Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cementowa czy Ceramiczna ?

bendzamin

Recommended Posts

irtad Twój dach prezentuje się cudnie, pokaż go w całej okazałości.I podaj dokładne symbole tej dachówki!

Ja tez myśle o Robenie L15 czerwień angoba :p

Dachówka średzka falista - kasztanowa, a dokładnie ta co w linku:

http://www.roben.pl/25609.xml?param=picture_3

A to daszek od strony ogrodu

http://www.softlan.poznan.pl/Brama/Antonina.jpg

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bardzo ładnie sie prezentuje ten Roben na twoim dachu, mój przyszły dekarz powiedział ze roben bardzo cieżko sie układa ze lepiej brass mniejsza możliwosc zrobienia błedu. Jak sie zdecyduje na robena to koszt wykonania dachu znacznie wzrośnie. :-?

u mnie Robenem był zachwycony - może dlatego, że miałem wersje Plus - palety były opisane po niemiecku - może jakaś wersja eksportowa

Pozdrawiam

Ja przy wyborze dachówki na początku byłem przekonany do cementowej ale ostatecznie położyłem dobrą i niestety drogą ceramicznę z Creatona. Nie chciałem ceramicznej naturalnej bo bardzo łatwo porasta ona mchami a dom mam w lesistej okolicy i cała jedna połać jest po północnej stronie. O cementowej mi mówiono, że też porasta chociaż ja tego szczególnie nie zaobserwowałem na dachach. W cementowych nie ma niestety zamków poziomych co może mieć wpływ na podwiewanie. Cementowe dachówki widziane w składach były mocno chropowate co faktycznie sprzyjałoby zagnieżdżaniu się mchów. Wszystko było fajnie aż do momentu kiedy zobaczyłem cementowe dachówki Braasa z nowych dostaw przeznaczone dla klientów (te na wystawkach z reguły są starsze). Zdziwiłem się, bo ich powłoka była stosunkowo gładka i wyglądały całkiem całkiem nawet z bliska.

Reasumując uważam, że cementowa bez wątpienia jest gorsza od dobrej ceramicznej (ze względu na brak zamków poziomych, płytsze zamki pionowe i bardziej nierówną powierzchnię) ale w zakresie stosowanych powłok ich jakość się polepsza. Co do aspektu ekonomicznego to wiadomo z góry - cementowe są tańsze i zawsze będą. Teraz chyba też bym wybrał dachówki ceramiczne chociaż parę zaoszczędzonych tysiaków by sie przydało :-?

W ceramicznych nie ma niestety zamków poziomych co może mieć wpływ na podwiewanie.

Reasumując uważam, że cementowa bez wątpienia jest gorsza od dobrej ceramicznej (ze względu na brak zamków poziomych, płytsze zamki pionowe i bardziej nierówną powierzchnię)

to w końcu jak to jest z tymi dachówkami bo nie moge cie zrozumieć piszesz o ceramicznych ze nie maja zamków, a potem ze cementowe ich nie mają.

Po rozwazaniach za i przeciw wybralem ceramike - Sirius 13 z Rupp Ceramika. Sliczna dachowka barwiona w masie, rowna i przystepna cenowo. Oczywiscie w przeliczeniu na m2 cementowa BRASS jest prawie 2 razy tansza ale nie mam przekonania do cementowych (moze dlatego ze rodzice sa ceramikami i mi odradzali).

--

Pozdrawiam

Grzegorz

Miałem sporo dylematów w temacie dachówki, ale zainspirowany ktoryms forumowiczem zaczalem jezdzic po składach budowlanych i kupilem sobie kilka roznych rodzajów ceramicznej i cementowej do porownania i testow. Były tam m.in. i Tondach i Roben i IBF oraz Braas.

Wybór (moj i zony) padł na BRAAS - Romańska - grafit w technologii CISAR.

Pozdrawiam

Ziarutek, uzasadnij swój wybór... :wink:

Może zacznę od tego, że podczas wyboru kierowałem się głownie względami estetyczno – jakościowymi, kolorem (łącznie z barwieniem w masie) oraz oczywiście ceną (ale nie jako podstawę). Chciałem mieć tanią dachówkę w wybranym kolorze, ale solidnie wykonaną wraz z powtarzalnością jakości.

Dodatkowo potwierdziłem czyjąś opinię na temat pokryć dachowych, że lepsza droga dachówka cementowa niż tania ceramiczna (potwierdziłem na razie bez doświadczenia w materii ale organoleptycznie bo dachu jeszcze nie posiadam)

IBF odpadł w przedbiegach, jak dla mnie zbyt szorstka warstwa wierzchnia i w porównaniu do BRAASa niedopracowany jakościowo. Nie robiłem nawet na niego wyceny.

Roben – ogólnie OK. ale cena jak dla mnie nie do przyjęcia – musze oszczędzać.

Bardzo podobał nam się TONDACH marsylka 12 ale niestety nie jest w produkcji masowej w kolorze, który chcielibyśmy mieć – opinia jak najbardziej pozytywna pod względem jakość/cena ale brać tylko angobe.

Na koniec BRAAS Romańska – cementowe dachówki są barwione w masie, wygląda na trwałą i solidną , testy zrobię jak śnieg stopnieje bo w mieszkaniu nie bardzo. Jakościowo super. Warstwa wierzchnia w technologii CISAR naprawdę robi wrażenie i jest wyjątkowo gładka jak na dachówkę cementową. Dodatkowy atut do ceramicznej – cena, i kolor grafitowy w standardzie.

Dodatkowo proponuję każdemu z potencjalnych inwestorów, którzy się zastanawiają nad powtarzalnością a tym samym szczelnością pokrycia zobaczyć na wystawkach w składach budowlanych, przeważnie jest ułożony minimum 1m2 w sprzedawanej dachówce, wg mnie BRAAS leżał idealnie dopasowany do pozostałych, żadnych nierówności, większych szczelin itp. za to tańsze ceramiczne to już tak pięknie nie wyglądają.

Ktoś zapewne powie, że na dachu dachówki się dobiera i szczeliny w ten sposób niweluje, owszem ale chyba lepiej zobaczyć nie potasowane dachówki na wystawce i stwierdzić, że są szczelne i równe a nie układane przez fachowców.

Powyższe jest tylko moją skromną opinią w temacie wspomnianych dachówek, nikogo z producentów nie chcę tutaj reklamować ani ganić za jakość lub inne czynniki, które wpłynęły na moją decyzję.

Pozdrawiam