agko 19.05.2003 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Proszę doradzcie. Napewno ktoś budował z bloczków czy pustaków keramzytowych. Jestem przed dylematem z czego budować. Po wielu analizach decyzja padła na keramzytobeton. Jest ekologiczny bez domieszek żużli i pyłów a sam keramzyt nie jest spulchniany środkami sztucznymi przy produkcji. Keramzyt jest nowym materiałem budowlanym wchodzącym na nasz rynek a od ponad 30 lat jest doskonałym materiałem na zachodzie. Ponieważ jestem na etapie wyboru wybrałam keramzyt teraz tylko jeszcze nie wiem która firma (choć trochę ide w kierunku Gisoton lub Pezam). Na rynku mamy zwykłe bloczki, które trzeba jeszcze ocieplić Optiroc, pustaki z wkładką styropianową PEZAM, pustaki z wkładką styropianową Gisoton do wypełnienia betonem oraz prefabrykaty Praefa do ocieplenia. Dom buduje sie na lata a nie na jakiś tam okres, ma być funkcjonalny i spełniać wszelkie wymogi. Teraz zwraca się uwagę na energooszczędność, dźwiękoszczelność, mikroklimat pomieszczeń. Nawet przy samej budowie planujemy tak aby budowa trwała jak najkrócej i jak najtaniej i żeby za pare lat nie trzeba było porawiać parametrów budynku np. w zakresie izolacyjności. A może są inni jeszcze producenci?Proszę podzielcie sie swoimi opiniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 19.05.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Czytałem przed chwilą inny watek gdzie anonimowy anonim zasiał u ciebie zwatpienie co do swojego wyboru.Moja rada: nie znajdziesz ŻADNEGO materiału,który nie będzię miał zaciekłych wrogów.Mnie nie przekonują argumenty ,że trudno sprzedać, że nietypowy=zły , i.t.p..Budujesz dla siebie i to tobie ma odpowiadać ten dom.To tyle jesli chodzi o teorię.na temat keramzytu wiem bardzo niewiele więc się nie wypowiadam.P.S.Ja buduję z grubaśnych bali drewnianych.Powodzenia.Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 19.05.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Buduję z bloczków keramzytobetonowych. Pochodzą od lokalnego producenta w Bielsku-Białej. Mają niezbędne atesty - rzecz oczywista. Ściana grubości 24 cm, docieplanie wełną 12 cm. Zbrojenia poziome co 2 warstwy pustaków. Zaprawa zwykła. Ścianki działowe i pustaki stropowe też z pustaków keramzytobetonowych. Ściany stoją od roku i mają sie dobrze. Keramzytobeton roulez! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agko 19.05.2003 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 franek.F. Dlaczego do ocieplenia wybrałeś wełne zamiast styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 20.05.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Nie wiem, dlaczego wybrałem wełnę . Na razie dom jest jeszcze nieocieplony, więc tak naprawdę ten wybór jeszcze przede mną. Skłaniam sie ku wełnie dlatego, że jest nieco lepsza, choć sporo droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2003 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 My zdecydowaliśmy się na keramzytobeton z wkładką styropianową. Oprócz wymienionych przez Ciebie jest też FORTIS - bloczek jak Pezam, był chyba nawet jego protoplastą. Można go kupić w Poznaniu, Warszawie, w Gdańsku, a może nawet wszędzie....Aktualnie mamy ściany zewnętrzne, pod Grodziskiem. Jeśli masz jakieś pytania - odpowiem chętnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 20.05.2003 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 To powyżej to ja - Osówka, ale mnie wylogowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pejade 21.05.2003 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Moj dom jest z keramzytu, polecam. Garaż zbudowałem z żużla - nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reginka 30.05.2003 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agko 15.06.2003 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.06.2003 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Zobacz pod adresem http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=122540&highlight=#122540 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 21.10.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 My zdecydowaliśmy się na keramzytobeton z wkładką styropianową. Oprócz wymienionych przez Ciebie jest też FORTIS - bloczek jak Pezam, był chyba nawet jego protoplastą. Można go kupić w Poznaniu, Warszawie, w Gdańsku, a może nawet wszędzie.... Aktualnie mamy ściany zewnętrzne, pod Grodziskiem. Jeśli masz jakieś pytania - odpowiem chętnie Witaj!! Proszę podaj namiary na bloczki pezam . Jestem z Wągrowca-Wielkopolska) Jak sie ma kruchość tych bloczków do wstawiania w nie okien?? Czy miałeś dobrą ekipę budowlaną ?? Może namiary?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 21.10.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 My zdecydowaliśmy się na keramzytobeton z wkładką styropianową. Oprócz wymienionych przez Ciebie jest też FORTIS - bloczek jak Pezam, był chyba nawet jego protoplastą. Można go kupić w Poznaniu, Warszawie, w Gdańsku, a może nawet wszędzie.... Aktualnie mamy ściany zewnętrzne, pod Grodziskiem. Jeśli masz jakieś pytania - odpowiem chętnie Witaj!! Proszę podaj namiary na bloczki pezam . Jestem z Wągrowca-Wielkopolska) Jak sie ma kruchość tych bloczków do wstawiania w nie okien?? Czy miałeś dobrą ekipę budowlaną ?? Może namiary?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tezet 04.01.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Zainteresowały mnie bloczki Pezam zacząłem szukać i szukaćaż znalazłem zdjęcia z jednej budowy polecam wszyskim niezdecydowanym szyko się zdecydują http://majewski.info/ pzdrtezet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlik 05.01.2006 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 w nawiązaniu do zdjęć wskazanych przez Tezet z budowy z użyciem bloczków z wkładką styropianową przestrzegam , iż na tej budowie są ułożone ze złej strony i bloczki przy murarce tzn. na zewnątrz grubszą ostatnią warstwą keramzytobetonu , gdy powinno być na odwrót (tak też w instrukkcjach podaja producenci) , by np. w niej od wewnątrz łatwiej było układać instalacje , a ponadto według mnie bardziej logicznym jest ułożenie na zewnątrz bloczka od tej strony która ma charakter bardziej izolacyjny (więcej styropianu) , a od wewnątrz tą częscią która ma charakter bardziej akumulacyjny , choć zdaję sobie sprawę , że to ostatnie spostrzeżenie może trochę dziwić przy technologi jednowarstwowej lecz już mniej jesli sie weźmie pod uwagę niejednolitość materiałową tej jednej warstwy . pozdrawiam - to mój debiut pisarski na forum , choć "zaczytuję się" już 3 lata - ale ze mnie leń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 06.01.2006 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Kolega Pawlik spowodowal bezsennośc wykonawcy lub inwestora!!Pytanie;jak mozna było takie coś przeoczyć??I co teraz?rozbiórka odpada,-pozostaje docieplic na zew.co podnosi koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts