Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak duże macie salony?

anla

Recommended Posts

Nareszcie wybraliśmy projekt (po ponad 2 miesiącach intensywnego szukania - makabra!), więc z radoscią mogę napisać coś o swoim pokoju dziennym :)

Pokój dzienny 33 m, jadalnia 20, kuchnia półotwarta 12 - pomieszczenia układają się w kształt litery "L", kuchnia i jadalnia to dłuższy bok. Myślę, że wrażenie przestrzeni będzie, ale też nie jest to hangar.

Ale zobaczymy, jak wybudujemy :D

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U moich rodziców 24 metry - swojego czasu 6 członków rodziny + czarny terier rosyjski :wink: i było ok. Imprezy okolicznościowe na 30 osób, ale wtedy tylko siedzenie przy stole, nie można pozwolić sobie na drinka w części wypoczynkowej :lol:

U rodziców męża 31 metrów - jak są goście to super, ale na co dzień pusty, dla 2 osób zdecydowanie za duży.

U nas - na naszej budowie - to 28 metrów, połączony z kuchnią (prawie 10 metrów) i korytarzem co nadaje pewnej przestrzeni ale, może być nieustawny bo na każdej ścianie jest albo okno, albo drzwi, albo jakieś przejście... :roll:

Nareszcie wybraliśmy projekt (po ponad 2 miesiącach intensywnego szukania - makabra!), więc z radoscią mogę napisać coś o swoim pokoju dziennym :)

Pokój dzienny 33 m, jadalnia 20, kuchnia półotwarta 12 - pomieszczenia układają się w kształt litery "L", kuchnia i jadalnia to dłuższy bok. Myślę, że wrażenie przestrzeni będzie, ale też nie jest to hangar.

Ale zobaczymy, jak wybudujemy :D

a jaki to projekt? Bo u nas też jest taka litera L :) Tylko salon ma 25 metow a jadalnia ok 15. Miejsca jest pod dostatniem i jest ślicznie :)

• 1 month później...
Tak jak Was tu czytam to myślę zę moje 26,8 m2 może być za mało.....chcę wstawić kanapkę, stolik na tv i stół na 6 osób (w miejscu gdzie na obrazku jest kanapa, obok kuchni). Zastanawiam się czy to nie bedzie za mało miejsca? moze zrezygnować ze ścianki miedzy kuchnią a pokojem i tam wstawić stół?

http://images11.fotosik.pl/30/5a4225f2d294d39bm.png

myśle że to w zupełności wystarczy. mam taki sam duży i jest ok

30, teraz bede miał 44.

Bo był za mały :wink:

Ja niestety będę mieć prawie 30... i nic tutaj nie wykombinuję, no chyba, żeby zrezygnować z gabinetu i połączyć wszystko w całość. Ale póki co gabinet ma być przeznaczony na bawialnię dla dzieci, bo nie chcę mieć wszystkich zabawek w salonie.

Krzysztofiku ja mam jeszcze pytanie z innej beczki. Jakie masz wymiary garderób na pietrze? Mógłbys spojrzeć w projekt??

U mnie 35,5m.. wolałabym wiekszy.. za to moi rodzice przegięli.. 51,2 m salon z wykuszem (8,5m), osobno jadalnia i osobno kuchnia. Tę jadalnie osobno - tłumaczę, że można z niej zrobić sypialnię rodziców, jak brat będzie chciał zamieszkać z żoną na górze (dwa osobne mieszkania w domu).

Z drugiej strony kiedy weszłam po raz pierwszy do ich salonu stanęłam jak wryta - przepiękny, pełen słońca, idealne proporcje, kominek w najlepszym miejscu..a byłam taka przeciwna ich wykuszowi:)

Tak jak Was tu czytam to myślę zę moje 26,8 m2 może być za mało.....chcę wstawić kanapkę, stolik na tv i stół na 6 osób (w miejscu gdzie na obrazku jest kanapa, obok kuchni). Zastanawiam się czy to nie bedzie za mało miejsca? moze zrezygnować ze ścianki miedzy kuchnią a pokojem i tam wstawić stół?

http://images11.fotosik.pl/30/5a4225f2d294d39bm.png

myśle że to w zupełności wystarczy. mam taki sam duży i jest ok

Aleks, ja mam bardzo podobny układ salon - kominek - kuchnia jak u ciebie tylko odwrócony (odbicie lustrzane góra -dół) jakies 25m salon i bede miala mała lade na przejsciu z kuchni do salonu potem przy kominku duzy stól z krzesłami i w drugim koncu salonu kanapy i telewizor -mniej wiecej tak jak tutaj na projekcie http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=displayprojection&item=372&usid=1 tylko chyba stół odwrócimy. mysle ze taka powierzchnia salonu wystarczy w zupelnosci

majja rzeczywiście bardzo podobne :D :D ,tylko ty mozesz sobie w kuchni poszaleć z szafkami, ja przez wejście do spizarki za bardzo nie moge nic zmienić w układzie szafek, ale super - bo jesli na Twoim projekcie zmiescił sie stół to i u mnie wejdzie bez problemu :D :D

Na jakim jestescie etapie? bo my zaczynamy budowę 4 czerwca :D

p.s. zobacz jak nazywa sie mój projekt :D :D ale jakis zbieg okolicznosci :D :D

Dobry pomysł, tylko myślę ze juz nie bede nic zmieniac,bo wszystko juz zatwierdzone tzn pozwolenie na budowe jest i nie chce mi się znowu latac i wszsystko odkręcać, jest jak jest, błędów nigdy sie nie uniknie, ale staram sie juz teraz wszystko obmysleć zeby było ich jak najmniej.

A u nas bedzie ok 45m2 salonu z jadalnią. Tylko ze pomiedzy częścią wypoczynkową a jadalnią bedzie kominek, co trochę te części oddzieli, ale kominek będzie dwustronny z dość dużą szybą wiec mam nadzieje, ze nie bedzie specjalnie wrazenia ze to 2 odrebne pomieszczenia tylko jedno duże. Do tego kuchnia ok 9m2 z bezpośrednim wejściem z jadalni.