Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak duże macie salony?

anla

Recommended Posts

Ranata

na razie mamy stan surowy - nie ma jeszcze tynków - wiec naszych koncepcji jeszcze nie widac - na razie mamy z żoną jakieś projekty w Corelu, na papierze i w głowie :wink:

Chciałem tylko powiedzieć ze gdy domu fizycznie nie było to wydawało się ze nasze pomysły na urządzenie są Ok. Teraz gdy dom już stoi to okazuje się że nasze wcześniejsze pomysły na urządzenie salonu nie bardzo pasują - i musimy mocno weryfikować nasz projekt salonu. Ale jak wiesz jedna zmiana pociąga za sobą inne i tych zmian robi się więcej i wiecęj ..... :)

Jedyne co jest pewne - piaskowiec, wapień i trochę granitu lub marmuru bedą pasować. My będziemy robić wystrój dosyć surowy: drewno (odkryta więźba dachowa + inne elementy) plus kamień plus elementy z kutego żelaza powinny dać ciekawy efekt. Więcej mogłaby napisać moja żona to ona głównym pomysłodawcą i projektantem 8)

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Renata

Jeśli chodzi o kominek to ostatnia wersja była taka: miał być kominek (w scianie szczytowej) z obudową pod dach - jasny marmur, granit plus ciemne drewno do tego długie wąskie okna (60cm x200cm) z obu stron. Zrezygnowaliśmy ze wzgledów użytkowych i kominek projektujemy od nowa .... :D

Aha piaskowiec na kominku nie sprawdza się ze względu na łatwość zabrudzenia sadzą - nasi znajomi mają taki piaskowiec z domieszką sadzy i nie wygląda to zbyt ciekawie :-?

Renata

Jeśli chodzi o kominek to ostatnia wersja była taka: miał być kominek (w scianie szczytowej) z obudową pod dach - jasny marmur, granit plus ciemne drewno do tego długie wąskie okna (60cm x200cm) z obu stron. Zrezygnowaliśmy ze wzgledów użytkowych i kominek projektujemy od nowa .... :D

Aha piaskowiec na kominku nie sprawdza się ze względu na łatwość zabrudzenia sadzą - nasi znajomi mają taki piaskowiec z domieszką sadzy i nie wygląda to zbyt ciekawie :-?

Ciachoo

Rzeczywiście, piaskowiec na kominku wygląda dobrze przez krótki czas...mamy teraz w domu i ...zmienił kolory ... :D

Mój kominek jest w środku domu ( oddziela salon od kuchni i holu ) i widziałabym go w okładzinie kamiennej, a tylko w bezpośredniej bliskości z wkładem okładzina z granitu/marmuru...właśnie ze względów praktycznych...

Inną koncepcją było zupełnie surowe i kanciaste zaprojektowanie go z marmurem...A wtedy kamień na inną ścianę w salonie ( nie mogę z niego przecież w ogóle zrezygnować ! )

Myślę, że jak za kilka tygodni salon będzie już w realu ( teraz wieniec na fundamencie )...lepiej będę mogła cokolwiek zaplanować...

A może Wy czymś mnie zainspirujecie :D ?

• 6 years później...
ale duuże salony macie, ja mam nieco ponad 20m, ale dla mnie taki właśnie jest przytulny i takiego szukałam :) plus kominek i wygodna narożna sofa:yes: uwielbiam kolory ziemi, także takie będą u nas gościć. Narazie jestem na etapie wyboru farb, więc jak pomalujemy to wstawię jakieś fotki..