Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Gosi i Krzysia

buka

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Witam serdecznie :D

Jesteśmy na tym samym etapie,z tym,że my jeszcze nie tyczylismy domu.Czekamy z tym do wiosny.Działeczkę macie bardzo ładną,ale faktycznie troszkę mała :o Jabkys mogła to podaj link do waszego projektu,lepiej będzie zorientowac sie co ile ma metrów i w ogóle.

Trzymam kciuki,i byle do wiosny :D :D :D

ps.ja też jestem z małopolski :lol:

Witaj, Stelka!

Bardzo mi miło, że ktoś czyta mój dziennik :D

oto link do mojego projektu

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41b9a1a8891ab

A działkę mam rzeczywiście bardzo malutką. Położona jest na osiedlu domków jednorodzinnych w bardzo gęstej zabudowie. Niestety będziemy sobie z sąsiadami zaglądać w okna :(

• 2 weeks później...

Czesc buka

kurde...pogoda w sumie jest ok i mozna byłoby już zaczynac...co sądzisz?

ja juz siedzę jak na szpilkach,nawet zadzwoniłam do geodety,żeby juz tyczył dom :o Poza tym bylismy wczoraj w Jaśle(popma ciepła) i w Limanowej(wiązar kratowy) i widzielismy po drodze,że duzo ekip "ciągnie" budowe :o

apropo okien

dostałam wycenę z oknoplast 13700 okna białe,ale znalazłam trochę taniej w firmie oknopol 11500 w sumie te same profile i te same okucia,więc chyba zostanie oknopol

Pozdrawiam :D

• 1 month później...

Witaj buka.

Wertując stosy projektów, znalazłem to fantastyczne forum. Wraz z żona zamierzamy budować Pod Jemiołą 2. To samo co wy tylko inny dach.

Jesteśmy narazie na etapie papierków, kredytu itp. Tak więc na pewno jeżeli ten projekt zostanie zaklepany na 100% to chcielibyśmy skorzystać z waszych doświadczeń. Również jesteśmy z Małopolski tak więc jeżeli była by taka możliwość podglądnięcia waszej budowy "na żywo" to bylibyśmy zobowiązani.

Nasz mail: [email protected] ,

A teraz pytania na gorąco:

1. Ile kosztował zmiany w projekcie? - zmiany robili w Archonie czy ktoś inny?

2. Jak z podłogą w salonie zostaje niżej czy zmiana?

3. Zredygnowaliście z okien połaciowych (tak wyglada na rysunku z cada)

Pozdrawiam i życzzę powodzenia w zmaganiach na budowie.

Witaj lablab

Oczywiście nie ma żadnego problemy z "podglądaniem naszej budowy" zapraszamy serdecznie.

Odpowiadając na twoje pytania to:

Ad.1) Zmiany załatwiliśmy u architekta, który robił nam adaptacje do WZ, oraz załatwił wszystkie papierkowe formalności potrzebne do pozwolenia na budowę. Kosztowało nas to 1500 zł.

Ad.2) Podłoga w salonie będzie wyżej.

Ad.3) Zostawiliśmy dwa okna połaciowe, (w cadzie zapomnieliśmy o jednym). Jedno w miejscu jak na rysunku, a drugie po przeciwnej stronie w pokoju, który tez jest nad salonem. Z okna połaciowego nad garażem zrezygnowaliśmy ze względu na lukarnę, a w miejscu pokoju po drugiej stronie zrobiliśmy łazienkę, więc nie będzie nam potrzebne tyle światła, w miejscu łazienki zaplanowaliśmy pralnię z suszarnią.

Budujemy w Skawinie. Kontakt przesyłam na maila.

Chętnie poznamy wasze pomysły na ten dom. :D

• 3 months później...

Witajcie.

