Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia NIEDŹWIEDŹ Saunier Duval - czy ktoś ma?

Recommended Posts

Troche było już na forum o "Niedźwiadkach" czyżby nikt się nie zdecydował? Czy mam być pierwszy na linii frontu? Może nie polegnę przy pierwszym rachunku za gaz, albo od zimnej wody z przysznica :smile: A swoją drogą poczytałem o kotłach na forum i zgłupiałem do reszty. Wygląda na to że każde rozwiązanie: jednofunkcyjny czy też 2-funkcyjny jest złe. Chyba wezmę wiertacza i dowierce się do źródeł geotermalnych żeby mieć ciepłą wodę i w wannie i w prysznicu i do golenia :smile:

A jak z ciepłą wodą czy się wyrabia z grzaniem? Czy trzeba czekać? Czy te 90l w podgrzewaczu wystarcza? I jak to dokładnie działa ponieważ jest to piec 2-funkcyjny z zasobnikiem? Kiedy przechodzi na grzanie przepływowe? Może za dużo pytań :smile: Ale wystarczy jedna odpowiedź jest OK lub nie jest OK.

Mam kocioł firmy Ferrum z Suwałk na drewno(potocznie nazywany "kotłem na holz-gaz&quot:wink: i powiem szczerze ,że jestem bardzo zadowolony.Zasypuję go "gałęziówką"bukową(wcale nie suchą)

i mam spokój na ok.10-16godz.przy temp.na piecu 50 st.C.

Kiedy było zimniej to rozpaliłem go raz w tygodniu(przy stałym grzaniu raz na co najmniej miesiąc).i tylko co ok.12 godz dokładałem drewna.

I co mnie bardzo cieszy nie muszę ciągle "latać do pieca"mając jednocześnie ciepło i w miarę czysto w kotłowni,a popiół sypię "w ziemię"-to całkiem dobry nawóz-widzę po trawie.

Suwałki są mi bliskie jak najbardziej jest tylko jeden problem z kotłem na biomasę (kolega sprzedaje całe kotłownie nawet o wielkich mocach) mam instalację w KAN-ie i kocioł na paliwo stałe raczej odpada, a i jestem wygodny. Na zimniejsze dni mam zamiar grzać kominkien z rozprowadzeniem ciepła przez układ z mechanicznym wymuszeniem ale z regulowanymi obrotami.