maro627 20.01.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Na wstępie powiem że w tego typu sprawach jestem zupełnie początkujący. Niestety dzisiaj byłem zmuszony do wywiercenia dziury w ścianie. Na początku szło dośc dobrze, niestety na głębokości mniej więcej 2cm napotkałem na jakiś opór. Nie mam pojęcia czy to jakieś zbrojenie, czy inny kamień. Mam wiertarke udarową black&decker mającą już pare lat i pełno zwykłych wierteł. Moje pytanie brzmi czym się przez to przebic i jak? Jakieś wskazówki techniczne mile wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek budowniczy 20.01.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Na wstępie powiem że w tego typu sprawach jestem zupełnie początkujący. Niestety dzisiaj byłem zmuszony do wywiercenia dziury w ścianie. Na początku szło dośc dobrze, niestety na głębokości mniej więcej 2cm napotkałem na jakiś opór. Nie mam pojęcia czy to jakieś zbrojenie, czy inny kamień. Mam wiertarke udarową black&decker mającą już pare lat i pełno zwykłych wierteł. Moje pytanie brzmi czym się przez to przebic i jak? Jakieś wskazówki techniczne mile wskazane. potrzebujesz wieratrki z udarem pneumatycznym, nie mechanicznym, czyli takiej co robi powoli dum dum dum dum dum, a nie szybko wiiiiiiiiiii.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 20.01.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 W ścianie ?Czyli w bloczkach a nie w kawałku betonu ?? To nie powinno tam być żadnego zbrojenia.Pożycz młoto-wietrarkę na SDS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 20.01.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 a z czego ściana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro627 20.01.2007 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 potrzebujesz wieratrki z udarem pneumatycznym, nie mechanicznym, czyli takiej co robi powoli dum dum dum dum dum, a nie szybko wiiiiiiiiiii.. Czyli co teraz musze kupic wiertarke za kupe kasy żeby wywiercic jedną dziure? Naprawde nie da się nic zrobic tą jaką mam? Coś wyczytałem na tym forum o wiertłach diamentowych. One się nie nadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 20.01.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Załóż najpierw jak nacieńsze wiertło i wtedy spróbuj przewiercić - a tak wogóle to z jakiego masz materiału tą ściankęe bo normalnie nie wierze że się tego nie da przewiercić tą amatorską wiertarką. Włóż w to troche siły i dasz rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 21.01.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Po 2 cm. nie może być zadnego zbrojenia. Chyba przeszedłeś tynk i trafiłeś w cegłę/pustak/płytę betonową. Dobra wiertarka zawsze się w domu przyda. Wiertło też musi być odpowiednie najlepiej widiowe. Po prostu trening czyni mistrza. Może poproś kolegę o pomoc, jeśli nie masz wprawy, bo chyba szkoda ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Rurki bardzo stawiaja opór przy wierceniu. Wesoło to się robi dopiero wtedy, jak się lepszą wiertarkę zastosuje. Legarek stalowy też krwi potrafi napsuć... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 21.01.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Rurki bardzo stawiaja opór przy wierceniu. Wesoło to się robi dopiero wtedy, jak się lepszą wiertarkę zastosuje. Legarek stalowy też krwi potrafi napsuć... Adam M. Albo zbojenie nadproża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 21.01.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Witam. Przede wszystkim to odpowiednie wiertło. WIDIOWE do betonu i to nie najtańsze!! Ze zwykłym wiertłem nie ma co podchodzić do ściany bo za chwilę robi się z niego kawałek pręta nie mający nic wspólnego z wiertłem. Trochę wysiłku i już. Faktycznie jeśli to będzie zbrojenie to może być trudno. Jeśli to 2 cm, to powinno być widać ten pręt - powinien się błyszczeć. Jeśli nie ma szans na "niespodzianki" to wpierw fi 6 a potem grubsze i zwykła siła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro627 21.01.2007 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Jeśli to 2 cm, to powinno być widać ten pręt - powinien się błyszczeć. No i się błyszczy. Co do samej ściany to prawdopodobnie ściana nośna czyli beton. Pamiętam mój tata, też się mocno męczył na tej ścianie, ale jakoś się przewiercił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 21.01.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Na wstępie powiem że w tego typu sprawach jestem zupełnie początkujący. Niestety dzisiaj byłem zmuszony do wywiercenia dziury w ścianie. Na początku szło dośc dobrze, niestety na głębokości mniej więcej 2cm napotkałem na jakiś opór. Nie mam pojęcia czy to jakieś zbrojenie, czy inny kamień. Mam wiertarke udarową black&decker mającą już pare lat i pełno zwykłych wierteł. Moje pytanie brzmi czym się przez to przebic i jak? Jakieś wskazówki techniczne mile wskazane. zwykłych wierteł - zacznijmy od podstaw co rozumiesz przez ten zwrot ? opisz te wiertla nawet wiercac wiertarkami z udarem mechanicznym mozna przy odrobinie cierpliwosci i samozaparcia przewiercic dobry beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 21.01.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Jak chłop trafił w zbrojenie to żadna wiertarka i żadne wiertło tu nic nie pomoże. Trzeba po prostu zmienić miejsce wiercenia tak aby ominąć stal i po wszystkim.To czym to zrobić zależy od grubości tej ściany i od wielkości otworu oczym pytający nic nie wspomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts