Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cementowa czy Ceramiczna ?

bendzamin

Recommended Posts

jeju wiekszośc BRASS czyżby to było to jakośc =cena

dzisiaj widziałem dachóweczki w drobny mak rozwalone własnie brass na dachu budynku 4 kondygnacyjnego. Wszystko lezało na ziemi, w dachu to dziury sie porobiły w miejscu wywiania dachówek ale sie przeraziłem jak ujrzałem ze to własnie resztki brassa leża. Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy (oprócz wiatru) ze je podwiało i wywiało czy maja one jakies słabe zaczepy czy fachowcy dali dupy i olali cały system :cry:

Wiatr nie uderzyl we wszystkie dachy z jednakowa sila .

Najbardziej dostalo sie dachom zle wykonanym .

Warto zamowic dekarza i sprawdzic stan dachu - laik nie dostrzega uszkodzen , wielu z dolu tez nie widac , np. pekniecia , a jest ich duzo.

Braasy calkiem dobrze wytrzymaly probe wiatru.

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość JACKIE P
za namową - i tu ukłon do do dekarza - wybrałem cementową BRAAS podwójne S - spisuje się znakomicie, wg ocen fachowców od układania - cementowa ma 100% powtarzalność kształtu, w przeciwieństwie do ceramiki.

Cementowe czy ceramiczne obie równie dobrze spełniają swoje zadanie i z pewnością przeżyją każdego inwestora. Cała reszta to co się komu podoba i ile kasy przeznacza na pokrycie dachu. Osobiście polecam BRAASa doskonała jakość, różnorodność kształtów, bogata paleta barw i rodzajów pokryć za rozsądną cenę.

Spadające dachówki to w 95% niestety złe wykonawstwo. Życzę rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.

Od zawsze dachówka ceramiczna była i jest lepsza niż cementowa.

Od zawsze dachówka ceramiczna była i jest droższa niż cementowa.

Ale od zawsze dobrej jakości dachówka cementowa wytrzymywała w dobrym stanie kilkadziesiąt lat (chociaż ceramiczna zawsze dłużej, bo ponad 100-letnie też nadają się do użytkowania). Czasem właścicielowi tak się znudziła, że zrzucał ją i pokrywał dach czymś nowym, a starę dachówkę oddawał chętnym za bezcen, chociaż inni wykorzystywali ją w tym samym celu, czyli na dachy.

A teraz wybór należy do ciebie i twojego portfela.

PS. Mam na wsi budynek gospodarczy kryty dachówlką cementową w latach 60-tych. Dachówkę robił mój teść w szopie. Nawet podczas ostatniej wichury nic się jej (nie szopie, tylko dachówce) nie stało.

słyszałem pogłoska ze podobno dachówka robena czarna ceramiczna ta błyszczaca sie moze pod wplywem temperatury pekac

w składzie gdzie kupowałem mają ją 2 lata na daszku i pęknięć nie widać, wygląda najlepiej ze wszystkich jakie mieli tam wyeksponowane

zresztą gwarancja przez pierwsze 5 lat to obejmuje

Pozdrawiam

słyszałem pogłoska ze podobno dachówka robena czarna ceramiczna ta błyszczaca sie moze pod wplywem temperatury pekac chodzi o to błyszczące szkliwo. ktos cos słyszal na ten temat? Mam pewne dylematy, roben bez deskowania czy brass cisar z deskowaniem i wacham sie.

Mój dach to Roben i z deskowaniem i papą, I wiesz co. NIE ŻAŁUJĘ. Bo jak ci majstry spier....ą. dachówkę to przynajmniej śpisz spokojnie ;) .

Mój dach to Roben i z deskowaniem i papą, I wiesz co. NIE ŻAŁUJĘ. Bo jak ci majstry spier....ą. dachówkę to przynajmniej śpisz spokojnie

Jaka masz pewnosc , ze taki "majster" nie zniszczy ci papy ?

Najczesciej jest tak , ze jak taki wejdzie po prawdziwym majstrze , to nie tylko nic dobrego nie zrobi , ale jeszcze zniszczy dzielo poprzednika .

Mój dach to Roben i z deskowaniem i papą, I wiesz co. NIE ŻAŁUJĘ. Bo jak ci majstry spier....ą. dachówkę to przynajmniej śpisz spokojnie

Jaka masz pewnosc , ze taki "majster" nie zniszczy ci papy ?

Najczesciej jest tak , ze jak taki wejdzie po prawdziwym majstrze , to nie tylko nic dobrego nie zrobi , ale jeszcze zniszczy dzielo poprzednika .

Masz rację pewnym to można być śmierci i podatków. Ale ryzyko mniejsze że będzie kapać na głowę.