Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do "kyniub". Czy istnieje możliwość odwiedzenia Twojego ND? Jesteśmy z Elbląga i mamy zamiar budować także ND. Mamy projekt i pozwolenie na budowę ale nie wiemy jeszcze kiedy zaczniemy budowę. Chętnie zobaczylibyśmy Twój pensjonat. Czy masz stronę internetową Swojego ND?

Pozdrawiamy.

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o środki, to są inwestorzy, którzy finansują całą inwestycję z kredytu. Osobiście nie odważyłbym się na to i chciałbym budować z wkładem własnym. Nie wiem jakie musicie wprowadzić poprawki do Waszego projektu i ile Was to będzie kosztowało, ale czy aż tak bardzo to podwyższy koszt całej inwestycji?

Jeżeli mogę coś powiedzieć na temat mojej dotychczasowej współpracy z architektem i autorem ND, to jedynie tyle, że, pomimo drobnych poprawek w projekcie, nie mam większych uwag. Nie mam problemu ani ze skontaktowaniem się z Panem Andrzejem, ani z Jego odpowiedziami na moje e-maile. Życzyłbym sobie, a także wszystkim, takiej współpracy w dalszym ciągu i to bez względu na to, czy podczas budowy wszystko będzie OK, czy też pojawią się komplikacje. Nawet teraz, gdy mam już gotowy projekt, rodzą mi się pewne pomysły, jak np.:

-okna dachowe,

-piwnica w garażu,

-inna podłoga w pokoju dziennym,

-kocioł na pellet zamiast kominka itp.

Na wszystkie pytania otrzymałem odpowiedź od architekta, tak więc chyba nie jest tak źle.

Moja propozycja to, w razie jakichkolwiek wątpliwości, "nękać" autora ND pytaniami. Jestem przekonany, że na każde z nich otrzymacie rzeczową odpowiedź.

Pozdrawiam.

Widzę, że chcąc- nie chcąc wywołaliśmy nowy wątek i cały potok komentarzy.. Bardzo nas cieszy, że nareszcie pojawiają się jakieś konkrety ( błędy, ich twórcy, ceny, terminy, firmy..).

Najbardziej w tym momencie interesuje nas odpowiedź Pana Architekta- czy błędy, które do tej pory zostały wskazane przez Inwestorów, zostały automatycznie i konsekwentnie wyeliminowane z aktualnie dostępnych projektów?? Czy projekty są udoskonalane o innowacyjne rozwiązania jeszcze bardziej poprawiające funkcjonowanie ND- z pomysłów Inwestorów i Ich podwykonawców?

Wracając do ND, w którym mieliśmy przyjemność gościć- to pensjonat w Rewie. Idea- niebanalna, lecz pojawił się tam właśnie temat akustyki- czy to ze względu na duże przestrzenie, czy typ konstrukcji lub materiał wykończeniowy-tak mocno odczuwalne i słyszane są kroki, dźwięki?? Co mogą powiedzieć na ten temat właściciele bardziej kameralnych domków-( typowych-jednorodzinnych)?

W gruncie rzeczy uważamy, iż forum to ma w rzeczywistości naprawdę sporą wartość! (-jeśli postawimy na szczerość , i zdamy sobie sprawę z konsekwencji wypowiadanych uwag). Mając więc nadzieję na dalszą owocną polemikę-pozdrawiamy wszystkich Właścicieli, oraz przyszłych Inwestorów, licząc na rychłe do Was dołączenie :-)

Byliśmy wczoraj w Rewie i oglądaliśmy pensjonat, którego właścicielem jest "kyniub". Naprawdę fajny, zresztą można sobie obejrzeć fotki na jego stronie internetowej. Gdy dodamy do tego jeszcze walory i atrakcje, które daje Rewa i Zatoka Pucka, to jest super miejsce zarówno dla tych, którzy szukają spokoju, jak i dla tych bardziej aktywnych. Szkoda, że nie byliśmy przygotowani na nocleg bo chętnie skorzystalibyśmy z zaproszenia właściciela i zosatali na noc. Warunki klimatyczne wewnątrz są bardzo dobre. Podczas, gdy na zewnątrz było gorąco, wewnątrz było przyjemnie chłodno. Brak wilgoci pomimo bliskiej odległości do otwartej wody. Rzeczywiście dom działa tak, jak opisuje autor na stronie NaturalnyDom.

Niestety budowa tego ND, podobnie jak wszystkie inne na których byłem, realizowana była na zasadzie usuwania błędów projektowych architekta :(

Gdyby nie rzetelne i sprawne ekipy budujące ten dom, to trudno powiedzieć, jaki efekt moglibyśmy dzisiaj oglądać.

Przyznać muszę, że to przerażające, jak któraś już z kolei budowa ND boryka się z takimi samymi problemami, a konkretnie błędami w projekcie, które w trakcie wznoszenia domu trzeba korygować.

Zastanawiam się, jak będzie wyglądała budowa naszego ND? Czy nasz projekt obarczony jest takimi samymi błędami, jak wszystkie pozostałe? Szczerze mówiąc jestem pełen obaw.

Pozdrawiam Wszystkich budujących i mieszkających już w Swoich ND.

Prawdę powiedziawszy nie słyszałem o nadmiernym przenoszeniu dźwięków między pomieszczeniami, czy kondygnacjami ND. Zauważyłem jednak, że są dwie szkoły wykańczania, czy aranżacji sufitu na parterze. Jedni wolą, aby drewniane belki stropowe były widoczne, a inni z kolei zakrywają je płytą OSB oraz płytą g-k, w środek dając materiał wygłuszający. Siłą rzeczy w obydwu przypadkach warstwa izolacji akustycznej będzie inna, a co za tym idzie, przenoszenie dźwięków też będzie inne.

Ten dom przecież, jeśli chodzi o przegrody wewnętrzne, niewiele różni się od domu szkieletowego (tzw. kanadyjczyka), z tą róznicą, że tam konstrukcja nośna wykonana jest z drewna, a w ND mamy szkielet stalowy. Tak więc warunki akustyczne w ND bedą chyba zbliżone do tych panujących w domach szkieletowych. Wydaje mi się jednak, że i tak w dużej mierze zależeć to będzie od solidności wykonania.

Pozdrawiam.

Witam!

Do Pana Andrzeja-Jesli chodzi o wykorzystanie foli paroprzepuszczalnej,to rzeczywiscie zostala ona wykorzystana,ale nie wscianach zewnetrznych lecz w stropodachu,zapobiega ona obsypywaniu sie welny celulozowej na plyty kartonowo gipsowe.Zmiana w ogrodzie miala moim zdaniem ogromne znaczenie.Poniewaz wszystkie stalowe slupy zostaly zaizolowane poprzez to nie uzyskujemy przemarzania a co za tym idzie skroplin na konstrukcji przy roznicy temp.Poza tym wprowadzilismy dodatkowe zauwy w przeswicie swietlika,to spowodowalo podniesienie temp.w domu w zime,a latem uzyskalismy nizsza temp.w ogrodzie zimowym.Musze Panu powiedziec,ze jest wiele jeszcze zmian ktore ulepszyly(mam nadzieje,a czas pokaze)dom.

W tym miejscu chce podziekowac Panu Tomkowi Karkocha,oraz Panu Olkowi Rduchowi.

Jesli chodzi o akustyke w moim ND,to rzeczywiscie odglosy krokow sa wyczowalne,natomiast dzwieki muzyki,rozmow sa dobrze tlumione.Mam nadzieje,ze przy wiekszym zagospodarowaniu powierzchni podlog i scian bedzie jeszcze lepiej.

Pozdrawiam

kyniub

Do Pana Architekta

Nie mogę się powstrzymać...,

nie dziwi Pana, Panie architekcie, że raczej nikt z tu obecnych jeszcze Panu za nic nie podziękował?

Oczywiście rzecz nie na tym polega, projekt ND to z Pana strony żadna dla nas przysługa ani grzeczność.

Nie dziwi Pana, że jednak pomimo „bólu” stawiania ND, a nie jest to dla nas codzienność, odnajdujemy osoby, które pomogły i są warte polecenia, a w żadnym przypadku nie jest to Pan.

Czas wyciągać wnioski!

