku niżej Jak masz taki bank to powiedz jaki, jeszce w poniedziałek tam będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 20.01.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 jak porównam to z 0,9% dla CHF i 1% dla PLN to różnica już jest sporawa bo ok. 200zł. któryś bank zaproponował Ci taką marżę dla CHF przy Twojej kwocie kredytu ? Bo ja biorę 300 000 i do tej pory udało mi się utargować marżę 1 % w CHF i ani kroku niżej Jak masz taki bank to powiedz jaki, jeszce w poniedziałek tam będę Takie warunki zaproponował doradca a dotyczy GE (dokładnie to 3,1% razem z marżą), ja się nadal zastanawiam bo tam jest taki "malutki" warunek aby otrzymać takie oprocentowanie, otóż trzeba do raty kredytu wpłacać dodatkowo 200zł miesięcznie na fundusz wybrany przeze mnie i te pieniądze są zablokowane praktycznie na okres 15lat (po 5 latach będzie ok. 12000tys i tych nie mogę ruszyć przez następne 10lat, natomiast wszystko co ponad to to mogę nimi już zarządzać jak w normalnym funduszu). Zastanawiam się czy tak nie zrobić, oszczędności zawsze się jakieś przydadzą tylko praktycznie rata będzie taka jak w złotówkach. No i mają prowizję w wysokości 2160 zł, podobno to nie prowizja tylko ubezpieczenie od utraty pracy przez pierwsze 2lata, ale jak to zwał tak to zwał dla mnie to prowizja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 22.01.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 moja propozucja, o której pisałem jest podobna. Marża 1%, ale przy oszczędzaniu dodatkowo w funduszach. Tyle, że prowizji nie ma (jakj ą tam zwał, bo z ubezpieczeniem od utraty pracy masz rację, że to po prostu ukryta prowizja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts