jarcinek 01.06.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Witam, Do tej pory było tak, że ewentualny kontakt z inwestorami ND był do uzyskania poprzez architekta i twórcę ND, Pana Andrzeja Głąba z Gliwic. Jesteście w dobrej sytuacji bo większość tego typu domów zbudowano na Śląsku, w tym ten modelowy w Gliwicach. Z naszego punktu widzenia warto jest zobaczyć na żywo przynajmniej jeden z takich domów, ponieważ daje to zupełnie inne spojrzenie, a niejednokrotnie daje podpowiedzi do ciekawych i funkcjonalnych rozwiązań w Waszym konkiretnym przypadku. My mamy już projekt od ponad roku, mamy też wydane pozwolenie na budowę Naturalnego Domu w Elblągu. Zanim podjęliśmy decyzję o wyborze tej właśnie technologii odwiedziliśmy dom prototypowy w Gdyni. Póżniej w trakcie opracowywania projektu, ale także mając gotowy projekt, odwiedziliśmy jeszcze domy w Chodzieży, Wilczej Górze k. Warszawy, w Szczecinie (w trakcie budowy), w Rewie, w Pelniku (w trakcie budowy), w Chojnicach (w trakcie budowy). Bardzo ważne są rozmowy z ludźmi, którzy zdecydowali się na takie domy i już w nich mieszkają. Technologia w Polsce jeszcze nie jest bardzo popularna, domy też nie są budowane tak samo. Wprowadza się pewne innowacje i zmiany, oczywiście wszystko w granicach rozsądku tak, aby zachować ideę autora tego pomysłu. Pozdrawiam,Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gralik 17.06.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 dla wszystkich chętnych budową naturalnych domów zapraszam do lektury na temat domów bio solar haus, jest to technologia o wiele lepsza i dokładniejsza od proponowanej przez pana Andrzeja G. który zarazem bazuje na technologi bio solar haus z przed 10 lat, ponoć pod opolem mają powstać pierwsze domy w tej technologi, ale już wykonane z konstrukcji drewnianej, a nie ze stalowej jak dotychczas. Ja już zdecydowałem z żoną o budowie naturalnego domu i to na pewno będzie bio-solar-haus, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarcinek 21.06.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witam, Ciekaw jestem ile kosztuje projekt oraz budowa domu w technologii bio-solar-haus. Na stronie interentowej (niemiecko-polskojęzycznej) niewiele się na ten temat mówi. Są tam co prawda podane jakieś koszty budowy w zależności od systemu i standardu wykończenia, nie mniej jednak nie są one zbyt optymistyczne. A tak na marginesie, to twórcy domów bio-solar-haus podają alternatywnie konstrukcję drewnianą lub stalową, więc ja osobiście nie widzę specjalnych różnic pomiędzy tymi domami a dmami naturalnymi. Na pewno specyficzny w Naturalnym Domu jest system ERS. Pozdrawiam,Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NDNieporęt 07.07.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Witam, Długo mnie nie było na tym forum. Mam pytanie do Oli "NDNieporęt". Czy masz w Swoim ND okna PCV? Ile kosztowały okkna oraz schody? Pozdrawiam, Marcin. Okna są drewniane, tylko pomalowane na biało (w Polsce spotykane raczej rzadko, ale na Zachodzie dosyć popularne). PCV w takim rozmiarze to raczej nie da się zrobić... Okna kosztowały ostatecznie ok. 90000 (razem z elementami konstrukcyjnymi i wykończeniowymi), prawie wszystkie szyby P4, a schody bodajże 16000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gralik 13.08.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Witam, Ciekaw jestem ile kosztuje projekt oraz budowa domu w technologii bio-solar-haus. Na stronie interentowej (niemiecko-polskojęzycznej) niewiele się na ten temat mówi. Są tam co prawda podane jakieś koszty budowy w zależności od systemu i standardu wykończenia, nie mniej jednak nie są one zbyt optymistyczne. A tak na marginesie, to twórcy domów bio-solar-haus podają alternatywnie konstrukcję drewnianą lub stalową, więc ja osobiście nie widzę specjalnych różnic pomiędzy tymi domami a dmami naturalnymi. Na pewno specyficzny w Naturalnym Domu jest system ERS. Pozdrawiam, Marcin. Witam Koszt budowy domu w technologi Bio-Solar-Haus to około 450 000 zł (cena wraz z wykończeniem w środku; ściany, podłogi) przy 150m/2 powierzchni użytkowej. A co do różnic , to chciałbym zauważyć że, wszystkie domy ND bazują na jednym projekcie konstrukcji stalowej( oglądając zdjęcia łatwo to zauważyć), a w BSH można wybierać samemu kształt domu.Oczywiście nie naruszając technologi budowy domu. A do tego koszty ogrzewania domu i ciepłej wody to około 1000zł / rocznie co nie udaje się w ND. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fan naturalnego domu 13.08.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Czy znasz dom Bio-Solar-Haus wybudowany w Polsce? Ja słyszałem, że firma Bio-Solar-Haus miała budować w Polsce domy 8 lat temu. I wydaje mi się że nie wybudowali jeszcze i długo nie wybudują. Poza tym naturalne domy są dużo ładniejsze od domów Bio-Solar-Haus mimo że są do siebie podobne. A może właśnie dlatego . Poza tym koszt budowy nowoczesnego energooszczędnego domu na poziomie 3000 zł/m2 jest mało realny. W każdym razie trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gralik 13.08.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 (edytowane) faktycznie nie ma jeszcze domów Bio-Solar-Haus w Polsce, ale jest już firma która ma postawić pierwsze domu pod Opolem na wiosnę 2011 roku. Cena 3000zł/m jest jak najbardziej realna, zwłaszcza że domy powstają (już wykończone) zaledwie w 3 miesiące. Co do wyglądu domów ND też mi się podobają, ale jest to projekt z przed 12 lat, z bardzo nie wielkimi zmianami(kolor, drobne zmiany elewacji) pan Andrzej G. bazuje cały czas na jednym szkielecie który jest niemal identyczny do domu BSH tyle że z przed 12lat i mało tego BSH odeszło od tego szkieletu gdyż miał za dużo wad. Druga sprawa jest fakt coraz to droższej stali, w przeciągu 2 lat podrożała prawie 100%.BSH zaczęło budować konstrukcje drewniane które są tańsze i lżejsze, udoskonaliło system grzewczy. A pan Andrzej co poprawił? Czytałem na forum o błędach w projekcie które były tylko przerzucane raz na architekta, raz na wykonawce, raz na zleceniodawce . BSH zajmuje się w całości budową domów od zaprojektowania domu poprzez budowę i wykończenia aż po serwis. A co do ceny oczywiście można też wybudować za 6000zł/m , cena 3000zł/m jest ceną bez podłączenia mediów i przy średnim standardzie ogrodu zimowego Pozdrawiam Tomek Edytowane 15 Sierpnia 2010 przez gralik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fan naturalnego domu 15.08.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) Jestem bardzo ciekaw, czy jest to ta sama firma która miała budować BSH w 2003 roku? Czy ta firma ma doświadczenie w budowaniu Bio-Solar-Haus.Może wiesz ile domów BSH wybudowała ta firma? Pozdrawiam Fan ND Edytowane 15 Sierpnia 2010 przez fan naturalnego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gralik 15.08.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Jestem bardzo ciekaw, czy jest to ta sama firma która miała budować BSH w 2003 roku? Czy ta firma ma doświadczenie w budowaniu Bio-Solar-Haus.Może wiesz ile domów BSH wybudowała ta firma? Pozdrawiam Fan ND Tak firma ma doświadczenia w budowaniu tych domów, inaczej by ich nie budowała i nie jest to ta sama firma co rzekomo miała budować w 2003roku Z pewnych źródeł wiem że osoba która w tamtych latach miała się zająć sprzedażą tych domów okazałą się nie kompetentna i nie mająca pojęcia o tych domach, niektórzy nawet określają tego pana za osobę niepełnosprawną umysłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gralik 15.08.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Poza tym przed wejściem do unii były problemy z polskimi przepisami budowlanymi , po 2004 wszystko się unormowało i budowa tych domów nie wymaga już dodatkowych ekspertyz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaciekawiony 16.08.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Witam wszystkich,To bardzo ciekawe, w zeszłym roku przeczytałem gdzieś: "w tej chwili budowany jest w Warszawie jeden dom w technologii Bio-Solar-Haus". Teraz czytam tutaj, że jeden "niepełnosprawny umysłowo" miał budować domy Bio-Solar-Haus pod Opolem w 2003 roku ale mu się nie udało. Ale nic straconego, inna firma będzie budowała domy Bio-Solar-Haus pod Opolem. Czy to jest jakaś nowa forma reklamy dla naiwnych?Oglądałem dzisiaj zdjęcia domów Bio-Solar-Haus na niemieckiej stronie. Szczególnie brzydkie są te z łukowatymi ścianami połączonymi z dachem. I okropna kolorystyka,cukierkowe kolory w najgorszych połączeniach. Nie potrafię porównać techniki, ale architektura NATURALNYCH DOMÓW jest 100 razy lepsza. No i naturalne domy w odróżnieniu od BSH są w Polsce budowane. Ostatnio na stronie naturalnego domu w FOTOgalerii zostały umieszczone nowe zdjęcia. Od razu widać, że jest to dom ekologiczny, przyjazny dla środowiska, otoczony zielenią tuż po wybudowaniu. NATURALneDOMy doskonale wpisują się zarówno w otaczającą je zabudowę w stylu dworkowym (Nieporęt) jak też przyrodę (Chodzież, Wilcza Góra, Siemianowice). No i NATURALnyDOM nie jest drogi (dom w Kielcach kosztował 3200zł/m2 - też całkiem ładny). Jestem za NATURALnymDOMem.PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarcinek 22.08.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Witam Wszystkich, Widzę, że rozgorzał na nowo temat co było pierwsze, jajko, czy kura Naprawdę nie widzę (oczywiście z mojego punktu widzenia) ani powodu ani celu aby debatować nad tym, kto jest ojcem tej technologii. Myślę, że za Naturalnymi Domami przede wszystkim przemawiają inwestorzy, którzy je wybrali, a jest ich już całkiem sporo. Skoro domy bio-solar-haus są lepsze, tańsze i ładniejsze, to dlaczego nikt do tej pory czegoś takiego w Polsce nie zbudował? Przecież jesteśmy członkiem UE już 8 lat i nie jest to wielki problem, aby firma z Niemiec przyjechała do nas i coś takiego wybudowała. Skoro nasze firmy z powodzeniem mogą działać na brytyjskim, czy irlandzkim rynku budowlanym, to dlaczego niemiecka firma budowlana nie miałaby zrobić tego na polskim rynku. Są jednak jakieś powody dla których nie ma to miejsca. Na pewno najważniejszym są względy ekonomiczne. Z jednej strony Niemcom nie opłaca się u nas budować, a z drugiej Polaków nie stać na takie niemieckie domy w techologii bio-solar haus. Jeżeli firma buduje od początku do końca, to musi to być droga inwestycja. Firma, która podejmuje się budowy takiego domu pod klucz jest czymś w rodzaju pośrednika, który zatrudnia różnych podwykonawców. Polacy częściej wybierają system kontraktowy, który jest tańszy. Dzięki niemu również mają możliwość wpływania na proces inwestycji i decydowania o wykonawcach, kosztach, czy materiałach. Tak więc koszt wybudowania takiego domu za 3 tys./m2 jest dla mnie mało prawdopodobny. Nie mniej jednak życzę powodzenia tym, którzy się tego podejmą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENV 14.11.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Witam, wlasnie buduje ND od 8miesiecy i jezali ktokoliwiek jest zainteresowany to narazie za m2 mam sume 3800zm: stan zamkniety: tzn okna wstawione (drewniane),system ERS zamontowany, elektryka, hydraulika, plyta k-g, brak : podlog, wykonczeniowki (malowanie, kafelkowanie itp) i schodow. Niewiem jak mozna ten dom wybudowac za 3000 za m2 NIE DA SIE MOI DRODZY ZAINTERESOWANI. Mam wiele problemow, nie z panem architektem bo mailowo oraz telefonicznie stara sie pomoc, chociaz musze przyznac ze bardzo duzo informacji brakuje w jego projekcie i trzeba o nie prosic ale z tym nie ma problemu. Ja natomiast mam fatalnego wykonawce, polecany oraz podobno z doswiadczeniem, niestety to nie gwarancja ze wasz dom zostanie wykonany zgodnie z projektem i bez problemow. Jest ciezko a nawet bardzo, opadam juz z sil, moj wykonawca chyba wogole nie czyta projektu !!!Poprostu katastrofa. Napewno ten dom jest domem drogim w budowie, i nie mowie o wannach itp, narazie nawet nie planuje 2 lazienek i tak z mojego rachunku wnika ze za m2 wyjdzie mi conajmiej 4400 (bez podjazdow,ogrodzenia, tarasu i tp infrastrukturze zewnatrznej). Fajny dom i wcale nie tak zkomplikowany jak by sie wydawalo, jednak tak latwo go zepsuc. Narazie nie wiem jak z ciepla woda oraz tempeatura w domu, bo nie mieszkamy i chyba duzo czasu minie zanim sie wprowadzimy , nie z tego wzgladu ze brak srodkow ale ze wzgladu na mojego wykonawce, jak bedzie trzeba to i bez sadow sie nie obejdzie i tak mamy juz opoznienie z 3miesiace, mam jednak nadzieje ze wykonawca zrozumie swoje blady i sam zaplaci lub naprawi wyzadzone szkody. Boje sie jednak ze uszkodszi to co mam juz zrobione jak sam sie za to wezmie ze swoja super ekipa!!!! pozdrawiam. Nie ufajcie firma ktore pokaza kilka fotek ND na swojej stronie, zapytajcie ktory dom robili i zkontaktujcie sie z investorem. Edytowane 14 Listopada 2010 przez ENV poprawka wyliczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarcinek 20.11.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Witam, Mam pytanie, a w zasadzie prośbę do ENV, który właśnie buduje (z przebojami) Swój ND. Gdzie powstaje ten dom i jaka firma go buduje? Jeśli nie na forum, to może poprzez prywatną pocztę elektroniczną moglibyśmy wymienić się poglądami ( [email protected] ). My jesteśmy z Elbląga i powoli przymierzamy się do budowy naszego ND. Jesteśmy na etapie poszukiwania i wyboru wykonawców. Takie elementy inwestycji, jak: konstrukcja stalowa, system ERS, czy wełnę celulozową są do wykonania przez wyspecjalizowane ekipy, natomiast pozostałe prace należałoby powierzyć wykonawcy, który tego nie spartoli. Wybór naprawdę nie jest łatwy i nie wiem, czy jest sens wiązać się z fimą, która budowała już ND bo jak doświadczenie inwestorów pokazuje to, że dany wykonawca coś takiego już budował, wcale nie oznacza, że zrobi to dobrze, zgodnie z projektem oraz tzw. "sztuką budowalaną"Przerażają mnie Twoje wyliczenia ENV według których koszt za m2 sięgnie kwoty 4400 złotych. Nie wiem, jak duży jest to dom ale kwota prawie 4,5 tys. złotych jest według mnie dość wysoka i nie wiem czym jest podyktowana. Zdaję sobie sprawę, że budowa ND jest droższa, niż domu w technologii tradycyjnej, ale z drugiej strony też nie mam powodów aby nie wierzyć inwestorom, którzy wybudowali swoje ND po niższych kosztach zwłaszcza, że niektórzy budowali w czasach (2-3 lata temu), kiedy i ceny materiałów budowlanych i robocizny były bardzo wysokie.Jeśli chodzi o naszą budowę, to powiem, że przygotowujemy się do niej dość długo (projekt z pozwoleniem na budowę leży już od ponad roku). Był taki czas, kiedy szukaliśmy wykonawców, którzy już budowali ND. Podjęliśmy jednak decyzję, że będziemy zbierać oferty od firm, które działają już od jakiegoś czasu na rynku, a przede wszystkim są z rynku lokalnego. Co z tego wyniknie nie wiem i podejrzewam, że się nie dowiem zanim nie zacznę budowy. Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcc 31.05.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Czy znasz dom Bio-Solar-Haus wybudowany w Polsce? Ja słyszałem, że firma Bio-Solar-Haus miała budować w Polsce domy 8 lat temu. I wydaje mi się że nie wybudowali jeszcze i długo nie wybudują. Poza tym naturalne domy są dużo ładniejsze od domów Bio-Solar-Haus mimo że są do siebie podobne. A może właśnie dlatego . Poza tym koszt budowy nowoczesnego energooszczędnego domu na poziomie 3000 zł/m2 jest mało realny. W każdym razie trzymam kciuki. Należę do grupy "szczęśliwych posiadaczy ND" - jak to ktoś wdzięcznie nazwał. Cena 3000/m2 jest jak najbardziej realna ale jeśli mówimy o stanie surowym, tzn. bez farb, płytek, podłóg itp. Mnie udało się w takiej kwocie zamknąć. Wykończeniówka to odrębny temat. Koszty oprócz systemu ERS generują oczywiście okna... Mam przeszklony cały przód i niestety w gorące dni słoneczko sieje spustoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcc 10.09.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Widze, ze temat sie nie rozwija, wiec wrzuce pare kamykow do ogrodka po kilkumiesiecznym zamieszkiwaniu "DOMU NATRURALNEGO". Otorz gdybym budowal raz jeszcze: 1. Nigdy nie zdecydowalbym sie na ustawienie domu przeszklonym ogrodem zimowym na zachod - ZAWSZE na POLUDNIE. W zimie slonce mialoby szanse cos dogrzac, a zachodzace letnie slonce z potezna irradiacja nie zmienialoby domu w salne. 2. Pozostalbym przy moim oryginalnym pomysle wykonania calosci scian i podlogi na pietrze z plyty cementowo lub gipsowo-wiorowej lub nawet wykonania scian na parterze z cegly. Zwiekszy to sztywnosc konstrukcji i zdecydowanie wzmocni sciany 3. Zainstalowalbym poliweglan TYLKO nad solarami (w zadnym wypadku nad ogrodem zimowym) 4. Zastosowalbym przeslone sterowana automatycznie nad ogrodem zimowym, aby "odciac" cieplo w lato i zmniejszyc cyrkulacje w zime. 5. Zainwesowalbym w przesuwane, automatycznie sterowane okno na zewnatrz w ogrodzie lub znacznie wieksze kanaly wentylacyjne z automatyka, pozwalajace na skuteczne wietrzenie w polaczeniu z zaluzja/oknem w kolektorze. Oczywiscie zaluzje zewnetrzne to przymus Przy posiadaniu malych dzieci ograniczylbym sie do malowania tylko scian oddychajacych Keimem - ale to sprawa subiektywna. Reszta elementow sprawdza mi sie w 100%. Od poczatku marca do konca sierpnia kominek rozpalil mi sie 3-4 razy! Ogolnie - jest nad czym pracowac, ale projekt z przyszloscia Pozdrowienia! MCC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamjan 25.02.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam Wszystkich,Od pewnego czasu przymierzam się do budowy domu. Wymyśliłem sobie, że ma to być dom ekologiczny, nie energooszczędne, ale ekologiczny (zdrowy i niezależny, bez pompy ciepła i wentylacji z rekuperatoerm). W Polsce nie ma zbyt wielu propozycji tego rodzaju, ale trafiłem na NATURALnyDOM. Na pierwszy rzut oka to jest dokładnie to, o co mi chodzi, ale po przestudiowaniu wpisów na forum dochodzę do wniosku, że wybudowanie takiego domu nie jest łatwe. Poza tym zależy mi na czasie. Rozaważam kupienie gotowego domu, interesują mnie okolice Warszawy. Czy ktoś może pomóc w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcc 25.02.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam Wszystkich, Od pewnego czasu przymierzam się do budowy domu. Wymyśliłem sobie, że ma to być dom ekologiczny, nie energooszczędne, ale ekologiczny (zdrowy i niezależny, bez pompy ciepła i wentylacji z rekuperatoerm). W Polsce nie ma zbyt wielu propozycji tego rodzaju, ale trafiłem na NATURALnyDOM. Na pierwszy rzut oka to jest dokładnie to, o co mi chodzi, ale po przestudiowaniu wpisów na forum dochodzę do wniosku, że wybudowanie takiego domu nie jest łatwe. Poza tym zależy mi na czasie. Rozaważam kupienie gotowego domu, interesują mnie okolice Warszawy. Czy ktoś może pomóc w tej sprawie? Odezwij sie do mnie na prv. Tea jestem z okolic Wawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaver 28.02.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 ND bez pompy ciepła funkcjonuje słabo albo wcale. Chyba, że nie pracujesz albo masz w rodzinie kogoś kogo można zatrudnic jako palacza na 24 h. Latem jest odwrotnie, tak jak ktoś już tu pisał - szklarnia. Pompa ciepła rozwiazała moje problemy z ND, palę tzw. rekreacyjnie (raz w miesiacu albo wcale). Ale chyba nie o to tu chodziło.....Owszem zamomtowałam dodatkowe okna (co poobno wychładza) ale wybór pomiedzy ciemnym domem a zimnym zawsze jest ciężki. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcc 28.02.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 A jak pompa ciepla pomogla w jego ochlodzeniu (rozumiem, ze masz chlodzenie scienne/sufitowe na pietrze)? Jesli chodzi o pompe - ja mam koze na pellet - da sie zyc. Jakbym zabudowal pod domem zbiornik na 2t byloby na pewno lepiej. Jesli chodzi o to palenie 24/7 - to jaki masz zbiornik 1000l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts