Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza przygoda z Oliwką - komentarze

anusik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Dzięki...

Ja właśnie robię tynki i mam już ocieplono z wewnątrz dom.

Tynki schną bardzo szybko, myślę że nie mam się co martwić trzeba robić bo wrzesień ma być ciepły.

Ocieplony wewnątrz?

Gdyby tynki faktycznie były już wykonane we wrześniu to byłoby ok..., ale, jak znam życie, to pewnie troszkę się przesunie...

Witajcie Ania i Tomek,

przejrzałem Wasz dziennik i stwierdziłem że jesteśmy pokrewne dusze. He he. Ja też sam budowałem ścianki działowe, sami przewalaliśmy łopatami wiele chyba już ton piasku. Podobne dylematy były z wyborem instalatora, a może i nawet większe. :roll:

Wasz domek prezentuje się bradzo fajnie.

Jedyne co mogę zasugerować, to żeby przemyśleć robienie ocieplenia przed tynkami. Jak zajrzycie do mojego dziennika, to zauważycie że tynki miałem robione prawie miesiąc temu i jeszcze nie są do końca suche. Ocieplenia nie ma.

Styropian ma to do siebie, że tworzy całkowicie nieprzepuszczalną powietrze skorupę. Obawiam się, że z tego powodu i nadchodzącej jesieni możecie długo, długo czekać, żeby było sucho.

Wiem, że woody twierdzo co innego. Mam nadzieję, że nie namieszałem :wink:

przejrzałem Wasz dziennik i stwierdziłem że jesteśmy pokrewne dusze. He he. Ja też sam budowałem ścianki działowe, sami przewalaliśmy łopatami wiele chyba już ton piasku

Hej! Może nie uwierzysz... ale dzięki lekturze Twojego dziennika zaczęłam namawiać Tomka na stawianie ścianek i udało się :) Ścianki stoją :) - nie byliśmy na wakacjach przez to murowanie :( , ale.... w przyszłym roku sobie odbijemy!!! :D

Wasz domek prezentuje się bradzo fajnie

Dzięki!!! :) Wasz także jest super! troszkę mniejsze wydanie naszego :wink:

Jedyne co mogę zasugerować, to żeby przemyśleć robienie ocieplenia przed tynkami. Jak zajrzycie do mojego dziennika, to zauważycie że tynki miałem robione prawie miesiąc temu i jeszcze nie są do końca suche. Ocieplenia nie ma.

Styropian ma to do siebie, że tworzy całkowicie nieprzepuszczalną powietrze skorupę. Obawiam się, że z tego powodu i nadchodzącej jesieni możecie długo, długo czekać, żeby było sucho

Cały czas się zastanawiamy... :o :o :o Myśleliśmy, by palić w kominku, aby troszkę ogrzewać dom... Kurcze... jutro jeszcze raz pogadamy z majstrami od ocieplenia...

Pozdrawiam

Hej! Może nie uwierzysz... ale dzięki lekturze Twojego dziennika zaczęłam namawiać Tomka na stawianie ścianek i udało się :) Ścianki stoją :) - nie byliśmy na wakacjach przez to murowanie :( , ale.... w przyszłym roku sobie odbijemy!!! :D

Ale numer z tymi ściankami. A na układanie dachówek też namawiałaś? :wink:

Cały czas się zastanawiamy... :o :o :o Myśleliśmy, by palić w kominku, aby troszkę ogrzewać dom... Kurcze... jutro jeszcze raz pogadamy z majstrami od ocieplenia...

Majstry od ocieplenia powiedzą pewnie, żeby ocieplać 8) Ale palenie w kominku to jakieś rozwiązanie.

U nas było tak wilgotno, że tylko otwieranie na maxa okien i drzwi powodowało schnięcie. Inaczej woda ściekała po ścianach. A tynki gipsowe nakładane maszynowo.

A na układanie dachówek też namawiałaś?

na szczęście nie było takiej potrzeby... :) Ekipa zjawiła się na czas... :wink: A ci nieszczęśni murarze mają gdzieś stawianie ścianek :( albo rzucają takimi kwotami za postawienie 1m2, że :o :o :o ...

A tynki gipsowe nakładane maszynowo.

Też robimy gipsowe :)

• 1 month później...

Witam,

Tez buduje Oliwkę i do tego codziennie jeżdzę przez Opalenicę do pracy ;)

Z wielką chęcią wpadłbym pooglądać i pogadac jeśli to nie zrobi kłoptu...

Czy zakładacie rekuperator ? Bo widzę że macie instalację went. mechanicznej.

Mozesz podać kto wam ją robi i jakie to są koszty w przypadku Oliwki ?

Pozdrawiam

Witam,

Tez buduje Oliwkę i do tego codziennie jeżdzę przez Opalenicę do pracy ;)

Z wielką chęcią wpadłbym pooglądać i pogadac jeśli to nie zrobi kłoptu...

Czy zakładacie rekuperator ? Bo widzę że macie instalację went. mechanicznej.

Mozesz podać kto wam ją robi i jakie to są koszty w przypadku Oliwki ?

Pozdrawiam

Witam

Oczywiście zapraszamy :) kontakt na priv

Zakładamy rekuperator. Instalację wykonywała nam firma p.Kortusa z Buku. Za samą instalację zapłaciliśmy 2,5tys.

• 2 weeks później...

Ania, przeczytałam Twój dziennik i rzeczywiście jesteśmy na podobnym etapie....chociaż Ty jesteś juz troszke dalej.....

U mnie panowie od tynków pracowali dzisiaj bo wczoraj nawalili poprzedni pracownicy. Dzisiaj zrobili cały sufit w salonie i musze powiedzieć, że bardzo ładnie to wygląda. Z powodu innych wczesniejszych zleceń, górę przyjdą robic dopiero w przyszły piątek i przez dwa dni mają zamiar zrobic całą górę. Oby pogoda dalej była taka jak w tej chwili to bedzie ok. Cały czas czekam na wycenę podłogówki i ogrzewania górnego. Czy możesz napisać ile płaciłaś za tynki maszynowe i za podłogówkę? Pozdrowienia dla męża budowniczego.... mój mąż bardzo lubi robić to wszystko, bo ... jak powiedział ....robię to dla siebie i ma być to dobrze zrobione... :)

Jeśli chodzi o tynki maszynowe to płacimy za nie 26zł (materiał + robocizna) - też jesteśmy na razie zadowoleni :) . U nas dziś też była ekipa... - przychodzą zawsze na drugi dzień i coś tam poprawiają i wygładzają :) :roll: - tak podobno musi być. Zjawią się jeszcze ponoć 3 razy. Natomiast jeśli idzie o podłogówkę, to na tą chwilę nie jestem w stanie powiedzieć ile nas wyniesie... Robocizna - jej rozłożenie to 700zł, ale materiał nie kupiony jeszcze w całości więc trudno powiedzieć :roll:

• 2 weeks później...

Właśnie skończyłam czytać o postępach na waszej budowie. Rzeczywiście jesteś troszkę dalej ode mnie. U mnie wprawdzie tynki na górze zrobione - wyszło dużo ładniej od tynków cementowo-wapiennych na dole ale jest małe coś. Do skończenia tynków pozostał jeszcze korytarz na górze a panowie już nie przyjdą bo mają duże zlecenie w innym mieście... :x Pozostało to do skończenia przez mojego męża .... Poraz kolejny..... na dole była taka sama historia...

Ocieplenie.... ślimaczy się u mnie jeszcze bardziej niż u Ciebie.... nie wiem teraz czy jest jeszcze sens przy takich niskich temp. wtapiać siatkę. Słyszałam, że juz o tej porze to nie robi sie tego. A Ty dalej będziesz robić? AAA widzę u Ciebie rekuperator - na jaką firme sie zdecydowałaś?

My tez podobnie do ciebie przywieźliśmy już kominek na budowę w celu ogrzewania mokrych ścian..... Tylko nie odliczam dni do przeprowadzki ....bo stwierdziłam, że przeprowadzę się jak przyjdzie odpowiedni czas.... :D :D :D

Nasi panowie od ocieplenia zrobili sobie wolne - i od wczoraj na budowie się nie pokazali :evil: Jeśli chodzi o zagruntowanie i położenie siatki - to na pewno to zrobimy, jednak poczekamy z tynkiem do wiosny. Rekuperator owszem, będziemy mieć, a co do firmy to chyba Storck Air (chyba tak sie to pisze :oops: ) - ale to już mój mąż zna sie na typie... :wink:

A co do dni, które odliczamy do przeprowadzki ... :) - no to muszę już odejmować, bo mieszkanko właśnie sprzedaliśmy i mamy wyznaczony już termin wyprowadzki. :)