Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza przygoda z Oliwką - komentarze

anusik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć

Z budową jesteśmy na podobnym etapie, zamierzamy budowę ścian rozpocząć w czerwcu. Silikat 18 to taka troszkę mikrusia ścianka, bardziej podchodzi pod ściany nośne, ale działowe w środku. Musicie popytać fachowców, co o tym myślą.

Ciekawi mnie w której części Wielkopolski się budujecie, bo ja też stamtąd pochodzę, tuż przy granicy z łódzkim.

Powodzenia w budowaniu

Cześć Terka!!!

Witam pierwszą osobę wpisaną do naszych komentarzy :lol:

No popytamy, popytamy jeszcze tych fachowców... choć dużo czasu już nie mamy, a projekt się adaptuje ... i niebawem ważne spotkanko z panią architekti musimy sie już zdecydować... :roll:

Mieszkamy i budujemy się w Opalenicy - 40km na zachód od Poznania...

Pozdrawiam

• 1 month później...
Aga i Artur Wysłany: Sro, 14 Marzec 2007 00:56 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Pozdrawiamy Oliwkowiczów z Wielkopolski! My ruszamy z murami od kwietnia. Na razie mamy wyprowadzone "zero". Aktualnie czekamy za dostawą materiałów na budowę (tj. Max) no i przede wszystkim za uruchomieniem pierwszej transzy kredytu, aby za ten materiał zapłacić....

Witam!

No to jesteśmy na tym samym etapie... też zamierzamy rozpocząć w kwietniu... Materiały zamówione - ale jeszcze nie na placu budowy - my po długich zastanawianiach zdecydowaliśmy się na silikaty...

Po ruchu na forum dotyczącym Oliwki widać, że coraz więcej ludzi decyduje się na ten projekt - w Wielkopolsce pewnie też już się troszkę tych domków buduje... Pozdrawiam

• 1 month później...
No witam u nas dzis tez bedzie zakonxczony stan 0!!! Widze ze tez macie sporo do zasypywania w około. My do srodka musielismy ok 500 ton wsypac. Katastrofa!! A ile was wyniosl stan zero? nas ok 45000 zl z robocizna.

Witam...

No to gratulujemy zakończenia I etapu! :D U nas dziś mury zaczęły rosnąć ... i wszystko zaczyna przybierać "wymarzone kształty" :) Kurcze trochę za małe wydają nam się drzwi tarasowe - są takie jak w projekcie...

Oj to rzeczywiście olbrzymia ilość piasku Wam tam weszła...

Właśnie przed chwilą mąż zakóńczył podliczanie stanu 0... Nas wyniósł on ok. 14000 , bez robocizny (można przyjąć jakieś 6000). Nie wliczyliśmy także ocieplenia fundamentów, bo to dopiero przed nami i tarasów..

Niestety, ale faktycznie wokół powstającego budynku sterczą hałdy ziemi, którą będziemy musieli zagospodarować, ale dopiero po ociepleniu fundamentów...

pozdrawiamy

No własnie , a ja juz wszystko wliczyłam, z ociepleniem, piachem ( 8000 zł), roboty ziemne. Mamy juz cały kmpl. My pozmienialismy okna. Mamy 2 duze , 2,50 m, obok jadalni, i dorobilismy wykusz ,a tam mamy tez 2 witrynki + 2,5 m okno. Z przodu domu tez powiekszylismy okno. Czekam na zdjecia. Pare naszych zamiesciłam w naszym temacie głownym.

pzdr

• 2 weeks później...
ja również przymierzam sie do budowy oliwki ale zanim kupię projekt chcę w realu obejrzeć dom.szczególnie interesuje mne poddasze.może macie kontakt z kimś kto buduje się w promieniu 200 km od białegostoku.widziałem kiedyś wpisy jakiegoś "shreka" który buduje się w okolicach w-wy ale od jakiegoś czasu nie mogę go znależć na forum.dzięki za pomoc

Witam

Nie niestety nie znam nikogo, kto buduje w okolicach Bałegostoku... Musisz poszperać na forum - w tym temacie o Oliwce... napewno jest tam jakiś odnośnik do albumu "Shreka"...

Na naszej budowie własnie dziś mieliśmy bardzo symaptyczna wizytę Rodzinki, która też zdecydowała się na Oliwkę... Pozdrawiamy Alinę i Krzyśka :D

Pozdr

• 2 weeks później...

Gratuluję tempa prac!! Miło popatrzec jak kolejna rodzinka zbliża się do zamieszkania w swojej Oliwce, a chyba najwięcej radości maja z tego dzieci - nasze 5 i 3 lata potrafia spędzić tam po kilka godzin i zawsze znajda sobie zajęcie, córeczkę-młodsza nie mozn spuscic z oka, ostatni wskrobała sie do taczki po cemencie, na szczęście już pustej . My właśnie zakończyliśmy fundaenty dziś bedą ocieplane. Mam pytanie do kominów-jakie wybraliście? i oczywiście jaka cena. Z góry dzięki

Pozdrawiamy

Ada i Tomek

Witam

ALe zbieg okoliczności...!!! Nasze dzieci są w tym samym wieku :) i też mają niesamowite pomysły... Ostatnio lubią się wspinać po drabinie prowadzącej na poddasze... :) :roll: i niestety również nie można ich spuszczać z oczu...

My też mamy plan w końcu jutro skończyć ocieplanie fundamentów - została nam jeszcze jedna ściana...Robimy to sami - więc troszkę casu nam to zajmuje...

Jeśli zaś idzie o kominy - to mamy kominy systemowe - Leiera (nie wiem czy tak się to pisze :oops: ) Wydaje nam sie, że to dość dobry wybór - gdyż koszt dwóch zamknął się w kwocie 4500zł ze wszystkim...

Pozdrawiamy

Ania i Tomek

Anusik Wy nie zdecydowaliscie się na podniesienie ścianki kolankowej czy mogę liczyc na jakieś fotki poddasza jak tylko bedzie coś widac

Cały czas się zastanawiamy co z tym fantem zrobic, jedni mówią podnieście ściankę,bo tak będzie funkcjonalniej, inni nie zmieniajcie skoro architekt tak ten dom zaprojekt. to widocznie tak ma byc I co tu robic?

Pozdrawiam

Maalwina - właśnie :D jak będzie coś widać to dołącze jakieś fotki... jak na razie trudno coś zobaczyć, gdyż nie ma jeszcze więźby - i całego dachu... My nie podnosiliśmy ścianki, gdyż baliśmy się, że właśnie bryła domu trochę na tym straci oraz dlatego, że akurat taka powierzchnia w zupełności nam wystarcza i pokoje na poddaszu są wystarczająco duże - jak na potrzeby naszej rodzinki... :D

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...

My również dołączamy sie do gratulacji!

Tempo Waszych prac jest oszałamiające!

U nas za to ciągle coś szwankuje... :-?

Najpierw (jak juz wysechł strop), spóźnili się murarze, :x później z kolei nawaliła pogoda. :cry: Przedwczoraj, jak już tak dobrze szło, cieśla powiadomił nas, że dostał skierowanie do sanatorium i wróci dopiero po 10 sierpnia... Więc znowu musimy czekać kolejny miesiąc :evil:

Tymczasem chciałabym Was zapytać, jakie okna dachowe kupiliście? Bo my ciągle jeszcze jesteśmy niezdecydowani w tej kwestii?

Pozdrawiamy serdecznie - Agnieszka i Artur

Dziekuje za zdjątka "ścianki" :D

Jak to miło popatrzec jak domek pnie się do góry

My ostatni tydzień spędziliśmy na "zgłaszaniu zamiaru postawienia ogrodzenia wzdłuż drogi gminnej"(czy jakoś tak)

jakbym wiedziała,że to tyle zachodu to bym nie wnikała w te durne przepisy 8)

Pozdrawiam i życze poprawy pogody :)

• 3 weeks później...