Frankai 24.02.2002 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2002 Lullabysta - moja wypowiedź zawierała "chyba", a skoro Joyul tak zaleca, to się nie zastanawiaj - przecież to fachowcy. Ja na szczęście już zrobiłem wlot od zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 25.02.2002 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 Drogi bobiczku !Ja powietrze do spalania doprowadzę rurą w podłodze. Doprowadzenie powietrza z góry, pozwala uzyskać to o czym pisał Szczepan w innym wątku o kominkach, ponieważ w tym rozwiązaniu popiół nie zasypie wlotu powietrza i nie oznacza to, że musi być ono pobierane z wysokości dachu. Ono tylko górą trafia do komory spalania.Pozdrawiam empi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.02.2002 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 Empi - proszę zdecyduj się - powietrze wpada do pleniska z górzy czy z dołu?2002-02-21 12:51 "[...]Ta rura doprowadza powietrze bezpośrednio do paleniska (od dołu)[...]"2002-02-25 08:43 "[...]Doprowadzenie powietrza z góry, pozwala uzyskać to o czym pisał Szczepan w innym wątku o kominkach, ponieważ w tym rozwiązaniu popiół nie zasypie wlotu powietrza [...]" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 25.02.2002 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 Przepraszam za to "od dołu" bo to rzeczywiście zamieszało.W "zwykłych" kominkach z popielnikiem powietrze doprowadzane jest otworkami w dolnej części frontu kominka. Drewno leży na ruszcie. Opadający popiół przytyka otworki naniewne a to wymusza opróżnianie popielnika. W kominku Jotula drewno leży na żeliwnej płycie we własnym popiole, którego dzięki temu powstaje dużo mniej, bo sie dokładniej spala (wyższa sprawność?). Z tym "od dołu" chodzi o to, że nie trzeba doprowadzać rur z dachu a spalanie odbywa się w ten sam sposób. Wydaje mi się, że wadą rozwiązania Jotula jest to, iż do wybrania popiołu trzeba dokładnie wypalić i wystudzić kominek. Zaznaczam także, że nie jestem sprzedawcą Jotula tylko urzędasem, który chce mieć w domu kominek i wentylacę mechaniczną, dlatego trochę rozgryzłem temat tych kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.02.2002 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 Empi - dzięki. Ja nie jestem urzędasem, ale też chcę mieć wentylację mechaniczną w kuchni i łazience, a dodatkowo jestem leniuchem i nie chce mi się codziennie wynosić popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 11.07.2002 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 Mam takie pytanko. U mnie w projekcie w pokoju dziennym kolo kominka, jakiech 30 cm w bok na suficie, jest przewidziany otwor na wywiew wentylacji grawitacyjnej. Czy ten wylot nie zakluci mi pracy kominka? Czy nie powstanie ciag odwrotny?O doprowadzeniu powietrza z zewnatrz w projekcie tez nic sie nie mowi. Czy doprowadzenie powietrza jest obowiazkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 11.07.2002 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 Wentylacja grawitacyjna nie powinna zakłócić pracy kominka, ale kominek może zakłócić pracę wentylacji (nawiew a nie wyciąg). Kominek do spolania potrzebuje dużej ilości powietrza, które musi skąś wziąć, dlatego warto zrobić doprowadzenie powietrza bezpośrednio do kominka, żeby kominek miał skąd je brać a niepotrzebnie nie oziębiać pomieszczenia.Pozdrawiam Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 11.07.2002 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 czytam i czytam, ale nurtuje mnie jedna rzecz - gdzie najlepiej należy doprowadzić powietrze: do popielnika, pod popielnik, pod front kominka, pod dół kominka, jednym słowej gdzie ma być wylot rury napowietrzającej - w podłodze przed kominkiem? Niech ktoś mnie uświadomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 11.07.2002 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 Najlepiej bezpośrednio do paleniska, ale takie rozwiązanie proponuje chyba tylko Jotul - a więc drogo. W przypadku wkładów innych firm - jak najbliżej otworów doprowadzających powietrze do spalania. Musisz uwzględnić budowę wkładu, obudowy i możliwości konstrukcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts