Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osoby na dokumentach do pozwolenia na budowę

Dorka12

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie kompletowania dokumentacji do pozwolenia na budowę domku jednorodzinnego.

Warunki zagospodarowania są wystawione imiennie na mnie i na żonę. Zapewnienie dostawy mediów z zakładu energetycznego również, papiery wodno-kanalizacyjne również, przy czym działka jest własnością żony. Inwestorami będziemy wspólnie. Czy Starostwo Powiatowe może cofnąć te dokumenty przy składaniu wniosku o pozwolenie?

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam!

ania

Proszę, odpowiedź, jak to zrobić.

Działka jest moja, a ze sprzedaży mieszkania chcę z mężem wybudować dom.

Do tej pory wszystkie pozwolenia, uzgodnienia są na mnie.

Co muszę przedstawić w urzędzie, aby również mąż był wpisany w pozwoleniu na budowę.

Mieszkanie jest naszą wspólną własnością, tak mamy wpisane w kw.

Czy jakiś zapis u notariusza?

Witam!

ania

Proszę, odpowiedź, jak to zrobić.

Działka jest moja, a ze sprzedaży mieszkania chcę z mężem wybudować dom.

Do tej pory wszystkie pozwolenia, uzgodnienia są na mnie.

Co muszę przedstawić w urzędzie, aby również mąż był wpisany w pozwoleniu na budowę.

Mieszkanie jest naszą wspólną własnością, tak mamy wpisane w kw.

Czy jakiś zapis u notariusza?

We wniosku o PnB wpisać dwie osoby.

Dzięki za odpowiedź.

Nie do końca to jest prawda co napisali : thomasso i Grzegorz Saczek.

Złożyłam wbiosek o pozwolenie na budowę /czas biegnie/. Pani w UM powiedziała, że po otrzymaniu pozwolenia i uprawomocnieniu się, złożyć ponownie na 2 osoby, a to dlatego , że WZ jest na mnie. A na kogo WZ na tego pozwolenie.

Przeciez pozwolenie na budowę można przenieść na inną osobę /np: sprzedając działkę/. :wink:

Dzięki za odpowiedź.

Nie do końca to jest prawda co napisali : thomasso i Grzegorz Saczek.

Złożyłam wbiosek o pozwolenie na budowę /czas biegnie/. Pani w UM powiedziała, że po otrzymaniu pozwolenia i uprawomocnieniu się, złożyć ponownie na 2 osoby, a to dlatego , że WZ jest na mnie. A na kogo WZ na tego pozwolenie.

Przeciez pozwolenie na budowę można przenieść na inną osobę /np: sprzedając działkę/. :wink:

U mnie tylko na wniosku trzeba było wpisać dwie osoby i już.

Co urząd to zwyczaje...

Dzięki Ania za odpowiedź.

Chcemy sprzedać mieszkanie, które jest naszą wspólną własnością i środki pozyskane ze sprzedaży przeznaczyć na budowę domu,/ oboje jesteśmy właścielami w kw/. Nie mamy rozdzielności majątkowej, rozliczamy się wspólnie. Ziemia jest moja , a dom chcę aby był nasz, tak jak do tej pory mieszkanie. Pozostała część ziemi nadal będzie moja.

W myśl obowiązujących przepisów, pozwolenie na budowę może być wydane wyłącznie temu, kto złożył oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Tym samym nie jest obecnie konieczne przedstawianie dowodu wykazującego prawo do dysponowania nieruchomością na te cele (np. odpisu z ksiąg wieczystych), a wystarczające jest jedynie złożenie odpowiedniego oświadczenia.

Owszem, oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością złożyłam, ale w nim wpisałam nr REPERTORIUM A nr xxx/2000 z dnia yyyy- jest to akt notarialny, którego nie musiałam załączyć do dokumentów.

Odrębną sprawą jest nieruchomość pod budynkiem, która jest nieodłączną częścią budynku i o to mi chodzi, aby mąż był współwłaścicielem domu.

[/i]

• 5 months później...
  • 2 weeks później...

Danusieńka napisała:

Bez prawa dysponowania nieruchomością nie dostałabym pozwolenia na budowę a mogłabym otrzymać tylko war. zabud. Nie o to chodzi. PnB mam, ale chcę mieć wspólnie z mężem. Podobno muszę zrobić zapis u prawnika, (ile to będzie kosztować?).

Aby mąż był współwłaścicielem domu musi być wspólwłaścicielem działki. Być może wystarczy jakiś aneks, ale bez prawnika nie obędzie się. :wink:

czesc

podepne się pod pytanie, jeśli można. Złożyłam wniosek o warunki zabudowy, inwestora wpisałam siebie, ale właścicielami działki jesteśmy oboje z meżem. I tu moje pytanie: jak wszystkie pozwolenia będą na mnie a okazłaoby sie ze musimy brać kredyt np na wykończenie domu i tylko wtedy w grę dochody meża wchodzą bo ja na wychowawczym jeszcze to czy dostaniemy kredyt jeśli wszystko jest na mnie ale właścielami działki jestesmy oboje? I czy np mogę iść teraz do urzędu i naniseśc poprawkę? zaniosłam dopiero 3 dni temu wnosek? :roll:

• 1 month później...