Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OGRZEWANIE WODY

Gość

Recommended Posts

Proszę o odpowiedzenie mi na pytania:

Czy ogrzewacz przepływowy jest lepszy od pojemnościowego?(interesuje mnie koszt ogrzania tymi urządzeniami wody)

Z czego mam wykonać instalacje ciepłej i zimnej wody?

(chodzi mi o materiał,który jest najlepszy według was)

On 2001-07-27 16:48, Anonymous wrote:

Proszę o odpowiedzenie mi na pytania:

Czy ogrzewacz przepływowy jest lepszy od pojemnościowego?(interesuje mnie koszt ogrzania tymi urządzeniami wody)

Z czego mam wykonać instalacje ciepłej i zimnej wody?

(chodzi mi o materiał,który jest najlepszy według was)

Osobiście jestem za podgrzewaczem zasobnikowym gdyż zawsze mam rezerwę ciepłej wody zależnie od pojemności zasobnika. W przypadku kiedy chcę poczuć komfort dokładam cyrkulację ciepłej wody i mam ją już po odkręceniu kranu. Jeśli chodzi o materiał jestem zwolennikiem materiałów obojętnych nie reagujących z substancjami mineralnymi zawartymi w wodzie jednym słowem plastiki-tylko woda użytkowa, centralne ogrzewanie-miedź

• 1 year później...

AWARIA KOTŁA KAŻDY KOCIOŁ MA PRAWO SIĘ ZACIĄĆ

COLA I LEGIONELLA

STARZENIE SIĘ PLASTIKU KTÓRY PRACUJE NA GÓRNYCH GRANICACH

WSPÓŁCZYNNIK ROZSZEŻALNOŚCI

PRZEWĘŻANIA NA ZŁACZKACH

PLASTIK JAKO SZTUCZNY TWÓR JEST NIE STABILNY ATOMOWO TZ.MOŻE ALE NIE MUSI DOWODY SZKOŁA W HARMĘŻACH ZA TO POWINNI ZAMYKAĆ

Pytanie 1.

Czy "cola" rozwija się także w gorącej wodzie (tzw. CWU) której temperatura na ogół przekracza 50 stopni

Pytanie 2.

Czy coś mi dadzą - jeśli chodzi o ową "colę" - rurki miedziane do wody zimnej, jeśli wodociąg w gminie wykonany jest w całości z tzw. "plastiku"?

przepraszam ma być coli

W ZLE ZAPROJEKTOWANEJ INTALACJI MOGĄ POJAWIC SIĘ MIEJSCA ZASTOJOWE CW.U I TAM TWORZĄ SIE WARUNKI DO ROZWOJU BAKTERII

NA ZACHODZIE JUŻ SĄ PRODUKOWANE KOTŁY TYPU BUDERUS VIESSMAN KTÓRE W PROGRAMIE MAJĄ CO TYDZIEŃ W NOCY PRZEGRZAĆ ZASOBNIK

C.W.U.DO 100 ST C.,ZEBY ZABIĆ BAKTERIE. PLASTIK JEST SEPTYCZNY I

POZWALA NAMNARZAĆ SIE W 55-60STOPNI BAKTERII LEGIONELLI.KTÓRA

ODPOWIEDZIALNA JEST ZA ZAPALENIE PŁUC W 30%ZJADLIWOŚCI ZEJSCIA

ŚMIERTELNEGO .NIE TRZEBA TEJ WODY PIĆ WYSTARCZY WDYCHAĆ W KABINIE

MIEDŻ JAK UDOWODNIONO JEST ANTY SEPTYCZNA I NIE POZWALA NAMNAŻACĆ SIĘ BAKTERIOM LECZ WRĘCZ JE ZABIJA.CO DO MIEDZI ,JEŻELI JEST CZYSTOŚCI 99.99% NA PEWNO NIE ZASZKODZI A MOZE TYLKO POMÓC. CIEKAW JESTEM JAK BĘDĄ WYGLĄDAĆ INSTALACJE C.W.U.PO ROCZNEJ EKSPLOATACJI KOTŁA Z TAKIM PROGRAMEM. CO SIĘ TYCZY WODY PITNEJ ZIMNEJ PROSZĘ SIĘ NIE BAC ZADNE Z TYCH SPRAW TU NIE WYSTEPUJĄ .RURA JEST W ZIEMI GDZIE JEST STAŁA TEMPERATURA OKOŁO 4C I NIE MA MOŻLIWOŚCI JAKIEJKOLWIEK AWARII CZY NAMNARZAANIA SIĘ CZEGO KOLWIEK. O ZJADLIWOŚCI LEGIONELLI NIE

WYPOWIE SIĘ LEKARZ,KTÓRY DOSTRZEGŁ MOJĄ POMYŁKĘ.

Legionella pneumophila należy do bakterii atypowych. Namnaża się głównie w instalacjach klimatyzacji, oraz w wodach środowiskowych i rezerwuarach. Atakuje faktycznie ukł. oddechowy drogą wziewną. W naszym kraju jeszcze nie słyszałem o przypadkach masowych infekcji. Na zachodzie wywołuje 2-4% domowych zapaleń płuc. Leczenie prawidłowe ROKUJE PMYŚLNIE, zapalenie nieleczone lub leczone nieprawidłowo w 25% kończy się śmiertelnie. Brzmi groźnie, ale dla porównania np. Pseudomonas aeruginosa nawet leczony w ponad 50% prowadzi do zgonu :sad:, więc te 25% należy do czegoś przyrównać.

Polibutulen (Hep2O) nie jest co prawda bakteriobójczy,tak jak mieź, ale jest bakteriostatyczny - nie pozwala na rozwój bakterii - jest bezpieczny :smile:

Gdybyś anonimie podawał pełne informacje, tak jak moje powyżej, a nie rzucał tylko hasła wiedzy zasłyszanej można by było skorzystać z twoich wypowiedzi :smile:

Błąd Adamos48, Było to w 1975r w USA na zjeździe legionistów. Zmarło faktycznie kilkunastu weteranów. Ale Legionella, którą po szczegółowym śledztwie wykryto wtedy po raz pierwszy i uznano za przyczynę choroby, była w tym hotelu rozsiewana, jak to bywa zazwyczaj, przez systemy klimatyzacji, a nie wodę pitną. Nawet nie wiem z czego była wtedy zbudowana instalacja wodna, ale w latach 1960-1970 (nie był to hotel nówka) chyba nie budowano jej jeszcze z polibutuylenu :grin:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Bartt dnia 2003-02-09 20:52 ]

Nie dajmy się zwariować .Obecnie mieszkam w budynku z rurami z polibutylenu i nie miałem zapalenia płuc. Może nie będę wychodził na klatkę schodową bo w kurzu zalęgnie się jakaś bakteria. Jeśli chodzi o coli to własciwie w każdym zbiorniku wodnym jest ona obecna - nie mozna się myć, pić . Bez przesady...

Czy ogrzewacz przepływowy jest lepszy od pojemnościowego?

Jeśli chodzi o ogrzewacz przepływowy ELEKTRYCZNY to jest on opłacalny jeśli zainstalujesz go na kranie lub bardzo blisko kranu. W przeciwnym przypadku dużo ciepłej wody będzie niewykorzystane (zostanie w rurach) będziesz też tracił niepotrzebnie wodę czekając na jej ogrzanie. Mam taki ogrzewacz (Simens DHT1800 na 380V) i borykam się z takimi kłopotami.Często myję ręce w zimnej wodzie bo niechce mi się czekać aż wypłynie ciepła woda, bez sensu.

Przy przepływowym ogrzewaczu musisz też mieć odpowiednie ciśnienie w rurach.Gdy jest ono niskie (np. wieczorem)jego mechanizm zacina się i nie grzeje.