Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cementowa czy Ceramiczna ?

bendzamin

Recommended Posts

Którą dachówke byście polecili na dach cementowa czy ceramiczna? sam juz nie wiem każdy co inego mówi, napiszcie wady i zalety dachówek cer i cem...

Dzisiaj sasiad mnie oswiecał ze lepiej brać cementową z IBF bo jest to dobra i tania dachówka, a na ceramiczne narzekał ze odpryski powstaja z czasem i robi sie siakaś inna. Npiszcie jakie macie u Siebie dachóweczki i co o nich myslicie

dzieki pozrdawiam

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bez kitu i sciemy lepsza jest ceramiczna .

Ale sam mam cemntowa IBF i jest klasa , jak na razie super .

Nie narzekam ale wiecej bede mogł powiedzec za jakies 10 lat.

A mój kumpel ma tez IBF na dachu od 4 lat i nic , nie straciła koloru , nie zaszła mchem , nie popenkała - wiec dlatego wybrałem IBF.

pytanie jest z tych co lepsze: drewno czy płyta OSB - a odpowiedź że to zalezy - jesli interesuje cie tylko funkcjonalność to pewnie obie sa jednakowe, jesli funkcjonalność i klasa to pewnie jednak ceramiczna.

To tak troche jak z samochodami lub kapeluszami kobiet. I fiat i mercedes służa do wożenia ludzi ale jednak pewnie kazdy sie zgodzi że sa pewne różnice :)

A kapelusze królowej angielskiej tez są nieco inne od moherowych beretów

Jesli kogos stac niech wybiera co chce

pozdrawiam

u mnie takze bedzie brass cementowy - roznica w stosunku do rozsadnej ceramiki jest zbyt duza (4000zl) a do takiej ceramiki jakbym chcial bardzo duza (8000zl).

Tam gdzie kupuje sprzedaja brassa od wielu lat, ludzi z hurtowni znam, sami maja dachy z cementowej. Widzialem, nadal ladne, wiec wybor byl prosty.

Cementowy Euronit. Jesteśmy zadowoleni z wyboru. Na naszych budynkach gospodarczych dachówka cementowa leży luż prawie 60 lat, trzyma się zupełnie nieźle. Natomiast na budynkach sąsiada dachówka ceramiczna (taka zwykła czerwona), też prawie 60 lat. Wygląda zdecydowanie gorzej niż nasza cementowa. Oprócz masy odprysków, pokryta jest mchem.

jeju wiekszośc BRASS czyżby to było to jakośc =cena

dzisiaj widziałem dachóweczki w drobny mak rozwalone własnie brass na dachu budynku 4 kondygnacyjnego. Wszystko lezało na ziemi, w dachu to dziury sie porobiły w miejscu wywiania dachówek ale sie przeraziłem jak ujrzałem ze to własnie resztki brassa leża. Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy (oprócz wiatru) ze je podwiało i wywiało czy maja one jakies słabe zaczepy czy fachowcy dali dupy i olali cały system :cry: