leszekg 20.01.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Witam, Prowadzę działalność gospodarcza. W tym roku zamierzam też rozpocząć budowę domu. Cześć z tego domu chciałbym przeznaczyć na siedzibę mojej działalności gospodarczej. W związku z tym chciałbym od samego początku część kosztów związanych z budową zaliczać do kosztów prowadzenia działalności gospodarczej. Czy trzeba złożyć jakieś specjalne zawiadomienie do US, że zamierzam takie koszty wrzucać w koszty uzyskania przychodu? Czy po prostu biorę każdą fakturę która jest związana z budową domu i jej cześć wliczam w koszty? A co z VATem w takim przypadku? Czy VAT w takim przypadku także odzyskuje? Pozdrawiam i z gory dzieki za informacje w takim temacie. Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 20.01.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Na bierzaco rozliczasz sie tylko z Vat-u.Koszty netto sumujesz i po zakonczeniu budowy amortyzujesz.Musisz tez zglosic to w urzedzie celem naliczenia podatku od nieruchomosci.Dla dzialalnosci jest on inaczej naliczany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekg 20.01.2007 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Ale zeby rozliczyc VAT musze gdzies deklarowac ze budowany dom jest przeznaczony czesciowo pod siedzibe firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 20.01.2007 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Nie,ale faktury musisz brac na firme. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruk2 23.01.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Mam ten sam problem. Jestem w fazie kończenia projektu. Czy koszty projektu (ok. 12.000 PLN) też mogę częściowo odliczyć?Pomieszczenia na działalność zajmą ok. 30 % pow. budynku (zgodnie z MPZP). Czy odliczam całość VAT-u czy tylko za część przeznaczoną na działalność? Pozdrawiam Kruk2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdobra1 20.03.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 WitamProwadzę działaność usługową, ale nie we własnym domu tylko u klientów. Niestety w zgłoszeniu musiałam podać jako miejsce wykonywania działalności adres pod którym mieszkam. Do tej pory mieszkałam z rodzicami, więc podpisałm umowę uzyczenia. Z tym ze nie całego lokalu tylko części wykorzystywanej poza tym na cele mieszkalne, wtedy nie naliczają podatku od nieruchomości związanej z prowadzoną działalnością( wyższa srtawka).Teraz kupuje dom i nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Proszę o jakąś podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek_bolo 23.11.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Witam, odkopuję stary wątek, mam nadzieję, że ktoś się nad nim pochyli, a może osoby już w nim wypowiadające się po upływie 2 lat mają coś do dodania na podstawie własnych doświadczeń? Mam zawieszoną działalność gospodarczą ponieważ pierwszy pomysł, który uruchomiłem w lipcu nie za bardzo wypalił.Z dniem 1 listopada 2009 zawiesiłem D.G., bo zanim uruchomię drugi pomysł minie trochę czasu (budowa), a po co płacić ponad 200zł na składkę zdrowotną (pracuję również na etacie).Drugi pomysł uruchomię jak dobrze pójdzie w drugim półroczu 2010r, bo po prostu musi zostać wybudowany budynek mieszkalno-usługowy. Jak powinienem się "ustawić" (odwiesić D.G., zrobić się VATowcem, bo nie jestem?) aby najbardziej korzystnie dla swojego budżetu przeprowadzić nową inwestycję??A może odpuścić i nie kombinować z kosztami, VATami? Po oddaniu budynku odwiesić działalność i tylko skorzystać na wniesieniu części usługowej jako środek trwały, wartość określając na podstawie zebranych faktur ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts