Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatura na poddaszu

Recommended Posts

Planuję zaadaptować strych na małe pomieszczenie użytkowe (5,6 mkw pow.użytk.; 9,0 mkw po obrysie; skosy - w najwyższym punkcie wys. 2,2 m). Do pomiesczenia wchodziłoby się schodami kręconymi z pokoju, na który otwarta byłaby antresola planowanego pomieszcenia na strychu.

W projekcie na strychu są trzy okna połaciowe. Czy da się oddychachać w tym pomieszceniu ? Czy nie okaże się, że za bardzo użytkowe to ono nie jest z powodu temperatury ? Co radzicie - jest sens robienia adaptacji strychu ?

pozdr.

mast

przewidziane są trzy okna połaciowe normalnej wielkości

ale ma to związek nie z doświetleniem strychu, lecz ciemnego korytarza poniżej tego pomieszczenia - pośrednio przez szkło matowe w podłodze strychu - dlatego tyle okien

hmm... dzięki za info, że dobrze ocieplny dach jest najlepszą izolacją termiczną

a jaka jest skuteczność ochrony przez rolety zewnętrzne ? jaką macie temp. latem na niskim poddaszu z połaciami ?

mast

Będzie gorąco. Ja zrobiłem podobnie. 2 pokoiki w każdym 2 okna połaciowe Velux. W lecie w pokoju od strony zachdniej nie da się mieszkać. markizy może i skuteczne, ale kto by je prał co tydzień. Mieszkam w mieście i mam wiele problemów z czystością okien połaciowych. Markizy pewnie nie są do wymycia. Zainstalowałem rolety (bardzo drogie). Sytuacja nie wiele uległa poprawie. No może troszkę. Może trzeba było bardziej ocieplić (15 cm wełny).

On 2003-05-19 14:50, tdxls wrote:

To nie są rolety tylko markizy. Co do skuteczności ochrony trudno mi powiedzieć, bo mam nie ocieplone poddasze. Z folderów Veluxu podobno około 70% ciepła zostaje zatrzymane.

Rolety byłyby dużo lepsze, ale na okna połaciowe są strasznie drogie.

mozna jeszcze zastosowac rolety wewnetrzne - mozna zgeneralizowac ze im mniej przepuszcza swiatla tym tez mniej cipla (choc ciemniejsza roleta sama bedzie sie bardziej nagrzewac).

rolety wewnętrzne to akurat odpadają - jak ciepło wpadnie przez okna do środka (choćby na rolety wewnętrzne) to i tak nie wydastanie się z pomieszczenia (coś w rodzaju efektu cieplarnianego)

tom soyer - napisz coś o wentylacji poszycia - co masz na myśli pisząc "dobra wentylacja" ?

mast