Frankai 19.02.2002 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Rozmawiałem z firmą montującą kominki (Spartherm, Fondis, okazjonalnie inne jak Jotul). Doprowadzenie rura fi 100, odległość nie gra roli (?).Spartherm - wlot powietrza z rury od dołu,Fondis - powietrze tylko z pomieszczenia,Jotul - wlot powietrza z rury od góry.Kto da więcej? Przykładów ma się rozumieć. Przy wprowadzeniu powietrza z zewnątrz nie zakłóca się ciągu, jeżeli rura nie wchodzi do wkładu, to wentylacja mechaniczna może zakłócić ciąg. Co do przepisów to facio się nie wypowiedział. Ktoś już napisał na Forum, że chodzi o pomieszczenie, a nie tak jak pisał Murator o dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 19.02.2002 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Frankai, jestes bezcenny Co do yotula, ktory jest drogi, to moze jedna z jego tajemnic jest wlasnie to doprowadzenie swiezego powietrza od gory? Moze daloby sie przerobic ktorys z tanszych kominkow na taki wlasnie gorny doplyw? Moze kominki hajduka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 19.02.2002 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Którędy konkretnie doprowadza się powietrze "od góry" ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.02.2002 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Nie wiem. Jak się wybiorę do ich sklepu to popytam więcej. A może Szczepan zapyta znajomych lub Empi już wie? RafaelS - w przeróbki bym się nie bawił, chyba że jesteś A.Słodowy Słuszna uwaga z tą rewelacyjnością - chyba faktycznie dlatego można tak rzadko wygarniać. Nie wpadłem na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 20.02.2002 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Doprowadzenie powietrza od góry w Jotulu polega na tym, że z czopucha wystaje króciec rury (fi 100 lub 2 razy fi 80 w modelach które widziałem)do których przyłącza się szczelnie rury doprowadzające powietrze z zewnątrz. Te kominki mają moc min. 15 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.02.2002 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 A nie ma czegoś mniejszego? Ja chcę tylko dogrzewać dom i zrobić nieduży kominek, a wkład jest zwykle proporcjonalny do mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 21.02.2002 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Dla mnie to też niestety za dużo, ale podobno miejszych brak. Myślę, że chodzi o ilość niebędnego powietrza do spalania. Nie wszyscy polecają doprowadzanie powietrza do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.02.2002 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Ja jednak wolę powietrze z zewnątrz. Tylko ono gwarantuje dobry ciąg i okap w kuchni mi nie przeszkodzi. W marcowym numerze Ładnego Domu (ogólnie kiepski) wypowiadał się kominkarz podając, że tylko wkłady z takim doprowadzeniem mogą być stosowane w przy mechanicznej wentylacji wywiewnej w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 21.02.2002 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Frankai. Zgadzam się z tobą w co najmiej 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 21.02.2002 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Czy doprowadzenie powietrza z góry może być kominem (oddzielnym ciągiem oczywiście)? Czy może coś źle zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.02.2002 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Nie jestem pewien ale nie podoba mi sie pomysl usytuowania przewodu dymowego obok wlotu powietrza do kominka (chyba ze bylby to wywiew wentylacyjny grawitacyjny).Wydaje mi sie ze wlot powietrza powinien byc w scianie albo odsuniety od pionu dymowego.Ale jak sie myle to mnie wyprostujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 21.02.2002 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Z tego wnioskuję że pewne rzeczy trzeba zrobić przed wylewkami (chodzi o rurę 100) rozumiem że chowa się ją w podłodze tak?(jest duża nie?)Czy może jeszcze inaczej.Chcę wiedzieć nim zrobię wylewki podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 21.02.2002 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Chyba nie zostałem do końca dobrze zrozumiany. Wyjątkowość Jotula polega na tym, że rurę doprowadzającą powietrze z zewnątrz można szczelnie połączyć z kominkiem (coś na kształt kotła z zamkniętą komorą spalania). Doprowadzenie powietrza z góry oznacza, że końcówka rury kominka wystaje z góry, a nie np. z boku. Ta rura doprowadza powietrze bezpośrednio do paleniska (od dołu). Nie ma znaczenia którędy doprowadza się powietrze do pomieszczenia, chociaż nie polecam rozwiązania z kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 22.02.2002 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 Empi.No to jak Ty doprowadzałeś rurę, którędy z góry jeśli nie kominem.Robiłeś w dachu coś specjalnie w tym celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxal 