Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzęt AGD - żelazko

Puer

Recommended Posts

Proszę o poradę w sprawie stopy żelazka: Producenci używają różnych materiałów i technik, które określają jako bardzo trwałe i jedyne w swoim rodzaju. Co do rodzaju stopy stosowane są przez producentów różne nazwy handlowe, które to nazwy same w sobie nic nie mówią.

Firma - rodz. stopy:

Philips - Ceralon oraz Careeza

Siemens - Stal szlachetna

Tefal - Durilium

Zelmer - Ceramiczna

Rowenta - Laser

Braun - Eloksalowa oraz Szafir

Siemens - Granit glisse

O ile wiadomo jaka jest różnica między stalą szlachetną a porcelaną, to dla całej reszty jest jeden wielki znak zapytania. Często są to jakiegoś rodzaju powłoki - na ile trwałe, jak sprawdzające się w praktyce?

Wdzięczny będę za poradę co z tej wielości wybrać.

Proszę wskazać trafiony zakup - a może też fatalną pomyłkę.

A może powinienem zamieścić problem na innym Forum? - jakim?

Hej,

ja kupilam ostatnio TEFAL Program 400 i jestem bardzo zadowolona. Jest porzadnie ciezkie, ma fajny stojak i sie nie przewraca, ma dobry wydmuch pary no i po prostu dobrze prasuje. Kosztowalo ok 350 zl. Z ostatniego Phillipsa za ok. 150 zl nie bylam wogole zadowolona, dobrze ze sie zepsul i mialam pretekst do kupna nowego :-)

Pozdrawiam,

Katlusza

Ja mam brauna ze stopą szafir już chyba z dziesięć lat. Wtedy był najtańszy, więc się zbytnio nie zastanawiałem. Służy bez zastrzeżeń do dziś i do spryskiwacza zawsze szła kranówa.

cemik1

rozumiem, że stopa szafir Brauna jest trwała i prasuje się bez zastrzeżeń.

Dzięki bardzo!

="Katjusza"]Hej,

ja kupilam ostatnio TEFAL Program 400 i jestem bardzo zadowolona. Jest porzadnie ciezkie, ma fajny stojak i sie nie przewraca, ma dobry wydmuch pary no i po prostu dobrze prasuje....

Katjusza

a ten Tefal - czyli stopa chyba Durilium - co to jest, jak się zachowuje - czy warto?

Pozdrawiam

Ja mam TEFALA i jestem bardzo zadowolona, a ponieważ kupowałam je dosyć dawno temu, nie pamiętam z czego jest stopa. Naprawdę polecam! Wcześniej miałam inne i ciągle coś w nim szwankowało. Teraz moja mama zamieniła Philipsa na Tefala i jest zdecydowanie bardziej zadowolona.

monikach - wiadomość Twoja jest bardzo dla mnie cenna - rozumiem bezawaryjna praca w długim okresie czasu, stopa (chyba Durilium), jak mówisz, u Mamy też się sprawdza. Dziękuję za wieści - nie lubię kupować w ciemno, mam jeszcze stare żelazko (też mam pewne zdanie), ale czekam dalej na informacje (jeszcze mam czas by kupić).

Wniosek - na razie Tefal nad Philips'em

Pozdrawiam monikach i Forumowiczów

powiedzcie mi, czy do żelazka mogę spokojnie wlewać przegotowaną wodę?

nie będzie osadzał się kamień?

nie mam samochodu, a do stacji po destylowaną żeby lecieć, to mam kawałek...

Nie musisz wcale lecic na stacje.

Dostaniesz wode destylowana jak i wode do zelazek w supermarkeci,jak i w niektorych sklepach ze sprzetem AGD ,jak rowniez i w aptece.

Mozesz ja rowniez przygotowac sam domowym sposobem.