bobiczek 19.05.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Witajcie.Czy robi się beton ze żwirem, czy tylko piach i cement.I czy dodawaliście jakieś plastyfikatory, ewentualnie jakie środki przeciw kurczeniu i pękaniu.I co ile dylatować.Acha. I czy pod kominek jakoś specjalnie dozbroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 19.05.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Dołączam się do tematu. Słyszałem coś o zaprawach pół suchych, czy ktoś coś o tym wie, czy to się nadaje na ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 19.05.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Na końcowe wylewki dawałem piach z cementem. Plastyfikatory dodaje się do betonu w miejscach gdzie jest ogrzewanie podłogowe. Bardzo ważna uwaga. Wylewki należy odpowiednio wykończyć. To znaczy na drugi dzień po wylaniu zaciera się je pacą. Tu trzeba dopilnować aby wykonawca dobrze to zrobił. Naljlepiej kupić worek kleju do płytek i prosić go aby podczas zacierania sypał klej i zacierał razem z nim. No i oczywiście obficie podlewać. Gdy tego się nie dopilnuje wylewka bardzo się kruszy (można ją wymiatać). No i wtedy trzeba pomalować ją unigruntem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2003 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 chciałbym osobiście spojrzeć w twarz takiego fachowca co zaciera beton na drugi dzień po wylaniu betonu ,od dawna nie czytałem wiekszych bzdetow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2003 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Witaj bobiczek mieszaj piach z cementemdodaj plastyfikator (lepszy mim zdaniem w płynie od tego w proszku) małe pomieszczenia zdylatuj wokół, srednie przetnij w połowie duże " na krzyż" - pod kominek wrzuć siatke wieksza od podstawy kominkamieszaj małe porcje - bo oblepia betoniarke - to "lepienie" się do ścianek betoniarki jest uprzykrzliwe(lecz można to zminimalizowac - gdyby Cie interesowało jak ? - podam na priwie) pozdrówkabrzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2003 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 tekst wyżej - mój brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 20.05.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Posadzkę należy zacierać po wstępnym stężeniu betonu, na drugi dzień to nie ma sensu. Natomiast beton przygotowany z samego piasku i cementu ma mniejszą wytrzymałość od takiego, w którym znajdują się także grubsze frakcje (ale bez przesady), chociaż rzeczywiście na wylewki większość wykonawców stosuje tylko piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 21.05.2003 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Witam, A możecie mi podpowiedzieć, jak wyrównać posadzkę na piętrze. Jak mi zalewali stropy to jakoś się starali, ale mniejscami są nierówności uniemożliwiające położenie stabilnie styropianu.Właśnie chcę teraz dać 2cm styropianu, zazbroić i wylać posadzkę na piętrze.Tylko nie mówcie mi, że są zaprawy samopoziomujące, bo bym nie wyrobił.A czy 3,5 cm wylewki zbrojonej siatką na styropian to wystarczająco? Juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 21.05.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 juz gdzies o posadzkach pisalem ale zrobie to jeszcze raz. Ja mam w calym domu podlogowke, która będzie jedynym dla mnie żródlem ciepla (oprócz żonki W końcu takiego znalazlem który otworzyl mi oczy na zależność grubości warstwy styropianu do gr. warstwy betonu (im grubsza warstwa styropianu tym odpowiednio grubsza powinna być warstwa betonu), po godzinnym spotkaniu (gratis of course itd. Gość robi metodą pólsuchą z dodatkiem wlókien polipropylenowych dzieki czemu mamy z glowy siatki zbrojeniowe. Co do zacierania na drugi dzień to nie mialo tutaj nic takiego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 21.05.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Juras wg mnie za malo ale nie jestetm w tym fachowcem. Co do krzywej wylewki to wlasnie styropianem najlatwiej jest uzupelnic wszelkie "doliny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.05.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 tczarekmożesz podać więcej szczegółów co znaczy "obficie podlewać"w odniesieniu do tradycyjnej wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 21.05.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Krzys - jak najbardziej metoda pólsucha nadaje sie na podlogówkę Tczarek - jak już wcześniej wspomnialem, moj wykonawca nie robil zadnych dodatkowych zacierek. Jedno co mi zasugerowal to nieotwieranie przez 3 dni okien aby nie przesuszyć posadzki, w innym wypadku niezbędne jest przez pierwsze pare dni jej zraszanie wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.05.2003 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2003 Zgadza się metoda półsucha nadaje się na podłogówkę, ale z miksokreta, NIE Z BETONIARKI!!!. Wiem coś na ten temat zrywam posadzkę na parterze ok 60m2, wylana metodą półsuchą z betoniarki, nie oszczędzałem cementu ni plastyfikatora siatka również jest,(ale na styropianie o zgrozo, nie w betonie) grubości 6 cm i co posadzka w każdym narożniku przy każdej dylatacji(a było ich sporo) uniosła się do góry o około 0,5-0,9mm z posadzki zrobiła się łódeczka. Beton polewałem wodą dwa razy dziennie przez siedem dni. Minęły dwa tygodnie i nic każdy narożnik pękł pod moim ciężarem(74kg). Nadmieniam, że oglądałem posadzki wykonane przez moich "speców" były wykonane wzorcowo a u mnie, co? wielkie g... . Na poddaszu tego problemu brak-beton półciekły. Posadzkę moją oglądało czterech specjalistów wierzchnia warstwa(ok 1 cm) bardzo dobra spód zgranulował się. Dobrzykowice ma rację, ale nawet Jego specjalista(p.Z) nie potrafił do końca powiedzieć o przyczynie stwierdził zrywać nie naprawiać (i tak bym to zrobił powierzchnia pęknięć stanowi ok 45% posadzki).Ludzie dajcie to robić profesjonalistom!. Jeśli ktoś bardzo chce to niech robi betoniarką tylko piach frakcja min.2mm ostry i płukany cement w proporcji 1:3 plastyfikator i siatka beton półciekły, ale ma jedną wadę przy wiązaniu kurczy się i siada w wyniku, czego powstają większe nierówności a i zacieranie wierzchniej warstwy faktycznie po upływie kilku godzin(zależy od temperatury),beton półsuchy niema tych wad zaciera się odrazu jest wyrabiany w betoniarni lub w miksokrecie(betoniarka szybkoobrotowa). Jeżeli są nierówności uniemożliwiające położenie stabilnie styropianu to nasypać piasku. Jaka różnica w cenie w moim przypadku to ok 3,5 zł/m2 niewielka prawda? Niech moje doświadczenie i siwe włosy będzie przestrogą dla innych. Pzdr Kiełczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 25.05.2003 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Na ogrzewanie podłogowe dawałem piasek rzeczny z cementem, plastyfikator Klutan, oraz sieczke polipropylenową (tzw. zbrojenie rozsiane). Ponadto zbrojenie z siatki stalowej 3mm wokół ścian. Dodawanie tłucznia czy żwiru nie zalecane przez producentów rurek plastikowych.Gdy tylko można było wejść - zacierali, bo ta sama ekipa będzie układała plytki podłogowe.W pozostałych miejscach można dodać żwir, ale mnie taniej wyszło dodać sieczke polipropylenową. Nigdzie nie popękało.ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 25.05.2003 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Gdzie można taką sieczkę polipropylenową kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.05.2003 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 opakowanie 0,9 kg dawka na 1 m3 kosztuje brutto 35,-długość włókien 12 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 26.05.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Kielczów, widzialem próbkę betonu z Twojej posadzki, wyglądala rzeczywiście nieciekawie, mozna ją bylo rozkruszyć jedną ręką. Wspomniany wykonawca stwierdzil że jedną z przyczyn jest zbyt drobny piasek. Ale czy to byla glówna przyczyna ? Cięzko powiedzieć. Wyrazy wspólczucia, tyle roboty na darmo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.05.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Dobrzykowice, dziękuję za wyrazy współczucia, ale nie sądzę, żeby piasek był główną przyczyną pękających posadzek fakt był za drobny, ale posadzka wykonana na piętrze i w garażu z tego samego piasku przy betonie półciekłym jest ok.Skakałem, tłukłem młotkiem i nic. Jedyne rozwiązanie to -? zbyt suchy beton. Jeszcze raz potwierdza się: pilnować każdego na każdym kroku,sprawdzać, co robi i jak robi,Ograniczone zaufanie i jeszcze raz ograniczone zaufanie.Zbliżając się do końca budowy utwierdzam się w przekonaniu, że dopiero trzeci dom buduje się dla siebie.Pzdr Kiełczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 26.05.2003 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Dla Krzys1Adres firmy sprzedającej sieczke polipropylenową podany jest w wątku Włókna polipropylenowe zamiast siatki.ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.05.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 On 2003-05-21 10:05, dobrzykowice wrote: Nie zastanawialem się jak samemu i taniej to zrobić bo moim zdaniem akurat na tym nie można oszczędzać i skupilem swoje wysilki na znalezieniu wykonawcy który po prostu się na tym zna i co więcej daje gwarancje że po sezonie grzewczym nie bedę mial zamiast jednolitej posadzki lużnych betonowych wysepek W końcu takiego znalazlem który otworzyl mi oczy na zależność grubości warstwy styropianu do gr. warstwy betonu (im grubsza warstwa styropianu tym odpowiednio grubsza powinna być warstwa betonu Krzysiek z pozycji wykonawcy - to on ma racje - przeciez nie bedzie przez Twoje oszczędnosci ryzykował robót poprawkowych wg wykonawcy jesli styropianu 12 cm to i wylewki 12 cm Spróbuj to jednak przemyslec... - a gdyby tak te 12 cm styropianu zrobic jak tort po 3 cm styropianu przełozone podlewka cementowa - jak myslisz wtedy tez opotrzeba było by Ci 12 cm betonu ? taki styropian - przekładaniec zachowuje sie inaczej - przyjmij to juz na wiare - bo wylwewki masz juz zrobione przeciez ... pozdro brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts