Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Keramzytobeton

Recommended Posts

Proszę doradzcie. Napewno ktoś budował z bloczków czy pustaków keramzytowych. Jestem przed dylematem z czego budować. Po wielu analizach decyzja padła na keramzytobeton. Jest ekologiczny bez domieszek żużli i pyłów a sam keramzyt nie jest spulchniany środkami sztucznymi przy produkcji. Keramzyt jest nowym materiałem budowlanym wchodzącym na nasz rynek a od ponad 30 lat jest doskonałym materiałem na zachodzie. Ponieważ jestem na etapie wyboru wybrałam keramzyt teraz tylko jeszcze nie wiem która firma (choć trochę ide w kierunku Gisoton lub Pezam). Na rynku mamy zwykłe bloczki, które trzeba jeszcze ocieplić Optiroc, pustaki z wkładką styropianową PEZAM, pustaki z wkładką styropianową Gisoton do wypełnienia betonem oraz prefabrykaty Praefa do ocieplenia.

Dom buduje sie na lata a nie na jakiś tam okres, ma być funkcjonalny i spełniać wszelkie wymogi. Teraz zwraca się uwagę na energooszczędność, dźwiękoszczelność, mikroklimat pomieszczeń. Nawet przy samej budowie planujemy tak aby budowa trwała jak najkrócej i jak najtaniej i żeby za pare lat nie trzeba było porawiać parametrów budynku np. w zakresie izolacyjności.

A może są inni jeszcze producenci?

Proszę podzielcie sie swoimi opiniami.

Czytałem przed chwilą inny watek gdzie anonimowy anonim zasiał u ciebie zwatpienie co do swojego wyboru.Moja rada: nie znajdziesz ŻADNEGO materiału,który nie będzię miał zaciekłych wrogów.Mnie nie przekonują argumenty ,że trudno sprzedać, że nietypowy=zły , i.t.p..Budujesz dla siebie i to tobie ma odpowiadać ten dom.To tyle jesli chodzi o teorię.na temat keramzytu wiem bardzo niewiele więc się nie wypowiadam.

P.S.Ja buduję z grubaśnych bali drewnianych.

Powodzenia.Piotrek

Buduję z bloczków keramzytobetonowych. Pochodzą od lokalnego producenta w Bielsku-Białej. Mają niezbędne atesty - rzecz oczywista.

Ściana grubości 24 cm, docieplanie wełną 12 cm. Zbrojenia poziome co 2 warstwy pustaków. Zaprawa zwykła. Ścianki działowe i pustaki stropowe też z pustaków keramzytobetonowych.

Ściany stoją od roku i mają sie dobrze.

Keramzytobeton roulez! :smile:

My zdecydowaliśmy się na keramzytobeton z wkładką styropianową. Oprócz wymienionych przez Ciebie jest też FORTIS - bloczek jak Pezam, był chyba nawet jego protoplastą. Można go kupić w Poznaniu, Warszawie, w Gdańsku, a może nawet wszędzie....

Aktualnie mamy ściany zewnętrzne, pod Grodziskiem. Jeśli masz jakieś pytania - odpowiem chętnie

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 years później...
My zdecydowaliśmy się na keramzytobeton z wkładką styropianową. Oprócz wymienionych przez Ciebie jest też FORTIS - bloczek jak Pezam, był chyba nawet jego protoplastą. Można go kupić w Poznaniu, Warszawie, w Gdańsku, a może nawet wszędzie....

Aktualnie mamy ściany zewnętrzne, pod Grodziskiem. Jeśli masz jakieś pytania - odpowiem chętnie

Witaj!! :D

Proszę podaj namiary na bloczki pezam .

Jestem z Wągrowca-Wielkopolska)

Jak sie ma kruchość tych bloczków do wstawiania w nie okien??

Czy miałeś dobrą ekipę budowlaną ?? Może namiary??

Pozdrawiam :D

Witaj!! :D

Proszę podaj namiary na bloczki pezam .

Jestem z Wągrowca-Wielkopolska)

Jak sie ma kruchość tych bloczków do wstawiania w nie okien??

Czy miałeś dobrą ekipę budowlaną ?? Może namiary??

Pozdrawiam :D

• 2 months później...

w nawiązaniu do zdjęć wskazanych przez Tezet z budowy z użyciem bloczków z wkładką styropianową przestrzegam , iż na tej budowie są ułożone ze złej strony i bloczki przy murarce tzn. na zewnątrz grubszą ostatnią warstwą keramzytobetonu , gdy powinno być na odwrót (tak też w instrukkcjach podaja producenci) , by np. w niej od wewnątrz łatwiej było układać instalacje , a ponadto według mnie bardziej logicznym jest ułożenie na zewnątrz bloczka od tej strony która ma charakter bardziej izolacyjny (więcej styropianu) , a od wewnątrz tą częscią która ma charakter bardziej akumulacyjny , choć zdaję sobie sprawę , że to ostatnie spostrzeżenie może trochę dziwić przy technologi jednowarstwowej lecz już mniej jesli sie weźmie pod uwagę niejednolitość materiałową tej jednej warstwy .

pozdrawiam - to mój debiut pisarski na forum , choć "zaczytuję się" już 3 lata - ale ze mnie leń