A wszyscy, którzy budują lub wybudowali ND, nie są od tego aby palcami Panu pokazywać co trzeba lub co należałoby zrobić w Pana projekcie, w końcu to nie my jesteśmy jego dumnymi twórcami tylko z tego co czytam raczej kiepskimi odtwórcami.

O przyszłych klientów też Pan sam powinien zadbać.

Pozdrowienia

Panie Andrzeju,

Fakt, nie widziałem Naturalnego Domu w Gliwicach, ale za to widziałem domy w Gdyni, Chodzieży, Wilczej górze, Pelniku, Chojnicach, Szczecinie, Wejcherowie i Rewie. Czy trzeba koniecznie zobaczyć jeszcze jeden? Czy te domy są gorsze od "modelowego" domu w Gliwicach? Pisałem już na tym forum, że decyzja nasza była w pełni świadoma. Nie świadomi byliśmy natomiast błędów, jakie projekt zawiera oraz problemów, z jakimi muszą borykać się poszczególni inwestorzy podczas budowy swoich ND.

Rzeczywiście, sporo piszę na tym forum, ale w końcu od tego ono jest. W swoich wypowiedziach staram się zachowywać neutralność. Opinie przeze mnie prezentowane są zarówno przełożeniem opinii inwestorów, jak i wyrazem własnych obaw o to, co w przyszłości powstanie. Jako potencjalny inwestor (jak na razie jestem jedynie "szczęśliwym" posiadczem projektu) chciałbym się solidnie przygotować zanim ruszę z budową.

Zgadzam się z "aniaver" w stu procentach, że nie jest rolą inwestorów wytykanie błędów w projektach. Ja nie muszę się na tym znać, w końcu nie każdy musi być architektem. Za to Pan ma wszelkie niezbędne narzędzia pod ręką, aby inwestor otrzymał rzetelnie, a przede wszystkim bezbłędnie, sporządzony projekt.

Pozdrawiam.

Chodzi mi o te "nieszczęsne" okna dachowe. Spotykam się z różnymi opniami. Autor ND twierdzi, że są "be", że latem poddasze będzie się nadmiernie przegrzewać, zimą z kolei będzie przez nie uciekać strasznie dużo ciepła. Jest też spora rzesza zwolenników okien w dachu. Jak to wygląda u Ciebie, w końcu każdy pokój hotelowy jest w takie okno zaopatrzony?

Są przecież "oryginalne" projekty ND, które takie okna posiadają. Nie rozumiem, na czym polega różnica pomiedzy oknem zaprojektowanym przez architekta (odpłatnie) od tego, na które inwestorzy zdecydowali się podczas budowy domu?

Pozdrawiam.

P.S. I znów jestem liderem tego forum - to już 13 wpis :lol:

Bardzo mnie cieszy Pańska chęć współpracy!

No cóż, nie będę ukrywał, że pod tym względem jestem w lepszej sytuacji niż "aniaver" bo jeszcze nie zacząłem budowy. Skoro mamy pisać o konkretach, więc piszę. Oto błędy stwierdzone w naszym projekcie:

1. Plan zagospodarowania terenu wykonany w niewłaściwej skali (w porównaniu z oryginalną mapą do celów projektowych nie pokrywały się granice działki). Błąd stwierdzony przez urzędnika. Poprawiono drukując plan we właściwej skali, przed złożeniem dokumantacji w urzędzie.

2. Niewłaściwy widok elewacji bocznej (wschodniej budynku) według której wjazd do garażu miałby odbywać się nie od drogi, lecz od ogrodu. Błąd zauważony przeze mnie. Poprawiony przez architekta przed złożeniem dokumentacji w urządzie, a i tak nie jest do końca poprawny.

3. Błąd w bilansie terenu. Powierzchnia całkowita, bedąca sumą powierzchni biologicznie czynnej i powierzchni wyłączonej, nie była faktyczną powierzchnią działki. Błąd zauważony przeze mnie. Poprawiony przez architekta przed złożeniem dokumentacji w urzędzie.

4. Inna konstrukcja stalowa w projekcie głównym, a inna w projekcie wykonawczym konstrukcji stalowej. Błąd zauważony już po uzyskaniu pozwolenia na budowę.

5. Brak wielu istotnych informacji w projekcie takich jak np. powierzchnia dachu pod dachówkę, ilość drewna potrzebnego do obudowy drewnianej itp. Brak wielu istotnych wymiarow, które trzeba sobie policzyć za pomocą funkcji trygonometrycznych (np. szerokość skosu na poddaszu).

To są takie błędy, które ja - laik w dziedzinie architektury wyłapałem gołym okiem. Jak na razie efektem tych błędów był stracony czas (na saczęście nam na nim nie zależało). Trochę wstydu w urzędach i przekonywania kobiet tam pracujących odnośnie zasadności zawartych w projekcie treści.

Czy takie cechy powienien posiadać projekt indywidualny? Pytanie to pozostawiam bez odpowiedzi. Mam nadzieję, że to jest zamknięta lista błędów w naszym projekcie ND. Obawiam się też tego, że błędy, których nie jestem w stanie dostrzec, wyjdą na jaw dopiero w trakcie budowy. Może nasz projekt jest ich pozbawiony, aczkolwiek po wielu rozmowach z inwestorami i zapoznaniu się z wypowiedziami na tym forum, śmiem przypuszczać, że jednak tak nie jest.

Pozdrawiam.

Witam ponownie!

Wydaje mi sie,ze informacje wymieniane na forum nie sa po to by powodowac antypatie,czy wrecz zlosc.Rowniez nie jest to bicie piany.

Wbrew pozorom rozumie zalozenia ND.

Folia w moim domu to najmniej istotna sprawa,natomiast izolacja konstrukcji w ogrodzie,oraz zasuwa to juz innasprawa.

Po pierwsze ogrod zimowy jest ogrzewany bo znajduje sie w nim kominek,po drugie przestrzen otwarta do swietlika to nic innego jak komin(w moim przypadku ok.4,5m2.)dlatego zasuwa,(mniej ciepla z ogrodu zimowego ucieka do swietlika ,podwyzszenie temp.w okrsie zimowym o 10 stopni).Dlatego przy uzyskaniu temp.dotaniej wew.ogrodu,a minusowej na zewnatyrz skraplanie nastapi zapewne.Stad ocieplenie slupow .Po zmianie, cieple powietrze zamiast bezposrednio uciekac w przestrzen swietlika,dostaje sie poprzez kanaly wentylacyjne do sciany i w ten sposob dodatkowo je nagrzewa.W tej chwili sprawdzam skutecznosc zasuwy w okresie letnim,efekty widac juz po kilku chwilach temp.wew ogrodu spada ,zobaczymy czy nie polepszy sie tez praca solara. Kolejna spraw to przestrzen wentylacyjna w kalenicy,(niestety zbyt duza w moim przypadku,w wiewa snieg oraz przedostaje sie woda deszczowa)wedlug inf. 1cm,a 2 cm nie ma znaczenia("zgodnie ze sztuka")a mozna tego bylo prosto uniknac.Dalej...dol poliwenglanu,a dachowka...zle zaprojektowane stopy poliwenglanu,zbyt niskie...i co "blaszka"moze gdzie indziej...wystarczylo przykrecic odpowiednia kantowke i ok.Szkoda ze tak pozno, mnie ta poprawka kosztowala ok.4000zl (rozbieranie swietlika i kalenicy).Wszystkie te inf.zamieszczam po to by wszyscy bezposrednio zainteresowani nie popelnili bledow i ulepszyli swoj dom,a moze Pan Panie Andrzeju?

cdn.

Z powazaniem

KB

Witam,

Jak widzicie to moj pierwszy post na forum muratora, bo i poczatek drogi ku wlasnemu domowi.

Od jakiegos czasu wedrujemy po stronach internetowych roznych "producentow" projetkow probujac znalezc ten idealny. Radzimy sie znajomych, architektow, spogladamy na gotowe domki za 2000PLN za projekt i na te indywidualne za 20000PLN. W tych wszystkich wedrowkach bardzo czesto konczymy na stronach ND.

Z tego co sie doliczylismy na stronach ND to taki projekt nie jest tani, bo wychodzi okolo 16000PLN ( z blizej nieokreslona licencja na uzytkowanie systemu). Dziwi nas wiec fakt, ze inwestorzy i wykonawcy maja tak wiele uwag do projektu, ktory za te pieniadze powinien byc wzorem do nasladowania. Z tego co wreszcie kilka osob napisalo, istnieja calkiem realne i konkretne bledy w dokumentacji ( oraz te mniej sprecyzowane - Aniaver).

Moim zdaniem z obu Pan Architekt powinien wziac lekcje i usunac wszystkie istniejace bledy a takze wprowadzic proces weryfikacji poprawnosci projektu przed przekazaniem Inwestorowi. Dla mnie niedopuszczalne tez jest okazywanie pewnego rodzaju pychy i arogancji w odpowiedziach ktore Pan Architekt prezentuje na forum. Natomiast doceniam prosbe o przedstawienie konkretnych problemow w konkretnych projektach.

Z drugiej strony z tego co zrozumialem kazdy mial problemy z budowa ND, natomiast nikt lub prawie nikt oficjalnie nie zglosil sie do Architekta o ich usuniecie?

Wiekszosc wybrala metode poprawiania bledow we wlasnym zakresie.

Nic tak nie pomaga jak informacja zwrotna do Architekta/dostawcy z informacja o tym jak dobry jest jego produkt.

Jarcinek - jezeli Twoj projekt zawiera tyle bledow, to czy zwrociles go do Architekta do uzupelnienia? Czy wyslales wezwanie o usuniecie usterek?

Projekt jest normalnym produktem, ktory mozna zareklamowac a takze domagac sie zadoscuczynienia za poniesione straty - wedlug Kodeksu Cywilnego.

Dodatkowo pytanie do Was wszystkich. Czy Pan Architekt jest jedyna osoba, ktora w Polsce wykonuje projekty ND? Czy mozna kupic projekt w niemczech w http://www.Bio-solar-haus.de? Czy tez istnieja jakies porozumienia, wedlug ktorych tylko Pan Andrzej jest w stanie wykonywac i sprzedawac projekty w Polsce?

Ja wolalbym czytac o tym jak sie wam mieszka w ND i na co trzeba zwrocic uwage przy budowie tego domu, zamiast oskarzen i pomowien wysylanych w obie strony. Jest to tez z korzyscia dla mnie, bo pozwoli mi podjac decyzje o ewentualnym kupnie tego projektu.

Witam serdecznie wszystkich. Planuje budowe naturalnego domu XS zgodnie z projektem pana Andrzeja (wlasnie czekam na projekt ktory mam otrzymac na dniach), nie bede ukrywac JESTEM W SZOKU i PRZERAZONA po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi. Nawet bym nie przypuszczala ze bede miala jakiekolwiek problemy z projektem (chociaz dotarly domnie informacje od jednego z inwestorow zebym uwazala na projekt bo ma mnostwo bledow) przecierz Pan Andrzej jest architektem, ja osobiscie jestem inzynierem ale w calkiem innej branzy wiec nie wyobrazam sobie sprawdzac projektu ktory powiniem byc wykonany przez specjaliste, nie mam tez zamiaru uczyc sie drugiego zawodu aby byc w stanie "wylapac" bledy w "sztuce".Uważam ze jezeli błędy zostaly popelnione przez architekta, powinny tez byc przez niego naprawione.Po tej lekturze napewno ponowie odwiedze inwestorow z pomorza. Panie Andrzeju wierze ze moj projek bedzie wykonany zetelnie.

cd.

Co do okien dachowych.Rzeczywiscie przyjmowane sa takie wartosci jesli chodzi o strate ciepla.Natomiast w moim ND,(okna dachowe +rolety zew.zaciemniajace,oraz rolety wew.)sa bardzo przydatne,szczegolnie w okresie letnim.Jest mozliwosc dodatkowego przewietrzenia,oraz szybszej wymiany powietrza.Niestety,z tytulu malych pow.sufitu w pokojach nie mozna bylo zainstalowac skutecznego chlodzenia(teraz wiem,ze mozna bylo lepiej zagospodarowac powierzchnie na pietrze-inne ustawienia scian dzialowych oraz drzwi)mimo to wlasnie dzieki oknom jest odpowiednia temp.

Napewno jest jeszcze kwestia montazu tych okien,oraz ich doboru.

Pozdrawiam

KB

Wybudowaliśmy fundamenty nie pasujące do konstrukcji stalowej ND (oba projekty autorstwa w.w.) odbywało się to przy „konstruktywnej współpracy” w trakcie budowy z p. architektem.

Po drodze był jeszcze taki „głupi” błąd lub konkretyzując brak w projekcie karty mówiącej o szczegółach wylewki betonowej na fundamentach- dodatkowe 3 tyś, zł.(odpowiedz P. Głąba cytuję: „nie uczciwie byłoby nie dopłacić wykonawcy ....”. Dopłaciliśmy.

Czy tak ma wyglądać konstruktywna współpraca, ponownie dodam, że nie posiadamy ani jednego kompletnego egzemplarza projektu, pomimo prośby o jego nadesłanie.

Mam nadzieję, że nie bije piany.

Bio-Solar-Haus-„ jest pod pewnymi względami podobny do ND”, ciekawe czym się w takim razie różni, dziwne….?

ND w Rewie jest według mnie imponujący. Odwiedziliśmy go, pozdrawiamy właścicieli.

Pozdrowienia.

Witam,

Panie Andrzeju,

Prosze o informacje jak to jest z podobienstwami i roznicami pomiedzy ND a Bio-Solar-Hause?

Oba pomysly jak dla mnie sa ludzaco podobne.

Pisze Pan ze firma Solar Hause rowniez sprzedaje licencje na swoj system.

Skad Pan ma prawa na licencje na swoj system?

Czy tylko Pan moze projektowac dom w oparciu o te koncepcje?

Czy nie dochodzi tu do plagiatu?

Kto jest pierwszym autorem idei/ koncepcji ( skad sie to wzielo)?

Pragne podziekowac za wyjasnienia dotyczace bledow w projekcie Jarcinka. Jednoczesnie, wszystkie "glupie bledy" sa jednak bledami, ktore kosztuja wykonawce czas i pieniadze.

Czy ma Pan jakis pomysl na ich unikniecie w przyszlosci?

Pozdrawiam

Do Autora ND,

Panie Andrzeju, proszę mi wierzyć, że nie mam ani czasu, ani ochoty, ani powodu, póki co, spotykania się z Panem w sądzie. Nie chcę też uprawiać dalszej polemiki na temat naszego projektu, chociaż nasze zdanie się nieco różni. Energię, jaką posiadam i jaka towarzyszyła kupowaniu projektu "nie indywidualnego" (jak się teraz okazało), chciałbym poświęcić na jak najlepsze przygotowanie się do budowy. Dlatego bardzo istotne są dla mnie opinie takich osób, jak "aniaver", czy "kyniub", których serdecznie pozdrawiam.

Pozostałych uczestników forum też oczywiście pozdrawiam :D

Skoro ma być konstruktywnie i rzeczowo, to może warto byłoby skierować dyskusję na inne tory.

Zarówno inwestorzy, jak i wykonawcy ND chcę wprowadzać zmiany. Moim zdaniem to dobry kierunek bo tylko w taki sposób można obecną konstrukcję ulepszyć.

Zwiedzając ND spotkałem się z następującycmi innowacjami:

1. Domy w Pelniku koło Olsztyna posiadają kolektory próżnowe, które, co prawda droższe, ale są bardziej efektywne od kolektora szklarniowego umieszczonego w świetliku.

2. Dom w Chojnicach będzie wyposażony w kominek na pellet zamiast typowego kominka z płaszczem wodnym. Pellet jest droższy od drewna, ale też jest paliwem ekologicznym i gwarantuje wyzszy komfort eksploatacji. Nie trzeba tak często podkładać, jak w przypadku drewna, które wymaga dodatkowo gromadzenia i sezonowania.

3. Dom koło Łodzi będzie (chyba) miał inaczej skonstruowaną podłogę parteru. Zrezygnowano tam z wykonywania rusztu na rzecz bardziej tradycyjnego rozwiązania.

Naturalne Domy żyją i będą wprowadzane w nich zmiany. Interesuje mnie zdanie Autora ND na temat wskazanych innowacji. Na stronie Naturalnego Domu nic na ten temat się nie mówi.

Pozdrawiam