Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli mowa o zastosowaniu styropianu, to zamiast niego można użyć keramzytu zarówno jako podsypki, jak i zasadniczego materiału izolacyjnego. Keramzyt robiony jest z gliny, więc jego pochodzenie jest naturalne.

Za pelletem przemawia przed wszystkim wygoda, aczkolwiek nie do końca. Drewno trzeba kupić, no chyba, że ktoś ma własny las. Najtańsze drewno jest w leśnictwie. Takie drewno trzeba przewieźć na działkę, pociąć i porąbać na odpowiedniej wielkości kawałki. Potem suszenie i sezonowanie bowiem najwyższą wartość ma drewno suszone i sezonowane przynajmniej jeden rok. Te wszystkie zabiegi składają się na koszty. Tak więc coś kosztem czegoś.

Co do kotłów, to chyba są takie, które mogą spalać zarówno drewno, jak i pellet. Problem polega jednak na tym, że nie postawiłbym takiego "siewnika" w ogrodzie zimowym. Po prostu te urządzenia są mało estetyczne.

Spośród wielu pomysłów inwetorów uważam pomysł "kuniub", dotyczący zasuway świetlika, za interesujący, a przede wszystkim praktyczny. Różnica temperatury rzędu 10 stopni w ogrodzie zimowym może mieć zasadnicze znaczenie dla warunków panujących wewnątrz ND tak latem, jak i zimą.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panie Andrzeju,

Nie bylo moja intencja prowadzenia Panstwa do sadow, a jedynie wskazanie instytucji reklamacji jako drogi do usuwania problemow w projekcie a jednoczesnie sposobu przekazania informacji architektowi.

Od reklamacji do sadu jest jeszcze spory kawalek drogi.

Dziekuje za wyjasnienia dotyczace koncepcji Naturalnego Domu i Solar Haus. Wszystko jasne.

W kwestii soptkania w willi w Rewie - bardzo chetnie. Czekam na szczegóły.

Zasuwa w domu to moj pomysl po rozmowach z wykonawca,a potwierdzenie rzeczywiscie uzyskalem od Pana Tomka,ale to sprawa drugorzedna kto,kiedy itd. najwazniejsze ze jest i dziala.

Co do spotkania u mnie w ND w Rewie,zapraszam.Prosze o zaproponowanie daty,oraz okreslenie sie zainteresowanych przyjazdem.

Pozdrawiam

KB

Witam,

czy Ci z Panstwa, kotrzy juz uzytkuja swoje ND moga pochwalic sie kosztami (miesiecznymi/ rocznymi) ponoszonymi na CWU i ogrzewanie?

Czy ktos z Panstwa zrobil moze konkretne zestawienie materialow i kosztow budowy domu?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam,

Chętnie wziąłbym udział w tym seminarium ale niestety nie będę mógł w tym terminie.

Odnośnie kosztów, to najlepiej jest pytać tych inwestorów, którzy zakończyli budowę i już mieszkają w swoich ND. Oni zapewne mają już zamkniętą i podsumowaną listę wydatków. Poza tym są bogatsi o doświadczenia, jakie dała im budowa i zamieszkiwanie w ND. Jeżeli o mnie chodzi, to dopiero się przymierzam do budowy i jestem na etapie opracowywania kosztorysu.

Pozdrawiam.

Do Autora Naturalnego Domu.

Ponieważ lubię gotować, zastanawiam się cały czas nad rozwiązaniem problemu zapachów z kuchni, jakie mogą towarzyszyć przygotowywaniu bardziej aromatycznych potraw.

Zdecydowana większość projektów ND posiada otwarte kuchnie. Bardzo nam się podoba takie rozwiązanie i dlatego w naszym domu kuchnia też będzie otwarta na pokój dzienny. Dzięki temu uzyskuje się super przestrzeń na dole. Martwi mnie jednak to, że okap kuchenny spełniający jedynie rolę pochłaniacza zapachów, może okazać się nie skuteczny. Czy zaprojektowane przez Pana ND posiadają jakieś rozwiązanie tego problemu? Czy możliwe byłoby wyprowadzenie powietrza na zewnątrz budynku, bez szkody dla całego systemu ERS?

Pozdrawiam.

Butność Pana Architekta jest wprost nie do pomyslenia, zbywa uwagi Swojego klienta który jeszcze nawet nie rozpoczął budowy domu (ale juz beknął za projekt) tekstem wprost z magla ze nie chce mu sie bic piany! Bo to ze jeszcze da zarobic na autoryzowanych wykonawcach domu naturalnego to juz mus bo jest do tego zobligowany umowa.

Gdzie jest odpowiedzialność zawodowa, nie wspomne o moralnej bo w dzisiejszych czas to frazes. Ale wytykanie swoim klientom że wybrali brzydki kolor elewacji itp. to juz jest dno, Panie Architekcie, przeciez pan musial skonczyc wyzsze studia a to obliguje do trzymania przynajmniej minimalnego poziomu kultury. Ale tam, ja nie o tym chcialem, szkoda słów.

To smutne, zę tak fajnie stworzona idea domu naturalnego, i w zasadzie sam dom, z malymi ułomnościami, jast fajny do mieszkania i w sumie funkcjonalny, żeby go miec trzeba sie uporac z gnusnym PANEM ARCHITEKTEM.

Fani Domu Naturanego, budowa zadnego domu nie jest latwa, to nie tylko dom naturalny jest trudny do zbudowania, z domami tradycyjnymi jest tak samo (chyba z tego co słyszałem) Nie dajcie się i przy jak najmniejszym wkładzie Pana Architekta, ktory jest tylko stresujacy, podejmujcie trudy budowy, bo mysle ze jest warto.

Pozdrawiam Serdecznie TOMKA KARKOCHE wykonawcy systemu ERS, który to jest jedyna osoba w calym procesie powstawania domu naturalnego, na ktorym mozna polegac! No moze troche sie spoznia z dokonczeniem prac (hehe), ale jest tak serdeczny ze mozna mu to wybaczyc.

NDD

Witam,

jestem aktualnie budowniczym ND - system gospodarczy. Wszystkich chętnych zapraszam do zobaczenia zdjęć z mojej budowy http://foto.onet.pl/94gyt,kk0wt4kcfkfk,u.html

Co do błędów w projekcie: W moim przypatku jedyny problem wystapił z wysokością podpórek pod świetlik z poliwęglanu. Po wizycie na budowie Projektanta otrzymałem od niego rysunek zamienny na połączenie poliwęglanu z pokryciem z dachówki, ale i tak zrobiliśmy to (a właściwie dekarze) inaczej podnosząc płaszczyznę świetlika. Jestem optymistą i myślę że po małym zamieszaniu na tym forum problemy z projektami skończą się. Sam jestem projektantem i wiem że błędów trudno całkiem uniknąć. Dodatkowo trzeba zaznaczyć że w procesie budowy oprócz Inwestora i Projektanta powinien być jeszcze Kierownik Budowy, którego zadaniem jest przed przystapieniem do konkretnych robót przeanalizować projekt.

Co do kosztów budowy: zrobiłem dość dokładne wyliczenia w oparciu o zestawienia od Projektanta (obudowa) i projekty wykonawcze według cen rynkowych w mojej okolicy. Wyszło mi około 3000zł/m2. Teraz na bieżaco weryfikuje to. Są elementy które wyceniłem trochę za mało, ale i są takie na których jestem do przodu. Zobaczymy jak będzie na koniec. Mocno zainteresowanych proszę o kontakt. Moge wysłać pliki z wyliczeniami w których zobaczycie co i jak.

Pozdrawiam i zachęcam wszystkich do przemyślanego budowania ND

Witam

Budowę własnego domu mam już poza sobą. Dziesięć lat temu zbudowałem dom wg projektu typowego a budowałem go od 5 lipca do 18 grudnia 1999 roku. Dom jest wykonany w technologii "mieszanej" wymyślonej przeze mnie. Jesteśmy (ja, żona i trójka dzieci) zadowoleni z naszego "dzieła".Jestem inż. budownictwa lądowego i od 34 lat w budownictwie pracuję.

Czytając Państwa opinie utwierdzam się w przekonaniu , że w Polsce na budownictie każdy się zna. Widać wyraźnie , że wielu zajmujących się budowaniem nie ma żadnego" szacunku "dla projektu ani dla technologii .Mamy naturalną (?) tendencję do uproszczeń do omijania bardzo istotnych detali opracowanych przez projektantów całego domu i specjalistów od poszczególnych jego elementów . Ta uwaga dotyczy również projektantów całego budynku ( architektów).Tym sposobem nie osiągniemy sukcesu. Nikt nie jest specjalistą od wszystkiego. Warto posłuchać tych którzy są specjalistami od choćby małego kawałka domu. Nie oczekujmy również ,że otrzymamy od kogoś coś prawie za darmo.Dobra technologia musi być zastosowana w całości albo wcale. Za dobre materiały , dobre technologie i dobre wykonawstwo trzeba zapłacić . JEŚLI KTOŚ ZAMIERZA BUDOWAĆ "PO SWOJEMU" , NIECH ZAPOMNI O EFEKTACH OPISANYCH PRZEZ AUTORA PROJEKTU.Jeśli ktoś potrafi liczyć tylko pieniądze wydane na budowę domu a nie rozumie , że tani dom to taki , który jest tani w eksploatacji i możliwie tani w budowie niech nie wierzy projektantom , niech im da spokój. Swoją drogą ciekaw jestem dlaczego nie dążymy do zmontowania we własnym garażu "Mercedesa"? Przecież to pewnie też da się zrobić.

Życzę rozwagi przy wyborze projektu swojego "gniazdka" i rozsądku przy jego budowie

Witam Wszystkich,

Po burzliwych dziejach tego forum przyszedł czas na ciszę, którą chcę przerwać moim pytaniem o okna do ND. Jak już wcześniej pisałem, jestem na etapie przygotowywania się do budowy. Okazuje się, że wybór okien jest całkiem zawiłym przedsięwzięciem. Jak każdy chciałbym znaleść kompromis pomiędzy najlepszą jakością a najniższą ceną ale to nie jest takie proste.

Na początku brałem pod uwagę okna drewniane, tylko i wyłącznie. Gdy poczytałem jednak o tym, że co kilka lat trzeba je malować z zewnątrz, to doszedłem do wniosku, że nie wyobrażam sobie malowania tylu okien w moim domu. Stąd też zainteresowanie oknami PVC i aluminiowymi. W rezultacie tych poszukiwań stanęło, że będą to okna drewniano-aluminiowe. Pozostaje otwarta kwestia wyboru wykonawcy, a tu dopiero zaczynają się "schody". Czym kierować się przy takiej decyzji? Wiele ND posiada okna Rduch&Borek, które do najtańszych nie należą ale są też bardzo dobre jakościowo. Wybor jest trudny.

Okna tego domu to potęzne koszty (prawie nowe BMW - aluminiowe), jestem w trakcie montazu. Radzę już dzis pomysleć o elewacji a mianowicie w moim projekcie ND, umieszczono informację : elewacje- z wełny drzewnej lub mineralnej lub styropianu o grubosci 10 cm KLEJONEJ na płycie OSB.

Wybralismy wełne mineralna -żeby było bardziej naturalnie.

KLEJONe- więc jaki klej?

Z moich dzisiejszych informacji wynika iz, na rynku Polskim, nie ma kleju do płyty osb i wełny mineralnej, żaden nie spełnia warunków, informacja wprost od technologów popularnych kleji przeznaczonych do wełny mineralnej.

Dziś rownież po raz kolejny, otrzymalismy informacje od osoby zamieszkujacej ND jak te sprawę załatwić.

Na informcje dotyczaca "KLEJENIA",wełny mineralnej i płyty OSB czekam od godz. 17.00, może tu sie doczekam !!!???

Może wprowadzić w życie hasła o współpracy, p.architekcie ?

Bo chciałabym oczywiscie zrobic to "zgodnie ze sztuka".

aniaver

Do pana, który wykonał dom metodą "zrób to sam"- wg. projektu tradycyjnego, wraz z całą rodziną i w zawodzie inżyniera pracuje 34 lata, może za długo??

W moim projekcie ND, brak jest podstawowych detali.

• 3 weeks później...

Witam Państwa.

Zastanawiam się tylko jak Pan architekt może tak lekko podchodzić do uwag osób które mają problem z budową ND. Przecież opinie pisane przez osoby na forum maja bardzo duży wpływ na decyzje przy wyborze odpowiedniego domu dla siebie. Sam znalazłem się tutaj aby dowiedzieć się więcej na temat ND.

Napiszę szczerze że entuzjazm towarzyszący mojej osobie lekko się zmniejsza w miarę poznawania opinii szczęśliwych posiadaczy projektu NATURALnegoDOMU.

Życzyłbym sobie i wszystkim osoba zainteresowanym kupnem projektu, że wydane pieniądze na projekt nie będą kłodą na drodze posiadania wymarzonego domu. Nadmienię że (ktoś już wspomniał na tym forum) że osoba sprzedająca produkt powinna naprawdę przyłożyć się do wykonania go solidnie, przecież za to bierze nie małe pieniądze. To świadczy o niej samej i powodzeniu dalszego rozwoju popularności ND, a co za tym idzie zarabianiu nie małych pieniędzy.

Gorąco pozdrawiam.

szkoda, że to forum ruszyłao dopiero teraz, nie brała bym na pewno tego domu pod uwagę, a tak to zaczynają się schody!!!!!! I świadomość ile ten dom tak naprawdę kosztuje bo wg. Pana Andzeja to ok 3 200 zł za m2 i to już z podłogami, schodami itp. bez mebli ( informaqcja z listopdana 2008). A tu już słyszę o 4 000,00 zł stan deweloperski :cry:

Zauroczenie wspaniałym energooszczędnym domem minęło - czar prysnął!!!!!!!

• 1 month później...

Nie wchodziłam na stone forum przez pewien czas z powodu budowy ND......

Nasuwa mi się kilka wniosków: projekt owszem ma kilka niedoskonałości w szczególności brak opisywanych już wczesniej zestawień dotyczących materiałów, problemy z poliwęglanem i przedostawaniem się wody w czasie silnych opadów a w szczególności wiatru. Na etpaie pozwolenia pod budowę pojawiały się drobne błedy, które jednak zostały szybko poprawione przez p. Andrzeja.

Nie zaskoczyło mnie rozżalenie pozostałych budujących, ale skala tego niezadowolenia przyznam się, że mnie zdziwiła. Osoby decydujace sie na budowę tak oryginalnego domu, płacąc wysoką opłatę za projekt i licencję, oczekuja bowiem pełnego wsparcia od architekta. Miałam nadzieję, że projekt ND ma znamiona pojektu indywidulanego a nie domu typowego. Odnosze jednak wrażenie, że "inwestorzy" pozostawieni są przez P. Andrzeja w całkowitej samotności i na łasce wykonawców przy niestandardowej technologii. Dlatego każdy problem - błachy dla architekta - urasta dla wykonawcy swojego wymarzonego domu - do problemu skali światowej, zwłaszcza, ze są to zwykle dodatkowe koszty. Gwarantuje jednak, że im bliżej końca budowy tym wizja pięknego domu ND napawa optymizmem. Nasz dom ma już gotową elewację i wykańczamy go w środku. Za ok 3-4 miesiące planujemy zakończyć budowę.

Koszty - wszystko zależy od standardu wykończenia - każdy element budowy domu można wykona ć bardzo tanio , wg średnich kosztów i drogo. Wszystko zalezy od możliwosci finansowych i oczekiwań w tym zakresie. W naszym przypadku przewidujemy, ze w stanie wykończonym pod klucz, z ogrodzeniem , podjazdem, koszt 1m2 wyniesie 4500-5000 zł. Wszystko zależy od tego czy poniesie mnie fantazja przy wykończeniu :-)

Okna - zdecydowalismy się na wariant aluminiowy - koszty porównywalne do okien drewnianych, trwałośc zdecydowanie wyższa, estetyka - zalezy od upodobań. Okna są jednym z droższych lementów budowy domu, podobnie jak elewacja drewniana jesli zdecydujecie sie na dobre jakościowo materiały, estetyczne a przede wszystkim trwałe.

Duże podziekowanie dla pdla T.Karkochy za wsparcie i doradztwo. Szkoda, że propotyp pompy ciepła nie jest jeszcze gotowy!

Podstawą budowy ND jest jednak dobra ekipa wykonwaców. Nasz ekpia już wykonuje drugi ND zatem zna blaski i cienie projektu ND.

Panie Andrzeju - trochę wiecej wyrozumiałości, wsparcia i wspólpracy z "inwestorami", dla których budowa ND jest drogą przez mękę, czy większą niż w przypadku domów typowych? Nie wiem.

Pozdrawiam wszystkich budownicznych ND

Szanowni użytkownicy domów naturalnych,

Chciałbym poruszyć temat palenia w kominku, czy rzeczywiście u Was w domu, zgodnie z infromacją projektanta ;), palicie raz na 2, 3 dni?

My w naszym domu obecnie musimy palic codziennie. Po wczorajszym całodziennym paleniu, jak kładłem się spać temp na zbiorniku (godz. 1:30 w nocy) była 61 stopni na dole zbiornika i 65 stopni na górze, w domu staramy się utrzymywać temp. 21.5 stopnia, temperatura na zewnątrz 1stopien.

Rano o godz. 8, temperatury dół zbiornika 34, góra 52.5, temp na zewnątrz 2stopnie. O godz. 17:30, dół 27 góra 44 stopnie, w domu 21.5 na dworze 3.5st, i zaczynam palić nie ryzykując zimnego prysznica wieczorem. Zaznaczam że nie używamy grzałki elektrycznej, to w końcu najdroższe i tylko zapasowe źródło energii.

Czy inni szanowni użytkownicy mają podobne doświadczenia?

Pozdrawiam,

• 2 weeks później...

Ja wlasnie jestem w trakcie budowy ND i nasunelo mi sie kilka spostrzezen po przeczytaniu wszystkich postow.

1. Moim zdaniem w projekcie ND placimy za pomysl i idee a jego etap dojrzalosci nalezy okreslic jako blizej indywidualnego, stad tez wiele pomsylow na jego ulepszenie i wiele uwag do poszczegolnych projektow.

2. Mysle, ze wiekszosc elementow domu moznaby zmienic/ulepszyc co kto woli - co zwiekszy/zmniejszy koszty itd. Pewien nie jestem - ale jesliby ktos sobie taki dom sam zaprojektowal w/g wlasnego widzi mi sie, jednoczesnie wykorzystal czesciowo pomysl ND i nie probowal tego dalej odsprzedawac to nie jest to wbrew prawu patentowemu itd. Stad tez glosy totalnie negatywne odsylam do tego punktu - DIY i miej do siebie pretensje.

3. Uwazam osobiscie, iz projekt powinien ewaluowac w kierunku - wybierz calosc z wielu przemyslanych opcji (obliczonych, przetestowanych i przemyslanych), z opisanymi za, przeciw i wplywem na calosc.

4. Jestem wielkim zwolennikiem rozmowy na ten temat - jesli podoba nam sie idea a nie tylko kupilismy projekt bo wydawal sie fajny inny i tani - poniewaz Pan Andrzej z calym szacunkiem dla jego wyksztalcenia na uczelni technicznej - jest architektem, a to zadaniem konstruktora jest oddac to co wymysli architekt (w koncu chyba to generuje progres w budownictwie). Dlatego uwazam, iz p. Tomek i inni z ktorymi rozmawiam maja ciekawe pomysly na rozwiazanie nielicznych problemow wyniklych z testowania w "zyciu" idei ND, ktore nie sa sprzeczne z nia sama a moga je uzupelnic (mam nadzieje, ze Pan Andrzej nie bedzie upieral sie przy konsystencji swej idei, jesli inne rozwiazanie moze z powodzeniem zastapic istniejace).

Proponuje zatem zalozyc forum dyskusyjne, aby swoje spostrzezenia i rozwiazania uzyte w domach opisac i pomoc naszym kolegom, ktorzy beda stalij przed takimi samymi wyborami w przyszlosci (vide klej do welny mineralnej etc). Mam rowniez nadzieje, ze takie odrebne forum byloby czesto i szczerze komentowane przez p. Andrzeja.

5. Jesli chodzi o ogrzewanie - od poczatku podkreslalem ze jestem leniwy i palic mi sie nie chce w kominku kiedy musze, tylko kiedy chce. Stad tez pellety lub pompa ciepla wydaja sie dobrym rozwiazaniem. I dziwi mnie, ze kazdy przyjal na wiare, ze wystarczy raz czy 2 w tygodniu zapalic i bedzie gitares niezlaeznie od tego czy mamy 500 czy 1500l zbiornik, 2 czy 5 osob itd itp.

6. Sam szukam rozwiazania na obejscie potencjalnego problemu z zbyt dobra izolacja domu na lato. Nie wchodzi w gre rozwiazanie mechaniczne (dla mnie sprzeczne z idea - blizej pasywnego), dlatego tez moze warto zaprzec kilku studentow i zarzucic symulacje takiego domu, aby znalezc rozwiazanie i zobaczyc w ktorym miejscu male zmiany wprowadza najwiekszy postep (automatyka zaluzji, okien, klapy, inne matrialy na dach??? - pomyslow jest mnostwo)?

7. Jesli chodzi o cene okien - to fatycznie jest b. duza w porownaniu z tradycyjnym domem. Ja ze wzgledu na to, oraz inspiracje plynace z biurowcow zamierzam zastosowac tylko kilka okien, a reszte fasady wykonac w drewnie, ale z uzyciem tzw. konstrukcji slupowo-ryglowej, zrobionej w frewnie np. w siedzibie Agory w Wawie. Ze wstepnych wyliczen wynika, iz powinno to obnizyc cene o kilkadziesiat procent, bo cena szyb zespolonych jest ulamkim ceny okna - w szczegolnosci jesli jest duze, niestandardowe i przesuwane. Dam znac jak koniec koncow mi wyszlo kosztowo takie rozwiazanie.

Uff, ale sie uzewnetrznilem ...

Pzw,

MCC

Szanowni użytkownicy domów naturalnych,

Chciałbym poruszyć temat palenia w kominku, czy rzeczywiście u Was w domu, zgodnie z infromacją projektanta ;), palicie raz na 2, 3 dni?

My w naszym domu obecnie musimy palic codziennie.,

No i taki jest wlasnie problem tej calej dyskusji. Nie wiem co i jak jest rozwiazane, za to kazdy dyskutuje ile wlezie. Nawet nie mamy pojecia ile masz zbiornika, ile osob w rodzinie/zuzycie wody?

Jak ja napisze ze wystarcza mi na tydzien to bedziesz kontenty z odpowiedzi? A jak dodam ze jestem sam w 140m mieszkaniu i temp. w domu utrzymuje na 17 st, a do tego mam 1500l, to zmieni to obraz problemu?

Jak to mi powiedzial kiedys instruktor nauki bezpiecznej jazdy przy probie pokonania zakretu z pierwsza predkoscia kosmiczna - fizyki nie przeskoczysz...\

Przepraszam za moj ton, ale stoje wlasnie w obliczu wykonania wyboru, ktory moze doprowadzic do podobnego bledu, ktorego chce uniknac, stad tez wolalbym wiedziec wiecej, zeby potem moj zludny sposob postrzegania/rozumienia rzeczywistosci nie okazal sie dla mnie nie do przyjecia.

Pzw,

MCC