Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybra? na poddasze? Okno czy lukarna?

Recommended Posts

Zastanawiam się bo mam trochę czasu i lepiej wcześniej coś pomysleć i porysować co byłoby lepsze tzn. okna dachowe czy lukarny do dachu o rzucie kopertowym!Dom o wymiarach 12x11m ,wieżba w najwyższym miejscu 4m ,w najniższym ok 1m od stropu!Kąt nachylenia prawie 35 stopni!Co myślicie,co bardziej wygodne i racjonalne.?

Tylko lukarny. Ja mam okna połaciowe i wszędzie gdzie się da odradzam. Mieszkam w mieście: są notorycznie brudne, dają dużo zbędnego ciepła w lecie (jest gorąco), w zimie leje się po nich woda (prawda nie ma wentylacji), po 5 latach są w opłakanym stanie (firma Velux) wymagają natychmiastowej renowacji. Ponadto są po prostu brzydkie i strasznie drogie.

Ale wybór należy do Ciebie.

Waldek

On 2003-05-19 15:11, Anonymous wrote:

Tylko lukarny. Ja mam okna połaciowe i wszędzie gdzie się da odradzam. Mieszkam w mieście: są notorycznie brudne, dają dużo zbędnego ciepła w lecie (jest gorąco), w zimie leje się po nich woda (prawda nie ma wentylacji), po 5 latach są w opłakanym stanie (firma Velux) wymagają natychmiastowej renowacji. Ponadto są po prostu brzydkie i strasznie drogie.

Ale wybór należy do Ciebie.

Waldek

Miałam okno połaciowe i były brudne, bo je myłam raz na rok. Ale wentylację to miały na pewno. Miały otwory na górze, które można było zamknąć a samo okno można było otworzyć na trzy sposoby: na 1 cm robiąc wentylację, na 3 cm robiąc jeszcze większą wentylację i całkiem otwarte. Nigdy też mi nie zalało mieszkania.

Poza tym gorąco było faktycznie.

magero

Zgadza się z lukarnami więcej pracy. A to że okno połaciowe jest drogie to można włożyć między bajki. Jak policzysz ile drożej wyjdzie Cię dach na tej lukarnie to okno połaciowe przy tym to pestka. Ja osobiście zrezygnowałem z lukarne na rzecz okna połaciowego. Na razie nie mieszkam jeszcze i nie mogę powiedzieć jak to się sprawuje. Ale decyzja i tak należy do Ciebie

Przemyślany dach ma być prosty. Im więcej połaci,koszy i wszelakich obróbek dachowych tym wyjdzie droższy (robocizna, przycinanie dachówek, dodatkowy osprzęt), a połączenia będą bardziej narażone na przeciekanie.

Mówię tu o kosztach znacznie większych niż 1-1,5 tys. za okno połaciowe :smile:

Komfort lukarny z drugiej strony pewnie większy

On 2003-05-19 16:23, shatterhand wrote:

Zastanawiam się głównie czy się z lukarnami nie przeprosić gdyż ten kąt nachylenia połaci nie jest duży.Poza tym zamontowane ładne drewniane okna z mosiężnymi szczeblinami chyba wyglądały by całkiem całkiem!:smile:Tylko z lukarnami więcej pracy jak się nie mylę!

moj ciesla okreslil zwiekszenie kosztow dachu zwiazanych z lukarna (taka na trzy okna :smile: ) na 1000PLN (robocizna i material). Odejmujac od tego koszt i montaz okna polaciowego roznica w kosztach nie jest wielka za to w funkcjonalnosci wydaje mi sie olbrzymia.

Moim zdaniem, przy dachu kopertowym lukarny są wręcz wskazane. Pewnie widzieliście jak wygląda narożny pokój na poddaszu domu z dachem kopertowym z dwoma niskimi ścianami kolankowymi i z oknami połaciowymi??? Jeśli nie, to polecam.

Jeżeli dom ma dach dwuspadowy, to narożny pokój na poddaszu ma tylko jedną ścianę kolankową- tam wybór: lukarny, czy okna połaciowe jest już dużo trudniejszy.

• 2 weeks później...