Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

awaryjne zasialnie c.o.

pokerzysta

Recommended Posts

Witam

Ja właśnie odpaliłem zasilanie awaryjne na UPS-ie. Kupiłem na allegro ten z pełną sinusoida bez aku, do tego na innej aukcji dwie sztuki żelowych akumulatorów.

Koszty

PRZETWORNICA z funkcją UPS pełna sinusoida 225 zł

AKUMULATOR ŻELOWY DO MOTOCYKLA 12V 20Ah GWARANCJA 197,76 zł

Kabel, końcówki, koszulka termo czerwona, dwa wtyki "schucko"

dwa gniazda z uziemieniem 74 zł

Czyli święty spokój mnie kosztował 497 zł

Teraz mam podpięty kominek i solary pod zasilanie awaryjne.

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja właśnie odpaliłem zasilanie awaryjne na UPS-ie. Kupiłem na allegro ten z pełną sinusoida bez aku, do tego na innej aukcji dwie sztuki żelowych akumulatorów.

Koszty

PRZETWORNICA z funkcją UPS pełna sinusoida 225 zł

AKUMULATOR ŻELOWY DO MOTOCYKLA 12V 20Ah GWARANCJA 197,76 zł

Kabel, końcówki, koszulka termo czerwona, dwa wtyki "schucko"

dwa gniazda z uziemieniem 74 zł

Czyli święty spokój mnie kosztował 497 zł

Teraz mam podpięty kominek i solary pod zasilanie awaryjne.

Mam kilka pytań:

Jakiej firmy przetwornica?

czy na pewno ma pełną sinusoidę?

czy przetwornica jest z ładowaniem akumulatora?

Ten akumulator to Ci nie zapewni zbyt długiego "świętego spokoju". Stosowniejszy byłby taki z 10 razy większy.

Witam

Akumulatory są dwa. Gość co sprzedaje te przetwornice zapewniał że robił próby i na dwóch 14Ah na drugim biegu pompka pracowała mu 5 godzin. Mi potrzeba 3 godziny żeby wygasić mocno rozchajcowany kominek. Więc myśle że taka konfiguracja mi to zapewni. Nie miałem zamiaru robić zasilania awaryjnego takiego w "razie wojny" bo do tego celu kupowałbym jakiś agregat prądotwórczy.

@ goike

ad1: Była kupiona u tego sprzedawcy

>>http://www.allegro.pl/item509143748_przetwornica_z_funkcja_ups_pelna_sinusoida.html>>

ad2: Przy próbie zaniku napięcia nie zauważyłem jakiś anomalii w pracy sterownika solarów oraz sterownika Kratki kominka. Więc wnioskuje że ma sinusoidę jak mnie zapewniał sprzedawca.

ad3: O tu nie umiem odpowiedzieć bo nie mam pewności ale skoro to jest zasilacz UPS to chyba ma

NIe rozumiem po co sie ładowac w przetwornice z akumulatorami. Ja sobie kupiłem agregat diesla za 2200 zł i mam swięty spokój. Oprócz pieca bedzie mogl zasilać cały dom, dopóki sie ropa nie skończy. Agregat benzynowy można już kupic za 400zł. http://allegro.pl/item501918588_agregat_pradotworczy_bass_950w_230v_12v.html

Do swojego agregatu zrobiłem układ automatycznego odpalania po zaniku napięcia wraz z przełączaniem zasilania, jak zabraknie pradu to sie odpali agregat, jak wroci napięcie to odwrotnie.

pozdrawiam

A co go to obchodzi? Nie rozumiem pytania.

Zacznie go obchodzić, jak wpuścisz swój prąd do sieci, na której oni zdążą już włączyć zasilanie.

Chodziło mi po prostu o to, że takie układy o ile mi wiadomo, trzeba uzgadniać z zakładem energetycznym.

A co go to obchodzi? Nie rozumiem pytania.

Zacznie go obchodzić, jak wpuścisz swój prąd do sieci, na której oni zdążą już włączyć zasilanie....

Albo nie zdążą, a na słupie będzie siedział monter i łączył zerwane przewody...

było już sporo o tym...o tu:

http://forum.muratordom.pl/post2617538.htm#2617538

Albo nie zdążą, a na słupie będzie siedział monter i łączył zerwane przewody...

Spokojnie, spokojnie, jaki monter, jakie słupy? Mam uprawnienia projektowe i robie to wszystko zgodnie ze sztuką. Przecież ja nie pisałem o wpuszczaniu energii z agregatu do sieci. Zrobiłem sobie układ typu SZR (samoczynne załączanie rezerwowego zasilania). Albo podaje napięcie z sieci, albo z agregatu

Zreszta mądrale jakbym podał napiecie z mojego agregatu 5,5kW do sieci to zaraz by wyrzuciło w agregacie zabezpieczenie przeciążeniowe, bo cała ulica by próbowała korzystac z tego małego agregatu, więc o jakich wy tu mówicie agregatach 100kW?

Z ZE jeszcze nic nie uzgadniałem, bo jeszcze nie mieszkam. Jak zamieszkam to dla świetego spokoju to zgłosze.

• 3 weeks później...
A czy do 1 pompki obiegowej przy piecu - na II biegu bierze 60 W wystarczy 1 akumulator czy trzeba 2?

60W przy 12V to uwzględniając sprawność przetwornicy ok. 6 Ah. Przy akumulaturze 36 Ah (od malucha) będziesz miał ok. 6 h pracy pompki.

I czy ta przetwornica z ładowaniem to musi być na 1000 W czy wystarczy na np 200 W?

Wystarczy na 200 W. Byle była to moc stała a nie chwilowa.

I czy na 12 czy 24 V? :oops:

To zależy od akumulatora. Jak masz aku 12V, to i przetwornicę na 12V. Nie ma znaczenia, którą wybierzesz, z punktu widzenia pompy.

• 4 weeks później...
A ja Panowie z innej beczki

Czytając tematy awaryjnego zasilania pieca CO zastanawia mnie czy mając taryfę G12 w czasie taryfy nocnej byłoby możliwe ładowanie takiego zasilania a przy taryfie dziennej zasilanie z niego np pieca i czy ma to sens ekonomiczny ?

Pomyśl sam. Mowa o mocy pobieranej poniżej 100W - no, może 200...250W jak masz kilka pomp obiegowych (podłogówka itp). Czyli będzie tego z 5...6kWh na dobę. Zeby podtrzymać to przez cały dzień, będziesz potrzebował wydać z 2000zł. Dziennie zaoszczędzisz pewnie poniżej 1zł. Czyli zwrot po ok. 2000 dniach = 6 lat - jeśli nie wymienisz akumulatora. A żywotność akumulatora będzie na poziomie 2...3 lat. Czyli przez te 6 lat pójdą 2...3 akumulatory, co daje dalsze 700...900zł, czyli wydłuża czas amortyzacji o kolejne 2...3 lata.

Po góra 8...10 latach padnie przetwornica - kolejny wydatek.

Nie ma szans nawet na zwrot, nie mówiąc o zysku.