Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

po wielu przemyśleniach i nieprzespanych nocach podjęliśmy decyzję

o budowie NATURALnegoDOMU. Spodobała nam się idea domu

ekologicznego, energooszczędnego a w dodatku strona wizualna

właściwie idealnie odpowiada naszym oczekiwaniom.

Jesteśmy właśnie na etapie wyboru wielkości domu oraz załatwiamy

formalności i tu zaczynają się schody...

... także życzcie powodzenia i do zobaczenia na inych wątkach!!!

Y

Ps. Są jeszcze inni śmiałkowie na forum budujący NATURALnyDOM???

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 6 months później...

Witam,

ja złożyłem wniosek o WZ na początku marca i ok. tydzień temu dostałem informację o wszczeciu procedury!!! MASAKRA!!! Nie będę ukrywał, że próbowałem wszystkimi możliwymi sposobami przyspieszyć procedurę ale nie ma szans.

Napisz proszę jaki dokładnie naturalny dom będziesz budował. Jeżeli masz jakieś ciekawe porady to pisz proszę na priv!!

Pozdrawiam i życzę powodzenia!!

Y

Budować będziemy "po Bożemu" jak architek przykazał, stalowa konstrukcja, obudowa drewniana, wypełnienie wełna celulozowa ... . Nie spieszymy się, na razie jestem w ciągłych rozjazdach więc budować nie ma komu, jak trochę się obrobię i pełna infrastruktura będzie, media, droga, oświetlenia, za rok zaczniemy fundamenty wylewać.

Pytaj co chcesz wiedzieć. Powodzenia.

• 2 months później...
Są 2 ND, jeden nad morzem, drugi w Gliwicach trzeci się buduje na Śląsku. Andrzej Głąb chętnie was oprowadzi. Ja przymierzam się do budowy od roku. Mamy projekt, zgodę i wszystko co trzeba by rozpocząć. Nie mamy tylko pewności czy będziemy tam mieszkać ;-). Pracuję raczej w południowej Polsce a działkę mamy na Dolnym-śląsku. Kosztów teraz nie znam. Na podstawie projektu wykonawczego można zrobić dobry przedmiar.

Już się umówiliśmy, dzięki, ale myślałam, że ktoś coś wie więcej. Miałam też nadzieję, że ND u nas jest więcej, a nie tylko 2. Szczerze mówiąc nie wiem, co mam o tym sądzić. Może to za droga inwestycja jak na "żelazny szkieleciak"? Co do estetyki to nie wiem też, czy w wiosce, która jest pod ochroną konserwatora zabytków ze wgzl. na walory krajobrazowe pozwolą nam wybudować taką "szklarnię". O wiele przystępniej prezentują się domki z bio-solar-haus. A wiesz, czy polska technologia jest na licencji niemieckiej czy to coś zupełnie innego?

Rozumiem wasze obawy. Koszty budowy faktycznie mogą być nieco wyższe niż metodą standardowa (ceramika) ale dzięki temu możecie mieć dom który dostarczy wam lepszych warunków życia, niższe koszty użytkowania (surowce kopalne nie będą tanieć) no i w nietuzinkowej estetyce. My szukaliśmy prostego, oszczędnego w formie projektu i NATURALnyDOM okazał się idealnym projektem do dalszych modyfikacji. Jego konstrukcja pozwala na elastyczne modelowanie do prywatnych potrzeb funkcjonalnych i estetycznych. My zaplanowaliśmy szaleństwa w stylu przeźroczysty sufit na każdym piętrze, ażurowe schody, zderzenia stali z drewnem i szkłem ...

Co do problemów z pozwoleniem na budowę, napiszę tak. Brak jasnych przepisów, niekompetencja urzędników w tym kraju sięga pewnych nieosiągalnych do pomyślenia w cywilizowanym świecie obszarów. Koniec końców bez łapówek i rekomendacji udało się nam znaleźć działkę w odpowiedniej lokalizacji na której po małej modyfikacji projektu udało się zdobyć pozwolenie na budowę:

http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=a6301397f1738d6ad7dc0bfc6d49284e&prevstart=0

Na ironie po nas ludzie ze zwyczajnymi dworkami typu późny Lepper mieli problemy z pozwoleniem bo ktoś w urzędzie zorientował się że teren jest pod ochroną konserwatorską :-).

Opisz jak było po spotkaniu. Gdzie jedziecie do Gdyni czy Gliwic?

Witaj,

Podobają mi się projekty NaluralnegoDomu, choć wszystko wygląda troszkę futurystycznie to może i fajnie by się w nim mieszkało. U mnie działka leśna z setką drzew i ze słońcem problemy nawet zimą, a to wyraźnie do budowaniu na otwartej przestrzeni.

Warto się interesować budową na każdym z jej etapów, to później procentuje, bo w razie czego będziesz mógł podejmować decyzje wiedząc co z czego wynika.

• 2 weeks później...

Oj, długo to trwało, ale muszę przyznać, że w tym czasie, kiedy nic nie pisałam, zajmowalam się telefonowaniem i mailowaniem do pana architekta i wykonawców no i postanowiliśmy: wiosną zaczynamy budowę naszego NaturalnegoDomu!

Właśnie wczoraj byliśmy z mężem na spotkaniu z architektem, który wyjaśnił nasze wszystkie pytania i wątpliwości odnośnie Naturalnego Domu. Wcześniej mieliśmy możliwość zwiedzenia domu prototypowego w Gdyni. Muszę przyznać, że dopiero ta wizyta przekonała mnie do końca i zdecydowaliśmy się z mężem na budowę właśnie takiego domu. Ja obawiałam się najbardziej, że tego typu kontrukcja sprawia, że ma się wrażenie przebywania w domku letniskowym, gdzie wszystko się buja i dudni przy chodzeniu, ale na szczęście tak nie jest. Ze zdziwieniem i radością stwierdziłam, że jest to stabilny, solidny dom, a zdania o strasznej akustyczności takiego domu są zwykłym mitem. Wypytaliśmy właścicieli o wszelkie za i przeciw. I jeszcze jedna rzecz: rzeczywiście, wygląd tego domu praktycznie może co niektórych odstraszać - mało okien, surowa bryła. Ale w środku jest zupelnie inaczej. Widno, komfortowo, przestronnie, a jednocześnie ciepło, przytulnie i tanio! Przeraża nas trochę perspektywa budowy systemem gospodarczym, ale myślę, że co nas nie zabije to nas wzmocni. Zapraszam wkrótce do mojego dziennika budowy!

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
  • 5 weeks później...