Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie powietrza, wk?ad i wentylacja grawitacyjna

Recommended Posts

Drogi bobiczku !

Ja powietrze do spalania doprowadzę rurą w podłodze. Doprowadzenie powietrza z góry, pozwala uzyskać to o czym pisał Szczepan w innym wątku o kominkach, ponieważ w tym rozwiązaniu popiół nie zasypie wlotu powietrza i nie oznacza to, że musi być ono pobierane z wysokości dachu. Ono tylko górą trafia do komory spalania.

Pozdrawiam empi

Empi - proszę zdecyduj się - powietrze wpada do pleniska z górzy czy z dołu?

2002-02-21 12:51 "[...]Ta rura doprowadza powietrze bezpośrednio do paleniska (od dołu)[...]"

2002-02-25 08:43 "[...]Doprowadzenie powietrza z góry, pozwala uzyskać to o czym pisał Szczepan w innym wątku o kominkach, ponieważ w tym rozwiązaniu popiół nie zasypie wlotu powietrza [...]"

Przepraszam za to "od dołu" bo to rzeczywiście zamieszało.

W "zwykłych" kominkach z popielnikiem powietrze doprowadzane jest otworkami w dolnej części frontu kominka. Drewno leży na ruszcie. Opadający popiół przytyka otworki naniewne a to wymusza opróżnianie popielnika. W kominku Jotula drewno leży na żeliwnej płycie we własnym popiole, którego dzięki temu powstaje dużo mniej, bo sie dokładniej spala (wyższa sprawność?). Z tym "od dołu" chodzi o to, że nie trzeba doprowadzać rur z dachu a spalanie odbywa się w ten sam sposób. Wydaje mi się, że wadą rozwiązania Jotula jest to, iż do wybrania popiołu trzeba dokładnie wypalić i wystudzić kominek. Zaznaczam także, że nie jestem sprzedawcą Jotula tylko urzędasem, który chce mieć w domu kominek i wentylacę mechaniczną, dlatego trochę rozgryzłem temat tych kominków.

• 4 months później...

Mam takie pytanko.

U mnie w projekcie w pokoju dziennym kolo kominka, jakiech 30 cm w bok na suficie, jest przewidziany otwor na wywiew wentylacji grawitacyjnej. Czy ten wylot nie zakluci mi pracy kominka? Czy nie powstanie ciag odwrotny?

O doprowadzeniu powietrza z zewnatrz w projekcie tez nic sie nie mowi. Czy doprowadzenie powietrza jest obowiazkowe?

Wentylacja grawitacyjna nie powinna zakłócić pracy kominka, ale kominek może zakłócić pracę wentylacji (nawiew a nie wyciąg). Kominek do spolania potrzebuje dużej ilości powietrza, które musi skąś wziąć, dlatego warto zrobić doprowadzenie powietrza bezpośrednio do kominka, żeby kominek miał skąd je brać a niepotrzebnie nie oziębiać pomieszczenia.

Pozdrawiam Was

Najlepiej bezpośrednio do paleniska, ale takie rozwiązanie proponuje chyba tylko Jotul - a więc drogo. W przypadku wkładów innych firm - jak najbliżej otworów doprowadzających powietrze do spalania. Musisz uwzględnić budowę wkładu, obudowy i możliwości konstrukcyjne.