Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem, wiem

wyszukiwarka i szukać, szukać ale... większość postów jest w klimacie: "co wybrać: ceramika czy bk".

Ja jestem zdecydowany na ten budulec, chciałbym zamieścić istotne uwagi - i prosić o nie Was, na temat tego budulca w jednym poście, bez latania;) Jest przecież tyle rozwiązań w samym bk.

Za chwilkę będę zmieniał ściany zewnętrzne w projekcie. Myślę o polskim producencie. Chcę ocieplać styropianem 10-12 cm (oddycha-nie oddycha, też jest milion postów, będzie styro i tyle). Dom parterowy 120m2, niepodpiwniczony z użytkowym poddaszem, dach - gont, strop teriva.

Mam takie wątpliwości/dylematy:

1. przy ścianie dwuwarstwowej jaka wystarczająca szerokość bloczka: 24 czy 30? a może jeszcze inaczej? szerzej lepiej - ale gdzie jest ta granica?

2. przy powyższych szerokościach jaka odmiana: 400, 500? Np. Solbet posiada w asortymencie odmiany od 400, inni producenci "startują" od 500, czy to znaczy, ze odmiana 400 nie nadaje się pod taką zabudowę? Za mała jest taka gęstość na takie obciążenia?

3. gładki czy może z wpustami i ... uchwytami? tzn. pytanie jest tego typu: czy warto za te rzeczy więcej dopłacać? wiadomo, wygodniej się nosi i bardzoiej szczelnie i równiej ale .. czy warto?

4. czy konkretnie polecacie producenta/dystrybutora/hurtownię - oczywiście pod kątem cena/jakość? Okolice: grodzisk maz, błonie, milanówek, leszno....

5. czy pod styropian warto inwestować w klej zamiast zwykłej zaprawy - czy droższej ciepłochłonnej? czy warto eliminować w tym przypadku spoiny pionowe?

Na dzień dzisiejszy mój wybór to: 24x24x59, gładki, biały - czyli mega prostota;) lecz czy nie za prosto..;) to jest mój punkt wyjścia na dzisiaj.

Raczej każdy człowiek ma tendencję to utwierdzania się w swoich wyborach więc bardziej polegam na Waszych argumentach w chwili kiedy dokonywaliście tego wyboru;) Nie będę się pytał czy jesteście zadowolenie bo z pewnością jesteście...;))

https://forum.murator.pl/topic/69957-beton-kom%C3%B3rkowy/

Mam takie wątpliwości/dylematy:

1. przy ścianie dwuwarstwowej jaka wystarczająca szerokość bloczka: 24 czy 30? a może jeszcze inaczej? szerzej lepiej - ale gdzie jest ta granica?

konstrukcyjnie wystarczy 24 cm

2. przy powyższych szerokościach jaka odmiana: 400, 500? Np. Solbet posiada w asortymencie odmiany od 400, inni producenci "startują" od 500, czy to znaczy, ze odmiana 400 nie nadaje się pod taką zabudowę? Za mała jest taka gęstość na takie obciążenia?

wziąłbym 600

3. gładki czy może z wpustami i ... uchwytami? tzn. pytanie jest tego typu: czy warto za te rzeczy więcej dopłacać? wiadomo, wygodniej się nosi i bardzoiej szczelnie i równiej ale .. czy warto?

bez spoin pionowych odrobine mniej robocizny i zaprawy w zamian za droższy bloczek

pogadaj z ekipami czy obnizają cene ze wzgledu na udogodnienia typu "uchwyt" czy "brak spoiny pionowej" - ale raczej watpliwe, ze obnizą ...

jedyna oszczednośc to mniejsza ilość zaprawy ... gra nie warta swieczki

4. czy konkretnie polecacie producenta/dystrybutora/hurtownię - oczywiście pod kątem cena/jakość? Okolice: grodzisk maz, błonie, milanówek, leszno....

...

5. czy pod styropian warto inwestować w klej zamiast zwykłej zaprawy - czy droższej ciepłochłonnej? czy warto eliminować w tym przypadku spoiny pionowe?

IMHO - nie warto

wbierz opcje najprostsza dla wykonawcy i optymalna na Twoja kieszeń

https://forum.murator.pl/topic/69957-beton-kom%C3%B3rkowy/#findComment-1559173

Brzoza odpowiedział Ci juz na wszystkie pytania i muszę ze wszystkimi odpowiedziami się zgodzić.

Ja wybrałem BK SOLBET OPTIMAL 600; 240x240x590 z uchwytem montażowym na klej + 12cm styropian.

Cena w tamtym tygodniu to 7,90zł/szt. z transportem na plac budowy.

https://forum.murator.pl/topic/69957-beton-kom%C3%B3rkowy/#findComment-1559194