bary30 20.12.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 WitamJa właśnie odpaliłem zasilanie awaryjne na UPS-ie. Kupiłem na allegro ten z pełną sinusoida bez aku, do tego na innej aukcji dwie sztuki żelowych akumulatorów. Koszty PRZETWORNICA z funkcją UPS pełna sinusoida 225 złAKUMULATOR ŻELOWY DO MOTOCYKLA 12V 20Ah GWARANCJA 197,76 złKabel, końcówki, koszulka termo czerwona, dwa wtyki "schucko"dwa gniazda z uziemieniem 74 zł Czyli święty spokój mnie kosztował 497 zł Teraz mam podpięty kominek i solary pod zasilanie awaryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.12.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Ten akumulator to Ci nie zapewni zbyt długiego "świętego spokoju". Stosowniejszy byłby taki z 10 razy większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 20.12.2008 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Witam Ja właśnie odpaliłem zasilanie awaryjne na UPS-ie. Kupiłem na allegro ten z pełną sinusoida bez aku, do tego na innej aukcji dwie sztuki żelowych akumulatorów. Koszty PRZETWORNICA z funkcją UPS pełna sinusoida 225 zł AKUMULATOR ŻELOWY DO MOTOCYKLA 12V 20Ah GWARANCJA 197,76 zł Kabel, końcówki, koszulka termo czerwona, dwa wtyki "schucko" dwa gniazda z uziemieniem 74 zł Czyli święty spokój mnie kosztował 497 zł Teraz mam podpięty kominek i solary pod zasilanie awaryjne. Mam kilka pytań: Jakiej firmy przetwornica? czy na pewno ma pełną sinusoidę? czy przetwornica jest z ładowaniem akumulatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bary30 21.12.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Ten akumulator to Ci nie zapewni zbyt długiego "świętego spokoju". Stosowniejszy byłby taki z 10 razy większy. Witam Akumulatory są dwa. Gość co sprzedaje te przetwornice zapewniał że robił próby i na dwóch 14Ah na drugim biegu pompka pracowała mu 5 godzin. Mi potrzeba 3 godziny żeby wygasić mocno rozchajcowany kominek. Więc myśle że taka konfiguracja mi to zapewni. Nie miałem zamiaru robić zasilania awaryjnego takiego w "razie wojny" bo do tego celu kupowałbym jakiś agregat prądotwórczy. @ goike ad1: Była kupiona u tego sprzedawcy >>http://www.allegro.pl/item509143748_przetwornica_z_funkcja_ups_pelna_sinusoida.html>> ad2: Przy próbie zaniku napięcia nie zauważyłem jakiś anomalii w pracy sterownika solarów oraz sterownika Kratki kominka. Więc wnioskuje że ma sinusoidę jak mnie zapewniał sprzedawca. ad3: O tu nie umiem odpowiedzieć bo nie mam pewności ale skoro to jest zasilacz UPS to chyba ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 21.12.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 NIe rozumiem po co sie ładowac w przetwornice z akumulatorami. Ja sobie kupiłem agregat diesla za 2200 zł i mam swięty spokój. Oprócz pieca bedzie mogl zasilać cały dom, dopóki sie ropa nie skończy. Agregat benzynowy można już kupic za 400zł. http://allegro.pl/item501918588_agregat_pradotworczy_bass_950w_230v_12v.html Do swojego agregatu zrobiłem układ automatycznego odpalania po zaniku napięcia wraz z przełączaniem zasilania, jak zabraknie pradu to sie odpali agregat, jak wroci napięcie to odwrotnie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.12.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Do swojego agregatu zrobiłem układ automatycznego odpalania po zaniku napięcia wraz z przełączaniem zasilania, jak zabraknie pradu to sie odpali agregat, jak wroci napięcie to odwrotnie. A co na to Twój zakład energetyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 21.12.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 A co na to Twój zakład energetyczny? A co go to obchodzi? Nie rozumiem pytania. Agregat działa tylko w przypadku braku prądu z sieci, a gdyby prąd wychodził taniej z agregatu to bym w ogole nie podłaczał sie do sieci i by mnie mogli cmoknać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.12.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 A co go to obchodzi? Nie rozumiem pytania. Zacznie go obchodzić, jak wpuścisz swój prąd do sieci, na której oni zdążą już włączyć zasilanie. Chodziło mi po prostu o to, że takie układy o ile mi wiadomo, trzeba uzgadniać z zakładem energetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 21.12.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 A co go to obchodzi? Nie rozumiem pytania. Zacznie go obchodzić, jak wpuścisz swój prąd do sieci, na której oni zdążą już włączyć zasilanie.... Albo nie zdążą, a na słupie będzie siedział monter i łączył zerwane przewody... było już sporo o tym...o tu: http://forum.muratordom.pl/post2617538.htm#2617538 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 21.12.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Albo nie zdążą, a na słupie będzie siedział monter i łączył zerwane przewody... Spokojnie, spokojnie, jaki monter, jakie słupy? Mam uprawnienia projektowe i robie to wszystko zgodnie ze sztuką. Przecież ja nie pisałem o wpuszczaniu energii z agregatu do sieci. Zrobiłem sobie układ typu SZR (samoczynne załączanie rezerwowego zasilania). Albo podaje napięcie z sieci, albo z agregatu Zreszta mądrale jakbym podał napiecie z mojego agregatu 5,5kW do sieci to zaraz by wyrzuciło w agregacie zabezpieczenie przeciążeniowe, bo cała ulica by próbowała korzystac z tego małego agregatu, więc o jakich wy tu mówicie agregatach 100kW? Z ZE jeszcze nic nie uzgadniałem, bo jeszcze nie mieszkam. Jak zamieszkam to dla świetego spokoju to zgłosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 07.01.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 No i kicha - padło mi ładowanie w moim UPS Profitexx, sprzedawca napisał żebym przesłał to naprawia na gwarancji. Nie wiecie co to może być przetwornica daje prąd z akumulatora ale go nie ładuje? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 07.01.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Zepsuła się?A poważniej - bezpieczniki w tym Profitexie sprawdziłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 08.01.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 A czy do 1 pompki obiegowej przy piecu - na II biegu bierze 60 W wystarczy 1 akumulator czy trzeba 2? I czy ta przetwornica z ładowaniem to musi być na 1000 W czy wystarczy na np 200 W? I czy na 12 czy 24 V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.01.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 A czy do 1 pompki obiegowej przy piecu - na II biegu bierze 60 W wystarczy 1 akumulator czy trzeba 2? 60W przy 12V to uwzględniając sprawność przetwornicy ok. 6 Ah. Przy akumulaturze 36 Ah (od malucha) będziesz miał ok. 6 h pracy pompki. I czy ta przetwornica z ładowaniem to musi być na 1000 W czy wystarczy na np 200 W? Wystarczy na 200 W. Byle była to moc stała a nie chwilowa. I czy na 12 czy 24 V? To zależy od akumulatora. Jak masz aku 12V, to i przetwornicę na 12V. Nie ma znaczenia, którą wybierzesz, z punktu widzenia pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 08.01.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Bardzo CI DZIĘKUJĘ! Fajny temat i u mnie na czasie. Teść mi pomaga przy sufitach podwieszanych i wczoraj wyłączyli na 1 godzinę prąd. Zewrało w piecu a teść panika i kurcze zasypał opał trzema łopatami piach Jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 08.01.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Zepsuła się? A poważniej - bezpieczniki w tym Profitexie sprawdziłeś? Pierwsze co zrobiłem to właśnie sprawdzenie bezpieczników - wszystkie trzy są O.K. Nie wiecie czy są jakies w srodku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 31.01.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 A ja Panowie z innej beczki Czytając tematy awaryjnego zasilania pieca CO zastanawia mnie czy mając taryfę G12 w czasie taryfy nocnej byłoby możliwe ładowanie takiego zasilania a przy taryfie dziennej zasilanie z niego np pieca i czy ma to sens ekonomiczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 31.01.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Ja juz postanowilem,kupuje przetwornice z ladowaniem aku firmy Tatarek 200 WAC,do tego zelowy aku 65 Ah....To podobno w zupelnosci wystarczy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 01.02.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 A ja Panowie z innej beczki Czytając tematy awaryjnego zasilania pieca CO zastanawia mnie czy mając taryfę G12 w czasie taryfy nocnej byłoby możliwe ładowanie takiego zasilania a przy taryfie dziennej zasilanie z niego np pieca i czy ma to sens ekonomiczny ? Pomyśl sam. Mowa o mocy pobieranej poniżej 100W - no, może 200...250W jak masz kilka pomp obiegowych (podłogówka itp). Czyli będzie tego z 5...6kWh na dobę. Zeby podtrzymać to przez cały dzień, będziesz potrzebował wydać z 2000zł. Dziennie zaoszczędzisz pewnie poniżej 1zł. Czyli zwrot po ok. 2000 dniach = 6 lat - jeśli nie wymienisz akumulatora. A żywotność akumulatora będzie na poziomie 2...3 lat. Czyli przez te 6 lat pójdą 2...3 akumulatory, co daje dalsze 700...900zł, czyli wydłuża czas amortyzacji o kolejne 2...3 lata. Po góra 8...10 latach padnie przetwornica - kolejny wydatek. Nie ma szans nawet na zwrot, nie mówiąc o zysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 01.02.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Ale skąd takie zapotrzebowanie na moc ?Ja mam w piecu silnik 180W + dwie pompy po 60 W razem ok 300W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts