Tobi_ 27.10.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 To ja zapytam przekornie - czy znacie inne tego typu projekty, a może bardziej odpowiednie byłoby słowo - systemy, bo to nie tylko projekt, lecz cała koncepcja. Jak widać na przykładzie wykonawców zachodnich istnieją inne rozwiązania. Niestety obawiam się, że NATURALnyDom to dopiero pierwsza jaskółka tego typu rozwiązań w Polsce. Idea bardzo przypadła mi do gustu, gorzej z wykonaniem i opiniami, które są tutaj i dobre i złe. A wydawałoby się, że tak dobra koncepcja powinna być pilotowana nie tylko przez architekta ale i wyspecjalizowaną ekipę, która zrealizuje tę budowę w 100% zgodnie z założeniami. Przykładem takiego działania może być np. Archeton + DomNaMiarę - kupujesz projekt i możesz zdecydować się na kompleksową realizację przez firmę bezpośrednio współpracującą z projektantami.Druga sprawa to obsługa. Przy projekcie za 12 tys. zł i więcej oczekiwałbym wzorcowej obsługi. Tutaj jak widzę podejście do klienta pozostawia wiele do życzenia. A szkoda. W kwestii podejścia do klienta musimy się jeszcze w Polsce długo i długo uczyć.W związku z tymi niebotycznymi kosztami projektu i niewspółmierną do tego jakością obsługi zapytuję czy istnieją w naszym kraju inne koncepcje podobne do tej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R2D274 27.10.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 MCC co bys jeszcze chcial wiedziec, moze kod dostepu do mojego domu? Moj email byl skierowany do 'szczesliwych' uzytkownikow domow nat. a nie do przyszlych szczesciarzy ktorzy chca uniknac 'podobnych bledow' cokowliek to mialo znaczyc. Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek ND 09.11.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam, chciałbym omówić kilka kwestii związanych z kominkiem. Ilość energii dosdymtarczanej przez kominek do systemu grzewczego jest zależna od jego konstrukcji,rodzaju opału,wilgotności opału i sposobu palenia. Decydując się na konkretny model kominka zgadamy sie także na jego parametry techniczne(sprawność).Rodzaj opału (grab czy brzoza) to różnice 10 do 20 procent( dla masy a nie objętości).Podstawowym czynnikiem jest wilgotność drewna- zalecana 20 % jest uzyskiwana po okresie min. 18 miesięcy właściwego składowania - drewno o wilgotności 50% ma dwa razy mniejszą kaloryczność niż 20-25% ( zamiast 3,8 kW ma 2 kW). Sposób palenia najłatwiej ocenić po dymie z komina - brak dymu to prawidłowe spalanie, zbyt mało lub zbyt dużo powietrza to szary,czarny dym. Podsumowując- spalanie mokrego drewna to konieczność spalenia nawet trzykrotnie większej ilości, brudna szyba,smoła i sadze w kominku i kominie.Ilość energii jaką potrzebuje dom w ciągu doby zależy od różnicy temperatur wew.i na zew. domu, ilości osób w domu( cwu), wentylacji, przeszkleń oraz staranności wykonania(mostki cieplne).Normatywną temperaturą obliczeniową w Polsce jest temperatura wew. domu 20 stopni w dzień(18 w nocy).Zwiększenie temperatury o jeden stopień to wzrost zapotrzebowania na energię do 10%.Normatywna ilośc energi na CWU dla jednej osoby na dobę to 3 kW.Metr przeszklenia to straty ciepła 8-10 razy większe.Brak staranności przy wykonaniu obudowy drewnianej,izolacji,montażu okien i drzwi może zwiększyc zapotrzebowanie na ciepło o kilkadziesiąt procent.Dla warunków temperaturowych jakie obecnie panują mój dom zużywa od 1-2 kW ciepła na godzinę( silna zależność od słońca, wykorzystania CWU i zysków wew. np przygotowanie obiadu czy pieczenie ciasta).Nagrzewając 1000 l zbiornik do temp. 65 stopni i schladzając go do 35 stopni zużywamy 30 kW energii cieplnej ( 24hx1kW plus 2 osoby CWU)Chętnie odpowiem na pytania związane z systemem ERS oraz z NDpozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy nd 11.11.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 MOŻE COŚ O DACHU, ZNALAZŁEM CIEKAWY ARTYKUŁ, ZAPEWNE CHODZI O ND. http://www.fachowydekarz.pl/index.php/warsztat/46-tegalit-na-dachu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
llukkass 23.11.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Witam,jeśli ktoś jest zainteresowany kompleksową budową NATURALnego DOMu polecam firmę: Usługi Ogólnobudowlane Jacek JarcoDane kontaktowe: Jacek Jarco - właścicieltel. 606 103 432strona www: http://www.jarco.pl - dział poświęcony budowie domu oraz udokumentowana fotograficzne budowa Naturalnego Domu. Szczerze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanic 13.01.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam ND użytkownikówSzukam kontaktu z właścicielem domu z ChojnicPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy nd 30.01.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Poniżej zdjęcia z budowy Naturalnegodomu , gdzieś w małopolsce. http://foto.onet.pl/o8g1l,8k8kk481cwkw,lo9td,u.html#ltlww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NDNieporęt 01.02.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 To i ja dorzucę swoje zdjęcia - http://naturalnydom.blogspot.com/ Wnioski i nauki z procesu budowy zamierzam ambitnie spisać w "wolnym czasie". Z dużych, i niestety już nie do odwrócenia problemów projektowych, zwracam uwagę na wysokość pomieszczeń na piętrze. Mimo wykonania domu zgodnie z projektem wykonawczym, wyszło 240 cm "na gotowo", a nie 252 cm, jak narysowane na projekcie, i to już po dużym kombinowaniu, jak by tu uratować kilka cm. Obstawiam, że błąd jest gdzieś w projekcie konstrukcji stalowej.Żle umieszczone otwory okienne (2 sztuki - źle umieszczone w projekcie konstrukcji stalowej) na szczęście wykryliśmy odpowiednio wcześnie. Podobnie jak problem zbyt niskich krokwi pod świetlikiem w stosunku do dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZainteresowanyNT 08.02.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Witam,od jakiegoś czasu śledzę temat budowy NATURALnegoDOMu gdyż w połowie roku chciałbym rozpocząć budowę. Uprzejmie proszę o odpowiedź na następujące pytania: 1) Czy osoba wypowiadająca się na temat budowy Naturalnego Domu przez firmy związane z architektem są wstanie odpowiedzieć konkretnie na pytanie: Czy taka forma budowy ND podraża inwestycję, jeśli tak to o ile??? 2) Pytanie do Pani inwestor ND w Nieporęcie:- Jak wygląda Państwa budowa ND? czy korzystają Państwo z usług lokalnych firm? czy współpracują Państwo z firmami związanymi z architektem ND? - Jakimi kryteriami kierowali się Państwo przy wyborze wykonawcy? 3) Czy szczęśliwi posiadacze ND są wstanie podać szacunkowe koszty związane z eksploatacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaver 09.02.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Ogrzewnie naszego ND XL+ (w budowie) - przy użyciu grzałki elektrycznej systemu: w warunkach takich jak: - ekspoatacja prądu budowlanego,- wykonywaniem nielicznych prac budowlanych w godz. 9-16,- przy jednorazowym rozpaleniu kominka raz na 5 lub 7 dni,- budynku ND ocieplonego wełną mineralną, rachunek za energię elektryczną 2200 zł, za okres od 15.11.2009 r. do 17 .01.2010 r. (średnia temperatura w domu w tym okresie ok 15 stopni) dla porównania rachunek za okres poprzedzajacy czyli wrzesień -październik 289 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NDkielce 12.02.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Ogrzewanie naszego ND wielkości S, w okresie od 25 stycznia do 12 lutego poszło 9 i pół worka pellet.Kominek na pellety pracuje bezproblemowo tak jak cały system ogrzewania. Ocieplenie wełna celulozowa Thermocel. Wcześniej jedną dobę dom ogrzewany był elektycznie (płytki były kładzione pod kominkiem) pobrano około 50kWh w ciągu 26-27h.Temperatury na zewnątrz tak jak w całej centralnej Polsce. Dom po drobnych poprawkach według zaleceń Pana Tomka, prawie gotowy do zamieszkania, w ostatnim tygodniu kładziony parkiet, średnia tem. około 15 stopni wilgotność 38-40%, w dni słoneczne temperatura wzrastała do 17-18 stopni i kominiek cały dzień nie odpala się, a w ogrodzie zimowym temperatura rośnie nawet do 27 stopni, tak że można ogrzać dom otwierając ogród zimowy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NDNieporęt 12.02.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam ponownie, - Echhh z tymi wykonawcami to trudna sprawa. Ja generalnie dobierałam wykonawców na podstawie kryteriów cena / "poziom obsługi klienta" (czy słuchają, co do nich mówię, czy odpowiadają na maile, telefony itd.) / wrażenie profesjonalizmu / wcześniejsze doświadczenia z ND. Wykonawcy polecani przez architekta też byli w puli, ale w większości (poza p. Tomkiem) nie wygrali powyższego konkursu. Głównie przegrali na cenie i "poziomie obsługi". - "Lokalne firmy" w przypadku okolic Warszawy niestety nie oznaczają nizszych cen, a zwykle wręcz przeciwnie :-/. Więc w większości korzystaliśmy z firm poleconych przez innych budowniczych ND lub znajomych, a lokalizacja nie była tak istotna. - Generalnie zdecydowanie drożej jest budować z umową (i VATem) oraz z wykonawcami, którzy cenią siebie i swoją dobrze wykonaną pracę. Trzeba bowiem zadać sobie pytanie, czy tańszy o 40% pan Zdzisio, który pracuje bez umowy, wygląda niechlujnie, ma zniszczone i brudne narzędzia oraz lekko pachnie alkoholem, rzeczywiście zrobi nam solidną i trwałą instalację elektryczną czy hydrauliczną z dobrej jakości materiałów? - Na pewno byłabym ostrożna z zatrudnianiem tylko jednego wykonawcy do całkowicie wszystkiego, bo przy budowie domu są bardzo duże możliwości zrobienia czegoś źle / niechlujnie / nieszczelnie itd. a następnie tego zakamuflowania. Raczej zalecam albo częste inspekcje / aktywnego inspektora nadzoru, albo - jak u nas - kilku dużych wykonawców kontrolujących sie wzajemnie. Plus inspekcje własne oczywiście - Kosztów ogrzewania na razie nawet nie podaję, bo aż do 2 dni temu dom nie miał zamkniętej zewnętrznej ściany okien, a więc cały system właściwie jeszcze nie działał. Zacznę mierzyć od marca. Pozdrawiam, Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZainteresowanyNT 12.02.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam, Na wstępie z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Ja budowę Naturalnego Domu planuję w miejscowości Mościenica niedaleko Poznania. Niestety w okolicy nie spotkałem się z firmami mającymi cokolwiek wspólnego z budową domów pasywnych, dlatego też szukam kontaktu ze szczęśliwymi posiadaczami Naturalnych Domów w celu polecenia wykonawcy. Z doświadczenia wiem iż zlecając jak największą ilość prac jednej wyspecjalizowanej firmie, koszt budowy może się obniżyć. Do Pani inwestor Naturalnego Domu w Nieporęcie: 1) zagłębiłem się w lekturę Pani bloga dotyczącego budowy ND oraz dotarłem na stronę jarco.pl jest to strona Wykonawcy Pani domu. Dotychczas to jedyna firma, na której stronie internetowej znalazłem dział poświęcony budowie ND. Korzystając w wyszukiwarki google pod frazami budowa ND, wykonawca ND, naturalny dom to chyba jedyna firma zajmująca się budową tych domów. Co za tym idzie uprzejmie proszę o informacje dotyczące współpracy z Państwa wykonawcą, ewentualnie zakresu prac jakie ta firma wykonywała przy budowie Państwa domu, oraz Państwa odczuć dotyczących współpracy z wyżej wymienioną firmą. 2) uprzejmie proszę również o sugestie dotyczące wykonawcy konstrukcji stalowej, oraz wykonawcy okien bo robią wrażenie. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZainteresowanyNT 12.02.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Uprzejmie proszę również o informacje dotyczące producenta tynku zewnętrznego jakiego użyli Państwo podczas budowy oraz farb wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanic 13.02.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Witam ND fanów,Mam nadzieję w następnym tygodniu przeprowadzić się do naszego ND-XXL, Polska Północna-Kaszuby.Z miłą chęcią podzielę się doświadczeniami.Budową zajmował się RajBud z Warmi-Mazur http://naturalny-dom.pl/Ogrzewaniem firma Hydro z Gliwic(, a logistyką NewAge z Olsztyna.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andja 16.02.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 bardzo fajne galerie zdjęciowe . w miarę możliwości poprosimy o więcej. zima w pełni, kominki rozpalone więc mam pytanie: jaka jest temperatura w ogrodzie zimowym? i poprosimy (wszyscy przeglądający forum) o dalsze informacje o kosztach ogrzewania w stosunku do powierzchni domu. z góry dziękuje i pozdrawiam PS: cały czas się zastanawiamy z żoną czy taki domek jest dla nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NDNieporęt 23.02.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam ponownie - Co do generalnego wykonawcy (http://www.jarco.pl), to mogę z czystym sumieniem polecić. Robił właściwie wszystko - fundamenty, obudowę drewnianą, dach, elewację, wykończeniówkę (kartongipsy, łazienki, wod-kan.). Ładnie i solidnie. Jakiśtam nadzór zawsze jest potrzebny, ale generalnie z p. Jackiem pracuje się bezstresowo . - Konstrukcję stalową robił Metromex. Terminowo i cenowo ok - niestety przez 2 tygodnie nie poradzili sobie z naprostowaniem pogiętych przy cynkowaniu belek. Ostatecznie wyrównał wykonawca p. Jacek listwami drewnianymi, za odpowiednią opłatą pokrytą przez Metromex. Z mojej perspektywy ok . - Okna (firmy MS) robila firma Fordon. Mam mieszane uczucia. Same okna wyglądają bardzo ładnie i porządnie (oczywiście coś tam trzeba domalować itd., ale to raczej normalne). Szyby "przez pomyłkę" dostaliśmy lepsze niż chcieliśmy. Największym problemem był natomiast termin dostawy - zamiast w październiku, dostajemy okna w partiach w okresie listopad - grudzień - luty i na jedno wciąż czekamy. Dostaliśmy okna tymczasowe i wysokie odsetki karne, więc z punktu widzenia harmonogramu budowy i budżetu, nie wygląda to aż tak źle. Ale za to ile stresu . -> Na pewno na konstrukcję stalową i okna zachęcam do podpisywania legalnej umowy z VATem i odsetkami karnymi za opóźnienia! Co do kosztów ogrzewania, ponownie się nie wypowiadam, mamy już co prawda kominek, ale chwilowo wciąż walczymy z właściwymi ustawieniami. W weekend o mało co nie zagotowała się woda w bojlerze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NDNieporęt 24.02.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Aha, a jeśli chodzi o: - Farby do wnętrz: architekt nie pozostawia wyboru i nakazuje KEIM. Jakościowo są bardzo w porządku, cenowo - ok, trochę kłopotliwa jest paleta, ale jakośtam da się coś sensownego wybrać (uwaga - bez próbnika kolorów nie ma co zaczynać! Paleta z PDF nijak się ma do rzeczywistości!). Dostarczają kurierem w miarę szybko, gorzej jest tylko, jak się któraś farba skończy i trzeba dokupić. - Tynki zewnętrzne: tu chyba nie ma specjalnych ograniczeń, jeżeli ociepla się styropianem (przy wełnie czegośtam nie można). Ja weszłam w silikatowo-silikonowy Webera, zobaczymy za parę lat, jak sie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarcinek 30.05.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Witam, Długo mnie nie było na tym forum. Mam pytanie do Oli "NDNieporęt". Czy masz w Swoim ND okna PCV? Ile kosztowały okkna oraz schody? Pozdrawiam,Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalowa 31.05.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Witam! My też chceny budować naturalny dom - jesteśmy na etapie projektu. Teraz trafiłam na to forum, przeczytałam wszystekie posty i mam tysiąc pytań. Przede wszystkeim, ciekawi mnie czy odbyło się spotkanie w Rewie i czy wnioski z niego znajdą odzwierciedlenie w nowych projektach. Dalej- czy (i jak) można skontaktować się z już mieszkającymi lub dopiero budującymi ND?Mieszkam na Śląsku-jak wygląda wyszukiwanie ND w poszczególnych miejscowościach?A może macie Państwo jakieś bliższe namiary na poszczególne domy-oczywiście jeśli właściciele nie mają nic przeciwko i nie szczują psem potencjalnych natrętów? Mam nadzieję że to forum będzie żyło bo raźniej budować z kimś, kto już to przeżył lub jest w trakcie. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts