pokerzysta 20.01.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Witam szanownych forumowiczów mam nadzieję że jesteście w stanie mi pomóc, a chodzi mianowicie a rozwiązanie dotyczące awaryjnego zasilania pompy lub nawet całej elektroniki (sterownik+dmuchawa+pompa) centralnego ogrzewania nie mają tutaj wiekszego problemu użytkownicy starego układu c.o gdzie istnieje także obieg grawitacyjny - niestety mój układ nie jest w stanie wymósić grawitacyjnego obiegu co zaczyna sie robić duzym problemem w czasie wyłaczenia prądu!!!! szukając na www znalazłem rozwiązanie ( w zasadzie podpoiwedź), iż mozna do pompy obiegowej podłączyć przetwornicę prądu 12V-220V i akumulator, gdzieś dalej znalazłęm dodatek że potrzebny jest zasilacz i w zasadzie nie wiem nic konkretnego kto z was zastosowała tego typu rozwiązanie lub podobne, jak wygląda i jakie są tego koszty w skrócie CO ZROBIĆ GDY WYŁĄCZĄ PRĄD ŻEBY KOCIOŁ MIAŁOWY NIE WYLECIAŁ W POWIETRZE , A GRAWITACJA NIE DZIAŁA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orelek 20.01.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 zasilacz awaryjny ups. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 20.01.2007 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 awaryjny ups w swej niezmienionej formie podtrzyma napiecie prze ok. 6-15 min.z tego co przesledziłem na www (pisałem wyżej) w gre wchodzi akumulator z przetwornicą ale niestety nigdzie nie znalazłem jak to fizycznie weygląda tj. co jest i o jakich parametrach potrzebne do tego typ[u rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max2 20.01.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 witam to powinno wystarczychttp://www.tatarek.com.pl/index.php?produkt=TZA01&kat=u&podkat=u3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 20.01.2007 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 dzieki dobre ale troche drogo to wychodzi bo ok. 1000 zła jakies roziwązanie z przetwornica, są o wiele tansze czy wtedy tez potrzebny jest zasilacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 20.01.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 dzieki dobre ale troche drogo to wychodzi bo ok. 1000 zł a jakies roziwązanie z przetwornica, są o wiele tansze czy wtedy tez potrzebny jest zasilacz przetwornica i akumulator do podtrzymania, a zasilacz do ładowania akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 20.01.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 albo dobry ups albo dobra przetwornicadobry ups z odpowiednim stringiem akumulatorow moze piec z podajnikiem podtrzymac kilka godzin (piec pracujacy na podtrzymaniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 20.01.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Zależy od pojemności akumulatora.W UPSach są 1 albo 2 na 12V 7Ah.Typowa sześćsetka (600VA czyli ok.420W) ma 2,czyli 24V/7Ah.Pompa 40W będzie chodzić teoretycznie 4 godziny a praktycznie uwzględniając straty UPSa jakieś 3 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 21.01.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Na allegro znajdziesz UPS do tego celu jest to akumulator żelowy przetwornica i ładowarka. Zrobione jest tak że w czasie gdy jest prąd ładowarka ładuje akumulator a gdy braknie prądu automatycznie przechodzi na zasilanie kotła Długość czasu zasilania zależy od poboru prądu to niech wyliczą Ci elektrycy akumulator ma 12V 7 Ahcena 500 zł Możesz taniej kupić przetwornicę 12V/230V w media markt widziałem taką za 100zł o mocy 100W do napędu pompy wystarczy tylko na czas zasilania musisz wymontować akumulator z samochodu. W tym przypadku nie ma zautomatyzowania czyli jak zabraknie prądu musisz iść i podłączyć akum. i przetwornicę do pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 21.01.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 wszystko co tu piszecie to prawda z jednym aleprzetrwornica musi byc DOBRA jesli nie bedzie to na wyjsciu zamiast sinusoidy bedzie prostokat co po pierwsze powoduje spore straty a po 2 moze szkodzic odbiornikom indukcyjnym (czyli np pompie) jak juz kupicie dane rozwiazanie proponuje przeprowadzic prosty test przelaczyc zasilanie pompy na przetwornice i jesli pompa nie bedzie wydawala innych dziekow niz do tej pory podczas pracy to bedze to oznaczalo ze kupiliscie dobra przetwornice natomiast jesli pompa zacznie wydawac jakiekolwiek inne dzieki bedzie to oznaczac ze przetwornica nie generuje sygnalu zblizonego do sinusoidy co bedze skutkowało skróceniem czasu dzialania na akumulatorachoraz moze spowodowac uszkodzenie pompy warto tez zwrucic uwage na moc przetwornicyte lepsiejsze przetwornice maja moc podana w "VA" i w "W" natomiast te gorsze tylko w VA spowodowane jest to tym e te gorsze maja mniejsza sprwanosc i nagle moze sie okazac ze do przetwornicy majacej 600VA mozemy podlaczyc urzadzenia majace np max 200W generalie im mniejsza różnica miecdzy "VA" i "W" tym wieksza sprawnosc przetwornicy a co za tym idzie lepsze odwzorowanie sinusoidy i dluzsza praca na akumulatorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavel1719501302 21.01.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Po ostatnich wichutach też się zacząłem zastanawiać nad podobnym problemem - alternatywne zasilanie pompy w c.o. gdy nie ma zasilania.Może agregat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.01.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 WitamJuż dwukrotnie korzystałem z przetwornika prądu. Mam przedłużacz z garażu do kotłowni, zasilam przetwornik (moc 150W) z gniazda zapalniczki w samochodzie lub z akumulatora. Jest niezbędny przy kominku z pw, piecu gazowym, oraz panelach solarnych. Dodam, że po 10 godzinach samochód odpalił bez ładowania, czyli obciążenie akumulatora nie jest duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 21.01.2007 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Bardzo dobre rozwiązanie.Przy pojemności 60Ah pompa może pracować nawet kilkanaście godzin.Gorzej jak żona wyjechała autem na zakupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 22.01.2007 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 do kbab - czy możesz napisac jaka to przetwornica (dane proceducent cena?)z góry dzioeki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.01.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 WitamMoja przetwornica to coś takiego http://www.allegro.pl/item159127257_4world_przetwornica_12_230v_150_w_nowa_okazja_fv.htmlale dzisiaj zakupiłbym nowszą, wystarczy zajrzeć na allegro jest ich sporo, mocniejsze i lepsze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czesiu73 22.01.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 witam to powinno wystarczyc http://www.tatarek.com.pl/index.php?produkt=TZA01&kat=u&podkat=u3 Witam.Używam tatarka już drugi rok,dobre rozwiązanie, przetwornica automat bardzo dobrze się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 22.01.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 witam to powinno wystarczyc http://www.tatarek.com.pl/index.php?produkt=TZA01&kat=u&podkat=u3 Witam.Używam tatarka już drugi rok,dobre rozwiązanie, przetwornica automat bardzo dobrze się sprawuje. ile urządzeń ( pomp) masz do niego podpiętych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorny7 22.01.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 wlasnie byłem pod Ostrołęka i wystąpil ten proble z brakiem pradu parę razy(kominek, hydrofor wlasny itp). ale siostra zastanawia asie nad kupnem niedużega agregatu . można wtedy podlaczyc parę urzadzeńjak sie do tego odnosiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 22.01.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Namyślałem się cały czas nad tego typu urządzeniami i oczywiście do podtrzymania zasilania przez krótki czas jaknajbardziej się nadają.sam miałem opcję:http://www.cyfronika.com.pl/zasilaczeawaryjneco.htmnatomiast po obliczeniu zapotrzebowania mocy ok.200-250W (pompy kominka z pw, kociol gazowy, rekuperator) (przy aku 45Ah ok. 2h pracy) oraz ostatnim wylączeniu prądu na 32h stwierdzilem ze agregat prądotwórczy moze zalatwic sparwę.Czy macie jakies doswiadczenie w agregatach - nie chodzi tu o dobór ale raczej jak eksploatacje (jak czesto trzeba go odpalać? i robić przegląd) i jakie są warukni jeżeli chodzi o usytuowanie (przede wszystkim chodzi o hałas i o sąsiadów) PodzdrawiamTomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 23.01.2007 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 no i jesli producent pisze prawde to sa to naprawde dobre przetwornicejak bym niemial dużego upsa to pewnie bym sie skusila co do agregatu to sam sie zastanawialem ale wydaje mi sie ze kupowanie dwusuwa mija sie z celem pozatym tanie agregaty niemaja sabilizacji napieciowejwiec trzeba albo przepuscic zasilanie jeszcze potem przez ups online-owy albo nie zasilac tym zadnej elektroniki zastanawialem sie natomiast nad awaryjnym wykorzystaniem samochodu jako generatora - ktos wie ile spala przecietny samochód chodzac na luzie (oczywiscie na godzine) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts