Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OGRZEWANIE WODY

Gość

Recommended Posts

Przed chwilą napisałem to przy okazji innej dyskusji. Teraz powtarzam:

Mam jednofunkcyjnego Viessmann'a (zamknieta komora spalania) z wiszącym zasobnikiem 80L i jak na tą tą chwilę to jestem rozczarowany.

1-w zasobniku brak wejscia na powrotną wodę z cyrkulacji. Z tym wiążą się chyba dodatkowe koszty podtrzymania temp.

2-wanna 160x70 z trudem może być napełniona (przy ustawieniu max. temp. wody i wcześniejszym wymieszaniu jej przy użyciu cyrkulacji wspomaganej pompą) potem trzeba długo czekać na następną porcję ciepłej wody - bardzo denerwujące.

poza tym kocioł jest dość głośny (turbina zasysająca powietrze z zewnątrz) i nie jest to przyjemne gdy w nocy zaczyna dogrzewać wodę, której w danej chwili nie zamierzam wykorzystać.

Może o czymś nie wiem ale najchętniej wymieniłbym ten sprzęt na mniejszy, tańszy i chyba praktyczniejszy kocioł dwufunkcyjny (przepływowy)z wstępnym podgrzewaniem wody z odpowiednio dużym zapasem mocy.

Mam jednofunkcyjnego Viessmann'a (zamknieta komora spalania) z wiszącym zasobnikiem 80L i jak na tą tą chwilę to jestem rozczarowany.

1-w zasobniku brak wejscia na powrotną wodę z cyrkulacji. Z tym wiążą się chyba dodatkowe koszty podtrzymania temp.

2-wanna 160x70 z trudem może być napełniona (przy ustawieniu max. temp. wody i wcześniejszym wymieszaniu jej przy użyciu cyrkulacji wspomaganej pompą) potem trzeba długo czekać na następną porcję ciepłej wody - bardzo denerwujące.

Chyba masz za niską temp. w zasobniku - mnie 80l bojler wystarcza z zapasem na szybkie napełnienie wanny 240l.

No i druga sprawa - ten piec nie grzeje przepływowo?

Bez sensu....