Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moze durne: total koszt 1m2...? :lol:

McKlusky

Recommended Posts

Yo!

Jestem tutaj nowy, od dluzszego czasu staram sie wybrac projekt i wielkosc domu i dostosowac go do swoich mozliwosci finansowych... I nie przychodzi mi to latwo...

Stad moje pytanie do bardziej doswiadczonych - czy mozna okreslic (SREDNIO oczywiscie :D) jaki jest koszt postawienia domku do stanu "pod klucz", ewentualnie stanu surowego zamknietego, w przeliczeniu na 1m2? Hmmm oczywiscie srednia jakosc materialow, srednie skomplikowanie domku, srednia ekipa itd itp...

Projekt np Archonu: dach dwuspadowy, dachowka cementowa, niepodpiwniczony, materialy: Ytong lub Porotherm, lane stropy itp... Aha lokalizacja: Śląsk 8)

Z gory dzieki za wszystkie podpowiedzi i rady...

PZDR

McKlusky 8)

niom... myslalem o uzytkowej...

PZDR

:wink:

na Śląsku...to szkody górnicze być mogą...., ale no już , niech będzie, nie podpiwniczony, prosty dach, ale wzglednie tania dachowka, okna takie sobie bez specjalnie duzo dachowych, bida, to bydzie gdzieś 2000 zl za pow uzyt. stan surowy zamkniety....... :D

:)

Dzieki za pomoc... Chodzi mi o cos takiego: Odyseusz.

Choc szczerze powiem ze 2000/m2 to dosc sporo, nie wiem czy sie pakowac... Ale on taki piekny... :wink:

Wedlug danych z pracowni wycena materialow do stanu surowego zamknietego na IV kwartal 2006 to +/- 130 tys zl, jak myslicie ile moze kosztowac robocizna...?

PZDR

:)

Dzieki za pomoc... Chodzi mi o cos takiego: Odyseusz.

Choc szczerze powiem ze 2000/m2 to dosc sporo, nie wiem czy sie pakowac... Ale on taki piekny... :wink:

Wedlug danych z pracowni wycena materialow do stanu surowego zamknietego na IV kwartal 2006 to +/- 130 tys zl, jak myslicie ile moze kosztowac robocizna...?

PZDR

Owszem, domek bardzo ładny, ale nie zalicza sie do tanich ( przynajmiej tak na oko). Można sporo zbic koszty wybierajac coś prostszego i może ciut mniejszego.

Dzieki za odpowiedzi i porady...

Troche mi daly do myslenia... I sklaniamy sie do czegos mniejszego i prostszego: Dom w rododendronach 5 z Archonu: http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m434b8c4a91497

Troche zalujemy , ze nie wyszlo z Odyseuszem, ale z drugiej strony trzeba mierzyc sily na zamiary.. :lol:

PZDR

McKlusky

Projekty firmy Archon, też mi sie podobają. Sami budujemy dom w melisie, ale wydaje nam sie, że ich kosztorysy są nieco zaniżone. Budując systemem gospodarczym i naprawdę oszczedzajac na robociźnie ledwo zmieściliśmy sie w koszcie przewidzianym na stan zerowy. A co bedzie dalej , wolę nie myśleć. Wydaje mi sie,ze będzie trzeba dołożyć ok. 20% kasy do ich kalkulacji. Pozdrawiam. :wink:

Witam,

na wiosne rozpoczynam budowe APS 101 Archiprojekt , gdzi e projektant wyceniał stan syrowu zamknięty na kwotę ok 130 tys PLN , a kilku potencjalnych wykonawców na podstawie przedmiarów z projektu ( zakłądam ze nic niw weidzieli o sobie bo ja im nic nie mówiłem z kim jeszcze rozmwawiam ( wycenili koszt na 200 - 220 tys PLN.

pozdrowienia

A swoja drogą tzw. fachowcy też chcą sie pożywic przy sprzyjającej koniunkturze i wyciagnąć od klienta ile się da. Ludzie nie dajmy sie zwariować. Czasem lepiej zakasać rekawy i zrobic co sie da samemu, bo przy tych stawkach kredyty będziemy spłacać do końca życia. Na ceny materiałów niewielwe poradzimy, ale

trzeba spróbować zaoszczędzić coś na robociźnie. Jeżeli wołają 200 ~220 tyś za stan surowy, to swoją pracę wyceniaja na co nalmniej 100 tys. To jakaś paranoja. :evil:

Oczywiście to były wyceny wstepne, ale w tym jet ok. 160 kPLN za materiały. Kiedy sprawdzałem ceny materiałów to trochę sa wziete z kosmosu, ale będe płacił za faktury z uprzednim uzgdenieniem zakupu ( sprawdzenie przeze mnie inncyh dostawców niż tych których proponuje wykonawca). Przy dużych materiałach ( Ytong, dachówka itd.) jestem wstanie to skontrolować przy mnejszych już nie ( ale to jest ryzyko tego że nie mam czasu na budowanie sposobem gospodarczym).

Mimo wszystko po negocjacjach koszt na pewno będzie blizszych 200 kPLN niz 130 kPLN jak podaje projektant

Wszelkie kosztorysy dołączane do projektów wyliczane były z poziomu cen lato 2006. Lato 2007 będzie droższe średnio o 20-30 %, jak nie więcej.

Wykonawcy już biorą pod uwagę zwiększone koszty działalności - wyższe wynagrodzenia, wyższe stawki dla kooperantów, droższy transport. No i też wyższy zysk dla siebie 8)

Ja też bym radziła umawiać się na poszczególne etapy. Płatność po odbiorze poszczególnych etapów z wcześniejszym zaliczkowaniem zgodnie z umową. Dla uczciwego wykonawcy to też korzystna sprawa - w razie jakichś nieprzewidzianych zmian kosztów (np. trudniejsze warunki gruntowe, zmiany cen materiałów, "pomysły bieżące" inwestora) również ma szansę po uzasadnieniu renegocjować ceny. Przeważnie mniejsze firmy też wolą taki układ