Ale się ciesze że natrafiłam na to forum. Oboje z mężem jesteśmy zdecydowani na projekt domku pod jemiołą 3, ale fajnie byłoby zobaczyć zdjęcia, bo jesteśmy z Wrocławia więc trudno byłoby dojechać aż pod Kraków-jeśli oczywiście pozwolilibyście obejrzeć domek :D Jeśli w wolnej chwili moglibyście przesłać zdjęcia-szczególnie salonu to bylibyśmy wdzięczni? -czy nie jest on za mały?Jak to wygląda w praktyce?Myślimy aby trochę rozciągnąć domek-poszerzyć garaż i jednocześnie salon. No i chcieliśmy wykombinować 2 łazienki na górze-jedną z bezpośrednim wejściem z naszej sypialni. Myślicie że taka osobista łazienka zdaje egzamin?

Acha i jak koszty?

Pozdrawiamy i życzymy sukcesów

Justyna&Marek

[email protected]

Zapomniałam. Skleroza nie boli ale trzeba się napisać.

Czy w salonie podłoga nie jest zaprojektowana niżej?

I co do zmian to chcieliśmy jeszcze zrobić duże okno w gabinecie i przeciągnąć taras aż pod gabinet, ale zacząć go w miejscu gdzie zaczyna się wykusz. I chcieliśmy zadaszyć taras.

Pozdrawiamy J&M

majuski - zapraszamy serdecznie, jeżeli chcielibyście zobaczyć dom "na żywo", czymże jest te 300 km w stosunku do upewnienia się, czy to na pewno ten dom, w którym chcecie mieszkać całe życie (teoretycznie).

Aha, jakiś czas temu tą trasę z Krakowa do Wrocławia przez okres prawie roku pokonywałam co dwa tygodnie, na prawdę nie jest to aż tak daleko :wink:

Ale jeżeli się nie zdecydujecie to przesyłam zdjęcia na podany adres.

Odpowiadając na twoje pytania to:

czy nie jest on za mały?

To zależy, kto czego oczekuje, dla nas nie jest za mały, chociaż też na początku mieliśmy takie obawy. Pewnie przekonamy się o tym dopiero jak w nim zamieszkamy.

Myślimy aby trochę rozciągnąć domek-poszerzyć garaż i jednocześnie salon

Myślę, że to rzeczywiście dobry pomysł, my tego niestety nie mogliśmy zrobić, bo mamy bardzo wąska działkę.

No i chcieliśmy wykombinować 2 łazienki na górze-jedną z bezpośrednim wejściem z naszej sypialni.

Jeżeli zrezygnujecie z jednego pokoju na poddaszu, to będziecie mieć wystarczająco dużo miejsca, żeby zmieścić tam dodatkową łazienkę. Nas niestety ograniczają fundusze, aż na takie zmiany, chociaż bardzo chciałabym mieć taką osobistą łazienkę. I na pewno zdaje ona egzamin szczególnie rano, kiedy wszystkim sie śpieszy do pracy albo do szkoły ( skąd ja to znam?)

Czy w salonie podłoga nie jest zaprojektowana niżej?

jest zaprojektowana niżej, ale wydało nam sie to wyjątkowo niepraktyczne na tak małej powierzchni.

I co do zmian to chcieliśmy jeszcze zrobić duże okno w gabinecie

To mogę szczerze doradzać, zróbcie tam większe okno, bo takie jak jest w projekcie jest zdecydowanie za małe.

Dziękuje serdecznie za odpowiedzi i za zdjęcia. Domek z takim wejściem wygląda ciekawie. Podoba nam się.

Co do kilometrów do pokonania to droga może niedaleka a autostradą myślę szybciutko byśmy ją pokonali, ale mamy mała córeczkę,która wczoraj skończyła dokładnie roczek i może to być trochę trudne, ale dziękujemy i będziemy mieć na uwadze zaproszenie :D

Pozdrawiamy i życzymy sukcesów.

Oczywiście nie przestajemy śledzić dziennika

:D

• 2 weeks później...