22.02.2002 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 bobiczek- doprowadzenie powietrza do komory spalania z dachu to kiepski pomysł. Osobiście widzę tylko jeden uzasadniony przypadek tzn. jeżeli zastosujesz tzw zimną turbinę zasysającą powietrze i tłoczącą bezpośrednio do paleniska. W normalnych warunkach wlot powietrza( czerpnia ścienna lub gruntowa ) powinien być zlokalizowany w rzucie pionowym poniżej poziomu paleniska. Tak nakazują też prawa fizyki. Zastosowanie przez Jotula doprowadzenie powietrza z zewnątrz "od góry" ma bardzo prozaiczne wytłumaczenie. W tym miejscu i tak wychodzą króćce wylotowe gorącego powietrza. Nie wymaga to więc specjalnych zabiegów przy stawianiu fundamentu pod wkład. Nie każdy może zmieścić w fundamencie przewód o znacznej średnicy. W Jotulu powietrze i tak wchodzi pod palenisko. Jedyny plus tego rozwiązania to wstępne podgrzanie powietrza do spalania. Odnośnie długości i średnicy przewodu doprowadzającego to mam poważne wątpliwości czy może być to wolna amerykanka. Jeśli wylot spalin masz fi 200, a doprowadzenie fi 100 to przy konieczności zrównoważenia objętości na wejściu i wyjściu otrzymasz pioruńsko różne prędkości przepływów w m/s. Może jakiś specjalista od wentylacji wypowie się na forum. Wracając do turbiny zimnej; stosuje się ją przy tłoczeniu powietrza konwekcyjnego na małą kubaturę. Przy większych powierzchniach dajemy tzw. turbinę gorącą ( powyżej kominka). Natomiast opisany wyżej przypadek zastosowania turbiny tłoczącej powietrze pod palenisko był czystą spekulacją myślową. Wyobraźcie sobie jak taki wkład kominkowy zamienia się w piec martenowski, no może w dymarkę Ale za to jakie efekty pirotechniczne, polana z kominka wylatujące przez komin. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.02.2002 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2002 Znalazłam jeszcze inny pomysł na doprowadzenie i rozprowadzenie powietrza. Chodzi o to, żeby doprowadzić powietrze z zewnątrz do komory, gdzie się nagrzewa / rozprowadza po domu/- mamy więc świeże i ciepłe powietrze w nadmuchu. W drzwiach pokojowych należy zrobić otwory takie jak w łazience, którymi powietrze będzie wracać i będzie pobierane do komory spalania.Wniosek: po domu krąży zawsze świeże powietrze a zużyte zżera kominek.I co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 23.02.2002 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2002 Zaryzykuję swoje własne rozwiązanie:Pod posadzką pociagnę fi 100 mm. Mam tylko podlewkę na żwirze, i jeszcze mogę ją ciąć. Nie przemyślałem jeszcze dławienia i zamykania przepływu, ale nie będzie to chyba problemem. Czyli doprowadzam z dołu, mam nadzieję, że bez gryzoni i owadów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 23.02.2002 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2002 witam Dzisiaj szukałem kominka i dowiedziałem sie że podobno trzeba otwór doprowadzający powietrze do kominka wypuścic od zach. strony domu. Ma to znaczenie gdy wiatry wieją (przeważnie z zachodu i jak to powiedział spec"pchają" powietrze w ten otwór. Gdy będzie on ze wschodu to podobno robi się tam podciśnienie za budynkiem i kiepsko to powietrze wlatuje.To opinia tego speca, Co Wy na to? Zaznaczam że powietrze opływające komin w jakiś sposób wytwarza ciąg, ale tak jak on mówił, od wschodu za budynkiem(przy wiatrach z zach.)jest siła przeciwna. proponował rurę 100 lub 150. pzdrwArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.02.2002 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2002 Majka - wydaje mi się, że jak kominkiem będziesz wyciągać zużyte powietrze, to może krążyć zbyt szybko. Z drugiej strony w wielu domach powietrze wszak brane jest z pomieszczenia. Ja po prostu zrobię sobie dobrą wentylację. Powietrze do paleniska ma ten plus, że nie odwróci mi się ciąg, jak włącze wyciąg w kuchni i zostawię otwarte drzwi do salonu. Lullabysta - taki przekrój podaje większość wykonawców i producentów. Z tym pchaniem, to może i cwana idea, ale wiatr na poziomie gruntu nie jest chyba na tyle silny by pchać powietrze. Komin jest wystawiony na "większy" wiatr i dlatego tam się wytwarza podciśnienie, które ciągnie powietrze z jego środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 24.02.2002 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2002 Frankai, to pchanie to faktycznie niezbyt może pomagać, ale z tym podciśnieniem to może coś być po wschodniej stronie budynku. Tak samo jak jjedziesz samochodem, to za tylną szybą(kombi) masz pełno syfu, bo tam się powietrze zawirowuje.Pokazywał nawet kartkę ze schematem tego kominka,tzn. rura doprowadzająca komin itp., a było to firmowane przez Jotul-a i tam właśnie były strony świata narysowane. Ja sam na wszelki wypadek dam od zach. bo niewiele mnie to kosztuje.pzdrwArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts