Yelcyn 19.01.2007 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Dziś przeżyłem pierwsze załamanie a pisząc po ludzku szlag mnie trafił.... Po kolei: Znalazłem działkę, uzgodniłem cenę z właścicielem(geodetą zresztą), podpisałem z nim umowę przedwstępną. Następnie kupiłem projekt Barwnego i oddałem go do adaptacji a w międzyczasie dostałem kredyt w dniu 29 grudnia 06 (szczęśliwy byłem bardzo bo załapałem się na ulgę odsetkową). Podpisując umowę - wiedziałem o rurze przebiegającej ok. 9 m od frontu mojej działki, ale nie przeszkadza to mi - "odszedłem" z projektem na 2 m a mogę nawet i na 4 metry (działka ma długość 41 m). Moje biuro projektów złożyło wszystkie papierki do Starostwa oraz m.in. do Kanalizy o warunki zabudowy. Dziś właściciel działki (bo na niego złożone wnioski aby przyśpieszyć procedurę) otrzymał pismo z Kanalizy następującej treści: Uprzejmie informujemy, iż Pański wniosek wysyłamy na drzewo i nie wydamy żadnych warunków dopóki: Pan i właściciele 8 sąsiadujących działek (przez które przebiega rura) nie doprowadzi Pan do przesunięcia rur poza obszar działek na swój koszt. Rura należy do Kanalizy..... normalnie groteska gdyby osobiście mnie to nie bolało...... Pisemko to podparli pismem datowanym na 1997 rok gdzie wnieśli uwagi do planu zagosp. przestrzennego, które NIE ZOSTAŁY uwzględnione i działka (ki) są w planie działkami BUDOWLANYMI. W poniedziałek właściciel działki idzie na rozmowy do Kanalizy. Czy macie jakieś sugestie? Jakąś pomoc - jak rozmawiać, jak negocjować, jak żądać? Boję się, że będzie to trwać i trwać i trwać.... Wstępnie poradzono mi dwie drogi: pokojową: czyli deklaruję grzecznie, że chłopaki z Kanalizy mogą wejść zawsze na działkę aby naprawić ewentualną awarię, odejść o 4 metry (więcej nie mogę bo południe mam z tyłu domu i tam ma być ogród. wojenną: czyli właściciel działki występuje o usunięcie rury, podaje Kanalizie jakiś czas i jednocześnie żąda dużej opłaty dzierżawnej za rurę. Jako ciekawostkę dodam, iż właściel ma z sobą wyrok SN w identycznej sprawie, który chce wykorzystać w negocjacjach z wodociągami.... ehhhhh..... nikt nie mówił, że będzie łatwo, ale...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 20.01.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Moje biuro projektów złożyło wszystkie papierki do Starostwa oraz m.in. do Kanalizy o warunki zabudowy. Nie bardzo rozumiem, od kiedy Kanalarze wydają warunki zabudowy. Albo coś mylisz, albo twoje biuro projektowe coś myli. Może chodzi o warunki przyłączenia? Rura na twojej działce nie ma bowiem nic do rzeczy jeśli chodzi o wzizt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yelcyn 20.01.2007 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Oczywiście pomyliłem się (stres to stres) - masz rację Aniu - chodzi o warunki przyłączenia i to właśnie wody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 20.01.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Żądanie przedsiębiorstwa wydaje mi się nadużyciem. Jest sprzeczne z ustawą o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę. Poniżej wklejam stosowne fragmenty. Sprawa twojego przyłączenia to jedno a sprawa rury to drugie. Przedsiębiorstwo nie może uzależniać jednego od drugiego. Jak chcą przesunąć rurę to powinni wszcząć stosowną procedurę. Art. 15. 1. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane zapewnić realizację budowy i rozbudowy urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych, ustalonych przez gminę w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy oraz miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, w zakresie uzgodnionym w wieloletnim planie rozwoju i modernizacji, o którym mowa w art. 21 ust. 1. 2. Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci. 3. Koszty zainstalowania i utrzymania wodomierza głównego pokrywa przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne, a urządzenia pomiarowego - odbiorca usług. 4. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane przyłączyć do sieci nieruchomość osoby ubiegającej się o przyłączenie nieruchomości do sieci, jeżeli są spełnione warunki przyłączenia określone w regulaminie, o którym mowa w art. 19, oraz istnieją techniczne możliwości świadczenia usług. Art. 19. 1. Rada gminy, po dokonaniu analizy projektów regulaminów dostarczania wody i odprowadzania ścieków, opracowanych przez przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne, uchwala regulamin dostarczania wody i odprowadzania ścieków, zwany dalej "regulaminem", obowiązujący na obszarze gminy. 2. Regulamin powinien określać prawa i obowiązki przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjnego oraz odbiorców usług, w tym: 1) minimalny poziom usług świadczonych przez przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne w zakresie dostarczania wody i odprowadzania ścieków, 2) szczegółowe warunki i tryb zawierania umów z odbiorcami usług, 3) sposób rozliczeń w oparciu o ceny i stawki opłat ustalone w taryfach, 4) warunki przyłączania do sieci, 5) techniczne warunki określające możliwości dostępu do usług wodociągowo-kanalizacyjnych, 6) sposób postępowania w przypadku niedotrzymania ciągłości usług i odpowiednich parametrów dostarczanej wody i wprowadzanych do sieci kanalizacyjnej ścieków, 7) standardy obsługi odbiorców usług, a w szczególności sposoby załatwiania reklamacji oraz wymiany informacji dotyczących w szczególności zakłóceń w dostawie wody i odprowadzaniu ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yelcyn 30.01.2007 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Dzięki Aniu za podpowiedź - przydała się w negocjacjach z kanalizą. Dostałem propozycję: kanaliza umożliwia mi przyłączenie do sieci - w zamian zarówno w akcie notarialnym zakupu działki, jak i w księdze wieczystej mam wpisać użyczenie kanalizy do dostępu do rury przebiegającej 9 m "w głąb" mojej działki.... Co myslisz? Wydaje mi się, że się zgodzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 30.01.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Hmmm, wybór ścieżki zależy od ciebie. Nie widzę wszystkich dokumentów ale ja raczej wybrałabym wojenną.Poza tym kto pokryje koszty aktu i wpisu do ksiąg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yelcyn 31.01.2007 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Hmmm, wybór ścieżki zależy od ciebie. Nie widzę wszystkich dokumentów ale ja raczej wybrałabym wojenną. Poza tym kto pokryje koszty aktu i wpisu do ksiąg? Nie jestem właścicielem działki -ścieżkę wojenną musiałby wybrać obecny właściciel. Mam podpisaną umowę kredytową z bankiem m.in. na zakup tej, konkretnej działki. Co ważne - umowa jest podpisana z dniem 29.12.2006 czyli bedę miał tzw. ulgę odsetkową. Mam praktycznie dwa wyjścia: albo zrezygnować z działki - wtedy stracę ulgę (w tym roku już nie ma ulgi), lub namawiać właściciela do walki sądowej - niestety nie będę stroną w tej sytuacji. Co przemawia za kapitulacją: - ulga odsetkowa, - lokalizacja działki - naprawdę wymarzona wręcz dla nas, - długość działki - 41 m (9+2 metry od rury nie robi tragedii), - strasznie długi czas w przypadku ścieżki wojennej (o ile obecny własciciel ją podejmie) P.S. Jako, że jestem przed podpisaniem aktu notarialnego to i koszty razem z wpisem do KW i tak na mnie spadną... Pozdrawiam Aniu serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts