Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rata kredytu hipotecznego a dochód gospodarstwa domowego

Jaką część całkowitego dochodu miesięcznego przeznaczasz na spłatę kredytu hipotecznego?  

29 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką część całkowitego dochodu miesięcznego przeznaczasz na spłatę kredytu hipotecznego?

Recommended Posts

Miesięczna rata kredytu stanowi ok.14% dochodów. Z tym, że raty są malejące, a dochody mają tendencję rosnacą :D

Zdecydowaliśmy, że lepiej rozłożyć kredyt na większą ilość rat, wówczas miesięczne raty, które musimy w danym miesiącu spłacić są niższe i w sytuacjach podbramkowych (nieprzewidziane wydatki, strata pracy itp.) łatwiej będzie uzbierać żądaną kwotę.

Kredyt nadpłacamy i mamy nadzieję rozluźnić nieco nasz związek z bankiem :D

Dziękuję wszystkim, którzy do tej pory zagłosowali.

My braliśmy dość asekuracyjnie, wymysliłam sobie swój prywatny "pułap bezpieczeństwa" - nie więcej niż 20% dochodów, żeby rata kredytu nie odbierała radości życia w nowym domu ;-) Efekt - trzeba bedzie dobrać trochę kasy. ;-)

Miesięczna rata powinna oscylowac okolo 20 % dochodów netto. Powyżej 30 % Klienci mogą w extremalnych warunkach życiowych ( np. podczas wypadku lub kosztownej operacji) stracić zdolność kredytową. Lepiej rozłożyć na dłuższy okres czasu, z możliwością bezprowizyjnej wcześniejszej spłaty.

Miesięczna rata powinna oscylowac okolo 20 % dochodów netto. Powyżej 30 % Klienci mogą w extremalnych warunkach życiowych ( np. podczas wypadku lub kosztownej operacji) stracić zdolność kredytową. Lepiej rozłożyć na dłuższy okres czasu, z możliwością bezprowizyjnej wcześniejszej spłaty.

E, gdybym zarabiała np. 10K netto, to mogłabym spokojnie oddawać 50, lub nawet 55% ;-)

[

diveali napisałi : [Miesięczna rata powinna oscylowac okolo 20 % dochodów netto. Powyżej 30 % Klienci mogą w extremalnych warunkach życiowych ( np. podczas wypadku lub kosztownej operacji) stracić zdolność kredytową. Lepiej rozłożyć na dłuższy okres czasu, z możliwością bezprowizyjnej wcześniejszej spłaty]

gdybym mogła to wcale nie brałabym kredytu, ale się nie da :(

mam tylko nadzieję, że dochody nasze wzrosną i te 30% dziś, w przyszłości spadnie np. do 20% (a czemu nie 10%???? :cry: :evil: :-? )

ja staram sie pogodzic dazenie do jak najszybszej splaty ze wzglednym bezpieczenstwem domowego budzetu.

wybralem raty malejace, ale w takim okresie, ze nawet najwyzsza rata nie przekracza 20% srodkow.

nie da sie jednak ukryc, ze nie ma tu chyba jednej recepty - tak czy inaczej wysokosc raty bedzie determinowana przez wysokosc kredytu, a nie poziom zarobkow. jak slusznie zauwaza Capricorn sam % oddawanych bankowi dochodow nie do konca jest miarodajny: inaczej sie placi polowe od 2000 zl a inaczej od 10000 zl.

moj wniosek: nie o sama rate chodzi, ale sam kredyt. musi byc wypadkowa potrzeb i indywidualnych mozliwosci.

Moja rata będzie wynosiła około 1050zł 25lat we frankach ale zostawiłem sobie mieszkanie więc z odstępnego dostanę około 350zł odpadnie mi też czynsz więc rata myślę wyniesie mnie około 500zł. Wcześniej myslałem o sprzedaży mieszkania ale po zastanowieniu wybrałem opcję zwiększenia kredytu i wynajęcia mieszkania. Ceny nieruchomości jak narazie szbciej rosna od oprocentowaniakredytu.