kuba1941 21.01.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Witam, czy ktoś mógłby pokusić się na sporządzenie symulacji, polegającej na orientacyjnym wyliczeniu kosztów związanych z budową domu. Mam na myśli absolutnie wszystko, nie posiadam nawet działki. Zdaje sobie sprawę, że wyliczenia będą nieprecyzyjne, zakładam pewien margines błędu w górę. Chodzi mi o stan budynku pod klucz, czyli po prostu się wprowadzam. Zakładam średni standard wykończenia, panele po 40 nie po sto itp. Opał to drzewo, węgiel, nie olej czy gaz. Choć jeśli ktoś przekona mnie, że korzyści płynące z takiego rodzaju ogrzewania niwelują minusy finansowe, to, czemu nie? Teren, w którym chciałbym wybudować dom to woj. Pomorskie, poza miastem, konkretnie Lębork. Może na forum znajdzie się ktoś stąd. Powierzchnia to ok. 100m, powiedzmy 95-110 max, garaż przylegający do budynku, najlepiej na dwa stanowiska. Fajnie by była garderoba, trzy sypialnie plus pokój dzienny. Budynek raczej parterowy, przy okazji pytanie, czy koszt budynku parterowego o takiej samej powierzchni, co piętrowego będzie niższy? Zakładamy, że działka ma takie same wymiary w obu przypadkach, powiedzmy ok. 1000m kw., wolałbym mieć trochę miejsca na podwórku Dołączę kilka linków do projektów, które mi się podobają. Część rzeczy jestem w stanie wykonać sam, ale naprawdę niewiele. Właściwie sprowadza się to tylko do wymalowania całej powierzchni domu. Malowałem swoje mieszkanie, więc mam nadzieję, że z elewacja tez sobie poradzę. W rodzinie mam elektryka i kominiarza w jednym z uprawnieniami, więc to można policzyć taniej . Pozostałe rzeczy muszę niestety zlecić innym, tu tez nasuwa się pytanie, czy wynajmować jedną firmę do wszystkiego czy szukać specjalistów na własną rękę, wiem, że tak może być taniej, ale czy na pewno? Kupiłem mieszkanie jakiś czas temu, gołe kompletnie, i właśnie tą metodę obrałem, ten robił to tamten tamto. Niestety, nie miałem doświadczenia i teraz wychodzi mi to bokiem, ten schrzanił to tamten tamto. W przypadku jednego stabilnego wykonawcy mam chyba jakąś gwarancje na budowę, prawda? http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=187&IdKolekcji=# ten jest ok., ale brak w nim garderoby i nie rozumiem jednej rzeczy, nie ma w nim pomieszczenia na kotłownie, czy sam kominek jest w stanie ogrzać całą instalacje? http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=344&IdKolekcji= lub taki. http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=361&IdKolekcji= jednak najbardziej podoba mi się chyba ten, choć nie ma dwóch stanowisk, ani garderoby. To z grubsza tyle, wiem, że to, o co proszę wymaga dużego doświadczenia, ale liczę na waszą pomoc, z góry dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 21.01.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 O jak ja lubię takie pytania..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 22.01.2007 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 O jak ja lubię takie pytania..... W zasadzie to brakuje jeszcze prosby o sfinansowanie tego przedsiewziecia kuba1941 trafiles w dobre miejsce. Czytaj , czytaj , czytaj ......potem pytaj , po miesiacu moze bedziesz cos wiedzial i na czesc z pytan ktore zadales znajdziesz odpowiedz. Zacznij od "Wymiany doswiadczen". Na poczatek odpowiem na jedno z twoich licznych pytan. Parterowy jest sporo drozszy od nieparterowego .......... choc to nie do konca prawda i znajdzie sie pewnie wielu ktorzy maja odmienne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zombie 22.01.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Moim zdaniem dom bez "udziwnień" powinien się zamknąc w kwocie około 1500 -1700zł za mkw. Do zamieszkania na gotowo. Oczywiście nie liczę tu ogrodzenia, podjazdów, garażu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts