Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parę herezji


hes

Recommended Posts

Istnienie rusztu w piecach na węgiel, drewno , koks jest niekonieczne i szkodliwe

Już uzasadniam.

Powietrze, które przechodzi przez warstwę rozżarzonego paliwa, łączy się z węglem (reakcja chemiczna) i powstaje palny tlenek węgla, który do całkowitego spalenia potrzebuje następnej porcji powietrza.W warunkach zbyt grubej warstwy

żaru i braku dostarczenia powietrza wtórnego ów tlenek węgla(inaczej czad) nie

spali się i to jest strata.Strata może powstać mimo dostarczonego powietrza wtórnego, przy złym zmieszaniu gazów palnych.Brak rusztu może zapewnić lepsze warunki spalania poprzez ciągłe, w miarę jednostajne omywanie strumieniem powietrza powierzchni paliwa (szczególnie przy paleniu drewnem).Można w ten sposób spowodowac zwiększenie prędkości strumienia powietrza, a tym samym

lepsze spalanie przy lepszym mieszaniu się gazów.Można w ten sposób niejako

"oszukać" istniejący słaby ciąg. Cdn.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W większości istniejących pieców spalanie można poprawić poprzez zasłonięcie

ok. 2/3 powierzchni rusztu płytkami szamotowymi lub blachą 2-4 mm.Zasłonić oczywiście tył rusztu, nie część przy wlocie powietrza. Jeżeli to mozliwe, dobrze jest obniżyć ruszt tak, by patrząc od przodu , utworzyła się szczelina 3-4 cm, przez

którą będzie wpadać powietrze .Niektóre piece już mają tę szczelinę.

Można także całkowicie usunąć ruszt, a spód pieca wyłożyć cegłami szamotowymi

, zostawiając wspomnianą szczelinę do wlotu powietrza i usuwania popiołu.

Paląc tym sposobem, możemy uzyskać o wiele mniejsze dymienie, smołowanie itp.

można też uzyskać dłuższe czasy powolnego spalania przy jego lepszej jakości .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słabego ciągu nie oszukasz. Nie oszukasz, gdyż do spalenia odpowiedniej porcji paliwa w jakiejś jednostce czasu potrzebujesz odpowiedniej ilości powietrza. Powietrza wejdzie nie więcej niż pozwoli na to komin (ewentualnie wentylator wyciągowy spalin).

Brak rusztu? Przy spalaniu grubszego opału może go faktycznie być. Jednak tak jak piszesz opał powinien być omywany strumiem powietrza. Zazwyczaj na dole paleniska gromadzi się żar. Żar to praktycznie czysty węgiel. Ten etap spalania nazywa się zgazowaniem. Spalanie węgla do tlenku i dwutlenku węgla.

I tutaj potrzebne jest powietrze. Także od dołu. Chodzi o to by przeniknęło przez tę warstwę żaru. Inaczej produkty odgazowania paliwa tego na górze nie dopuszczą powietrza do dolnej warstwy. Mówimy wtedy, że spalanie jest niepełne i niezupełne.

Przy grubszym opale zawsze jest większa szansa na wciśnięcie się tego powietrza w pobliże żaru.

Jednak kocioł powinien być tak skonstruowany, żeby w miarę możliwości połykał wszystko co do niego włożysz i żeby to wszystko było całkowicie i zupełnie spalone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paląc tym sposobem, możemy uzyskać o wiele mniejsze dymienie, smołowanie itp.

można też uzyskać dłuższe czasy powolnego spalania przy jego lepszej jakości .

Pod warunkiem, że skanalizujemy odpowiednio odpływ spalin i oczywiście w odpowiednie miejsce wstrzykniemy powietrze wtórne.

Tutaj sprawę rozwiązałby przestawialny palnik. Jednak konstrukcja takiego palnika w znakomity sposób odstraszy większą część klientów. Chodzi o cenę takiego palnika.

Samo obserwowanie paleniska i zachowania się kotła to jeszcze nie wszystko. Trzeba podłączyć analizator spalin i dopiero wtedy możemy coś mówić o naszym pomyśle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podpowiadając to rozwiązanie sugerowałem się tym , że to powietrze , które

przepycha się przez warstwę żaru na całej, dużej powierzchni rusztu nie

jest dostarczone w odpowiedniej ilości i ciągu(ciśnieniu) Te warunki na dodatek zmieniają się drastycznie na niekorzyść samego procesu spalania-- zmiana wielkości

kawałków żaru, popiół itp.Wspomniana zmiana eliminuje w sporej części wady spalania.Zawsze byłem zwolennikiem dopasowania się do istniejącego ciągu,

a nie narzucania piecowi (piecu ?) warunków spalania , którym on nie jest w stanie podołać- vide dokładnie zasmołowane piece i kominy,sadza ,paskudny

dym,który jest gazem PALNYM itd.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzupełnienie: tuż na początku wlotu powietrza ustawić można w piecu pionowo

ruszt żeliwny , który zapobiegnie wypadaniu żaru i dostarczy poprzez szczeliny

dodatkowe powietrze.Możemy wtedy nasypać więcej paliwa bez obawy stłumienia płomienia.A tak ogólnie w tej całej zabawie z paleniem to chodzi o to

by się paliło właśnie płomieniem. Brak płomienia to strata.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podpowiadając to rozwiązanie sugerowałem się tym , że to powietrze , które

przepycha się przez warstwę żaru na całej, dużej powierzchni rusztu nie

jest dostarczone w odpowiedniej ilości i ciągu(ciśnieniu) Te warunki na dodatek zmieniają się drastycznie na niekorzyść samego procesu spalania-- zmiana wielkości

kawałków żaru, popiół itp.Wspomniana zmiana eliminuje w sporej części wady spalania.Zawsze byłem zwolennikiem dopasowania się do istniejącego ciągu,

a nie narzucania piecowi (piecu ?) warunków spalania , którym on nie jest w stanie podołać- vide dokładnie zasmołowane piece i kominy,sadza ,paskudny

dym,który jest gazem PALNYM itd.

Dlatego na dzień dzisiejszy spalanie dzielimy na dwa etapy.

Pierwszy to spalanie kontrolowane z niedoborem tlenu, a drugi to dopalanie powietrzem wtórnym m.in. tego niespalonego dymu o którym wspominasz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podpowiadając to rozwiązanie sugerowałem się tym , że to powietrze , które

przepycha się przez warstwę żaru na całej, dużej powierzchni rusztu nie

jest dostarczone w odpowiedniej ilości i ciągu(ciśnieniu) Te warunki na dodatek zmieniają się drastycznie na niekorzyść samego procesu spalania-- zmiana wielkości

kawałków żaru, popiół itp.Wspomniana zmiana eliminuje w sporej części wady spalania.Zawsze byłem zwolennikiem dopasowania się do istniejącego ciągu,

a nie narzucania piecowi (piecu ?) warunków spalania , którym on nie jest w stanie podołać- vide dokładnie zasmołowane piece i kominy,sadza ,paskudny

dym,który jest gazem PALNYM itd.

Dlatego na dzień dzisiejszy w nowoczesnych kotłach spalanie dzielimy na dwa etapy.

Pierwszy to spalanie kontrolowane z niedoborem tlenu, a drugi to dopalanie powietrzem wtórnym m.in. tego niespalonego dymu o którym wspominasz.

Smoła, dym, sadza, to niewłaściwa obsługa kotła. A pod to podpiąć można wiele spraw, np. kiepski komin. No bo kocioł ma obsługiwać właściwy komin.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowoczesne kotły, niewłaściwy komin...Ludzie mają to, co widać i czuć i pewnie

mają gdzieś nasze "dobre rady" W starej mądrej książce o ogrzewaniu napotkałem

zdanie:"Istniejace kominy nie zapewniają dostatecznego ciągu do prawidłowego spalania paliw stałych typu węgiel czy koks".Kropka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... Po kolei: do posiadanego pieca (kotła CO, ale to dotyczy każdego pieca),musimy dobudować tzw.przedpalenisko (piec przedni; przedpiec) z cegiel szamotowych...

doszedłem do podobnych wniosków ...

przerobiłem kocioł z górnego spalania na dolne i paliłem nim w ubiegłym sezonie

dopracowuje wysokośc prześwitu, kąt ustawienia przegrody i miejsca wprowadzenia powietrza wtórnego

o wynikach za wczesnie jednak pisac

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powietrze wtórne, to te które nie uczestniczy w spalaniu podstawowego wsadu opału. Uczestniczy w spalaniu produktów odgazowania paliwa. Jest bardzo ważne gdzie go podajemy. Jednak na pewno poza miejscem gdzie znajduje się podstawowy opał. Inaczej byłoby powietrzem pierwotnym.

Zasyp paliwa. Tutaj mogą być problemy. Szczególnie z trocinami. Nawet całkowicie suche podczas spalania robią się mokre. Powoduje to zawieszanie się ich w zsypie.

Podawanie powietrza pierwotnego z dołu, góry jest już dawno zastosowane np. w moich kotłach.

Przedpalenisko. Hajnówka to robi od 30 lat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...