Dorka12 20.01.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Witam Jestem na etapie kompletowania dokumentacji do pozwolenia na budowę domku jednorodzinnego.Warunki zagospodarowania są wystawione imiennie na mnie i na żonę. Zapewnienie dostawy mediów z zakładu energetycznego również, papiery wodno-kanalizacyjne również, przy czym działka jest własnością żony. Inwestorami będziemy wspólnie. Czy Starostwo Powiatowe może cofnąć te dokumenty przy składaniu wniosku o pozwolenie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 20.01.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 06.03.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam!ania Proszę, odpowiedź, jak to zrobić.Działka jest moja, a ze sprzedaży mieszkania chcę z mężem wybudować dom.Do tej pory wszystkie pozwolenia, uzgodnienia są na mnie.Co muszę przedstawić w urzędzie, aby również mąż był wpisany w pozwoleniu na budowę.Mieszkanie jest naszą wspólną własnością, tak mamy wpisane w kw. Czy jakiś zapis u notariusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 07.03.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Witam! ania Proszę, odpowiedź, jak to zrobić. Działka jest moja, a ze sprzedaży mieszkania chcę z mężem wybudować dom. Do tej pory wszystkie pozwolenia, uzgodnienia są na mnie. Co muszę przedstawić w urzędzie, aby również mąż był wpisany w pozwoleniu na budowę. Mieszkanie jest naszą wspólną własnością, tak mamy wpisane w kw. Czy jakiś zapis u notariusza? We wniosku o PnB wpisać dwie osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 07.03.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 wazne kto jest inwestorem-czyli w momencie skladania wniosku nalezy wpisac dwie osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 08.03.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Dzięki za odpowiedź. Nie do końca to jest prawda co napisali : thomasso i Grzegorz Saczek. Złożyłam wbiosek o pozwolenie na budowę /czas biegnie/. Pani w UM powiedziała, że po otrzymaniu pozwolenia i uprawomocnieniu się, złożyć ponownie na 2 osoby, a to dlatego , że WZ jest na mnie. A na kogo WZ na tego pozwolenie. Przeciez pozwolenie na budowę można przenieść na inną osobę /np: sprzedając działkę/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 08.03.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Dobrze ci powiedzieli w Urzędzie."Przenieść" to nie jest to samo, co "dopisać kogoś".A dlaczego chcesz, aby mąż też był na tych dokumentach?Macie rozdzielność majątkową? Rozliczacie się oddzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 08.03.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Dzięki za odpowiedź. Nie do końca to jest prawda co napisali : thomasso i Grzegorz Saczek. Złożyłam wbiosek o pozwolenie na budowę /czas biegnie/. Pani w UM powiedziała, że po otrzymaniu pozwolenia i uprawomocnieniu się, złożyć ponownie na 2 osoby, a to dlatego , że WZ jest na mnie. A na kogo WZ na tego pozwolenie. Przeciez pozwolenie na budowę można przenieść na inną osobę /np: sprzedając działkę/. U mnie tylko na wniosku trzeba było wpisać dwie osoby i już. Co urząd to zwyczaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 08.03.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Dzięki Ania za odpowiedź. Chcemy sprzedać mieszkanie, które jest naszą wspólną własnością i środki pozyskane ze sprzedaży przeznaczyć na budowę domu,/ oboje jesteśmy właścielami w kw/. Nie mamy rozdzielności majątkowej, rozliczamy się wspólnie. Ziemia jest moja , a dom chcę aby był nasz, tak jak do tej pory mieszkanie. Pozostała część ziemi nadal będzie moja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 08.03.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 No ale w sprawie własności to decyduje KW i wspólnota majątkowa małożonków a nie pozwolenie na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 08.03.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 W myśl obowiązujących przepisów, pozwolenie na budowę może być wydane wyłącznie temu, kto złożył oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Tym samym nie jest obecnie konieczne przedstawianie dowodu wykazującego prawo do dysponowania nieruchomością na te cele (np. odpisu z ksiąg wieczystych), a wystarczające jest jedynie złożenie odpowiedniego oświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 08.03.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Owszem, oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością złożyłam, ale w nim wpisałam nr REPERTORIUM A nr xxx/2000 z dnia yyyy- jest to akt notarialny, którego nie musiałam załączyć do dokumentów. Odrębną sprawą jest nieruchomość pod budynkiem, która jest nieodłączną częścią budynku i o to mi chodzi, aby mąż był współwłaścicielem domu. [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 29.08.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 według interpreteacji prawnej biura prawnego ministerstwa budownictwa (rozmowa telefoniczna w dniu dzisiejszym) - w pozwoleniu na budowę pojawią się te osoby dla których zostały wydane warunki zabudowy ; oczywiscie nalezy zlozyc oswiadczenie o prawie do dysponowania nieruchomosciapozdrPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 30.08.2007 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Bez prawa dysponowania nieruchomością nie dostałabym pozwolenia na budowę a mogłabym otrzymać tylko war. zabud. Nie o to chodzi. PnB mam, ale chcę mieć wspólnie z mężem. Podobno muszę zrobić zapis u prawnika, (ile to będzie kosztować?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 30.08.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 a jaki jest powód że chcesz mieć wspolnie z mężem?pozdrPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 10.09.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Danusieńka napisała: Bez prawa dysponowania nieruchomością nie dostałabym pozwolenia na budowę a mogłabym otrzymać tylko war. zabud. Nie o to chodzi. PnB mam, ale chcę mieć wspólnie z mężem. Podobno muszę zrobić zapis u prawnika, (ile to będzie kosztować?). Aby mąż był współwłaścicielem domu musi być wspólwłaścicielem działki. Być może wystarczy jakiś aneks, ale bez prawnika nie obędzie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna27 14.09.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 czesc podepne się pod pytanie, jeśli można. Złożyłam wniosek o warunki zabudowy, inwestora wpisałam siebie, ale właścicielami działki jesteśmy oboje z meżem. I tu moje pytanie: jak wszystkie pozwolenia będą na mnie a okazłaoby sie ze musimy brać kredyt np na wykończenie domu i tylko wtedy w grę dochody meża wchodzą bo ja na wychowawczym jeszcze to czy dostaniemy kredyt jeśli wszystko jest na mnie ale właścielami działki jestesmy oboje? I czy np mogę iść teraz do urzędu i naniseśc poprawkę? zaniosłam dopiero 3 dni temu wnosek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Skrzyszow 10.11.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 U mnie identyczna sytuacja jak u justyna27 dołączam sie do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts