Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Pompę ciepła mamy zamontowaną przez P. Tomka i funkcjonuje ona tak naprawdę od sierpnia 2011 r. Pisząc, że latem jest gorąco jak w szklarni miałam na myśli to, że rzeczywiście dom nagrzewa się bardzo (latem) Zimą - odwrotnie jest zimny. W okresie letnim tzn. marzec-kwiecień do praktycznie września nie rozpaliliśmy w kominku ani razu i było ok. (łącznie z wodą użytkową). To nasza druga zima w ND. Próbę ogrzania domu kominkiem mamy juz za sobą (poprzedni sezon) i tak jak napisałam wyżej, jak na czynnych zawodowo była ona zbyt uciążliwa i mało efektywna. Wybraliśmy pompę ciepła z opcją chłodzenia domu w lecie, ale to dopiero sprawdzimy w tym roku. Jeśli chodzi o pracę pompy z zimie sprawdziła się jak na razie w 100%. Żałuję, że tak namęczyliśmy się w tamtym roku no cóż sprawdzaliśmy system….no i szkoda, że się nie udało.

Koszty pompy oczywiście znaczne ale się opłacało.

Względy ekonomiczne: analizując rachunki za drewno i prąd - na jedno wychodzi. A komfort mieszkania niewspółmierny.

Mamy zbiornik 1000 litrów. Pozd.

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No nie moge sie zgodzic z opinia przedmowcy, ze w zime dom jest zimny a w lato goracy. Ja mam przeszklenia po calosci i znacznie mniej opalu mi wychodzi niz na podobnej wielkosc dom w standardowym wykonaniu (ale bez tak duzych okien).

Prosze pamietaj tez - w wiekszosci normalnych domow palisz od pazdziernika do kwietnia?. Ja zaczalem ok listopada a w okolicach poczatku marca w zeszlym roku juz bylo wrecz za cieplo. Inna ciekawostka - jak bylo -20 na dworze i swiecilo slonko bardzo fajnie mi sie dom nagrzewal (a jak widac w powyzszych postach mam suboptymalnie ustawiony dom) i nawet troche kolektory pracowaly (od ok 14 do ok 22 st podgrzewaly mi dol zbiornika).

Jesli chodzi o to ze w lato jest cieplo - no coz, szklo robi swoje - ja przezylem jakos poprzedni rok ale pierwsza rzecza tej wiosny bedzie zalozenie szczelnych przeslon na wszystkie okna + przeslony ogrodu zimowego z gory. Wtedy zobaczymy jak bedzie sie ksztaltowala temperatura.

Edytowane przez mcc

Nie wiem jak się mieszka w domach tradycyjnych, wiem jak się mieszka w moim ND.

Mam wrażenie, że pod wieloma względami jednak się zgadzamy (z przedmówcą), kolektory (w sezonie letnim) spowodowały, że nie potrzebowaliśmy ogrzewać domu tak jak napisałam wyżej od m-ca marca do września. Natomiast dziś z punktu widzenia i doświadczenia z ubiegłej zimy (ogrzewania domu kominkiem) a sezonu zimowego, który właściwie kończymy (pompa ciepła) wybór pomiędzy tymi dwoma sposobami ogrzewania mojego ND jest prosty - TYLKO POMPA.

Co do schładzania domu, ta pompa ma służyć właśnie również do tego, przesłona okien ogrodu zimowego i pozostałych w lecie to dla mnie również konieczność.

A tak na marginesie moża koza i rozwiązanie z paletami jest lepsze ale wątpie.:) pozdr.

• 1 year później...

Po przemieszkaniu w domu ponad 2ch lat zaczynam myslec o pewnych przerobkach dosc gleboko ingerujacych w projekt. Niestety znalazlem kilka dosc istotnych elementow, ktore dzisiaj bym wykonal inaczej.

Ta wiosna nie byla zbyt laskawa w sumie poszlo mi ok 3t. pelletu - glownie Olimp (2t) i Barlinek 6mm (1t).

Pzw,

MCC