shatterhand 19.05.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Zastanawiam się bo mam trochę czasu i lepiej wcześniej coś pomysleć i porysować co byłoby lepsze tzn. okna dachowe czy lukarny do dachu o rzucie kopertowym!Dom o wymiarach 12x11m ,wieżba w najwyższym miejscu 4m ,w najniższym ok 1m od stropu!Kąt nachylenia prawie 35 stopni!Co myślicie,co bardziej wygodne i racjonalne.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Tylko lukarny. Ja mam okna połaciowe i wszędzie gdzie się da odradzam. Mieszkam w mieście: są notorycznie brudne, dają dużo zbędnego ciepła w lecie (jest gorąco), w zimie leje się po nich woda (prawda nie ma wentylacji), po 5 latach są w opłakanym stanie (firma Velux) wymagają natychmiastowej renowacji. Ponadto są po prostu brzydkie i strasznie drogie. Ale wybór należy do Ciebie.Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 19.05.2003 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 od poludnia na pewno zrobilbym lukarne - wieksza funkcjonalnosc i wykorzstanie okien. tak samo zrobilbym lukarne od strony ogrodu. okno polaciowe tylko jako doswietlenie albo od strony wscipskiego sasiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 19.05.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 On 2003-05-19 15:11, Anonymous wrote: Tylko lukarny. Ja mam okna połaciowe i wszędzie gdzie się da odradzam. Mieszkam w mieście: są notorycznie brudne, dają dużo zbędnego ciepła w lecie (jest gorąco), w zimie leje się po nich woda (prawda nie ma wentylacji), po 5 latach są w opłakanym stanie (firma Velux) wymagają natychmiastowej renowacji. Ponadto są po prostu brzydkie i strasznie drogie. Ale wybór należy do Ciebie. Waldek Miałam okno połaciowe i były brudne, bo je myłam raz na rok. Ale wentylację to miały na pewno. Miały otwory na górze, które można było zamknąć a samo okno można było otworzyć na trzy sposoby: na 1 cm robiąc wentylację, na 3 cm robiąc jeszcze większą wentylację i całkiem otwarte. Nigdy też mi nie zalało mieszkania. Poza tym gorąco było faktycznie. magero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 19.05.2003 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Zastanawiam się głównie czy się z lukarnami nie przeprosić gdyż ten kąt nachylenia połaci nie jest duży.Poza tym zamontowane ładne drewniane okna z mosiężnymi szczeblinami chyba wyglądały by całkiem całkiem!:smile:Tylko z lukarnami więcej pracy jak się nie mylę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 19.05.2003 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Zgadza się z lukarnami więcej pracy. A to że okno połaciowe jest drogie to można włożyć między bajki. Jak policzysz ile drożej wyjdzie Cię dach na tej lukarnie to okno połaciowe przy tym to pestka. Ja osobiście zrezygnowałem z lukarne na rzecz okna połaciowego. Na razie nie mieszkam jeszcze i nie mogę powiedzieć jak to się sprawuje. Ale decyzja i tak należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.05.2003 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Przemyślany dach ma być prosty. Im więcej połaci,koszy i wszelakich obróbek dachowych tym wyjdzie droższy (robocizna, przycinanie dachówek, dodatkowy osprzęt), a połączenia będą bardziej narażone na przeciekanie. Mówię tu o kosztach znacznie większych niż 1-1,5 tys. za okno połaciowe Komfort lukarny z drugiej strony pewnie większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.05.2003 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 On 2003-05-19 16:23, shatterhand wrote: Zastanawiam się głównie czy się z lukarnami nie przeprosić gdyż ten kąt nachylenia połaci nie jest duży.Poza tym zamontowane ładne drewniane okna z mosiężnymi szczeblinami chyba wyglądały by całkiem całkiem!:smile:Tylko z lukarnami więcej pracy jak się nie mylę! moj ciesla okreslil zwiekszenie kosztow dachu zwiazanych z lukarna (taka na trzy okna ) na 1000PLN (robocizna i material). Odejmujac od tego koszt i montaz okna polaciowego roznica w kosztach nie jest wielka za to w funkcjonalnosci wydaje mi sie olbrzymia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.05.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 koszt lukarny podalem bez kosztu przyszlosciowych okien (przy drewnianych to pewnie okolo 1500PLN) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 20.05.2003 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Moim zdaniem, przy dachu kopertowym lukarny są wręcz wskazane. Pewnie widzieliście jak wygląda narożny pokój na poddaszu domu z dachem kopertowym z dwoma niskimi ścianami kolankowymi i z oknami połaciowymi??? Jeśli nie, to polecam.Jeżeli dom ma dach dwuspadowy, to narożny pokój na poddaszu ma tylko jedną ścianę kolankową- tam wybór: lukarny, czy okna połaciowe jest już dużo trudniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reginka 30.05.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.05.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 jakby mój domek miał poddasze uzytkowe zdecydowanie zrobiłabym lukarny...sa piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts