Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa w?dzarnia


Recommended Posts

cześć Haczyk. Mam duże doświadczenie w wędzeniu ryb i mięs. Obowiązkowo zbusuję wędzarnię przy domu. Wędziłem już w różnych budowlach, czasem własnych, czasem cudzych ( kiedyś uwędziłem węgorza w kartonie :smile: ) Jeśli chcesz zbudować wędzarnię to radzę wykonać to nad wyraz starannie. Użyj materiałów odpornych na wysoką temp. Szczególną uwagę zwróć na szczelność budowli. W drzwiczkach paleniska zamontuj nawiewniki, które będzie łatwo regulować. Jeśli zamierzasz wędzić "zimnym dymem" (ok 30 st C) oddal palenisko od komina na ok 2m. Szyber kominowy pozwoli uzyskać stabilną, równomierną temperaturę w kominie.

Pytaj, chętnie odpowiem, może ktoś jeszcze podzieli się doświadczeniami. Hej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak widać SMOKi nie tylko potrafią smażyć, ale mają pojęcie również o wędzeniu :lol:

Moje doświadczenia są następujące: wędzarnia domowa jest w domu siostry mojej babci, a że kiedyś tam mieszkałem to miałem okazję małe ,,co nieco" uwędzić...mniam, mniam...

Przy budowie wędzarni najważniejsza jest SZCZELNOŚĆ !!!

Wędzarnia usytuowana jest w piwnicy pod schodami, zajmuje niewiele miejsca, nie jestem niestety w stanie podać dzisiaj jaki jest przebieg dymu od paleniska do komory, ale przy najbliższej okazji to sprawdzę...

W piwnicy mam przygotowany ciąg kominowy do budowy wędzarni, ale chcę ją połączyć z kominkiem więc trzeba przemyśleć połączenie przyjemnego z pożytecznym...:grin:

SMOKu jak masz jakieś projekty to przyślij pleees!

Pozdrawiam i smacznego!

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 years później...

U moich rodziców wędzarnia jest zrobiona po prostu w ziemi w ogrodzie, koszt jest w zasadzie niezauważalny:

palenisko zamknięte, zbiodowane z cegieł - bez zaprawy, do tego przewód zakopany w ziemi ok. 2 m (w środku rura do przewodów kominowych. Rura kończy się i w tym miejscu jest po prostu otwór w ziemi o średnicy ok0.5m

Kiedy nadchodzi czas, Mama stawia na nim rulon z blachy z zamontowanymi w środku haczykami oraz rusztem też o średnicy 0,5m

Wędzenie jednej porcji wędlin (z połóki świniaczka) trwa ok4 h.

A potem jak się szyneczka już wyparzy.. brak mi słów..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...