Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odkurzacz centralny

Janko Zawodowiec

Recommended Posts

• 2 weeks później...

:D wiec tak jak mi powiedziales opisuje doswiadczenie

zamontowalem system z 70mm kanalizacyjnej potem zalozylem przerobiony odkurzacz do lisci jak podlaczam rure ssaca 9 m to dywan mi chce wciagnac

zaznaczam ze nie mam filtra dobrego tylko z siatki 0.4 mm

naped mam w piwnicy odprowadzenie na zewnatrz

dziala zajefajnie

komu info to na pw kontakt

pozdrawiam

Gość JACKIE P
ale w zestawach np beam`a są oryginalne fabrycznie przyestosowane końcówki wyrzutowe z klapką, która podnosi się pod naporem wypływającego powietrza. U mnie zdaje to egzamin na 5, bez żadnych kolanek skierowanych na dół, zresztą dokumentacja załączona do zestawu omawia ten temat.

hmm o klapce nie pomyslalem ale tak ajk mam jest w porzadku

silnik 1800 obrotow nie znam sila ssania ajak ja zmierzyc :lol:

do szerokiej ssawkiciezki turecki dywan sie przykleja i trza dopuszczac powietrza na rurze by szlo normalnie odkurzac

k

mam pytanie kto ma turboszczotke

napedzana powietrzem jak to sie sprawuje bo mysle o takiej lub tej na prad ale znow kabel :cry: Pozdrawiam Janko

Gość JACKIE P

wyrzut powietrza na zewnątrz nie jest uciążliwy, słychać szum, natomiast jesli chodzi o rury to są one wykonane ze specjalnej mieszanki tworzywa z dodatkiem grafitu bodajże, którego warstwa zapobiega przyklejaniu naelektryzowanych czastek kurzu i ułatwia ich przelot do jednostki centralnej.

Uważam ,że w tym przypadku jest dość ryzykowne zakładanie zwykłych rur pvc, a te w zestawach nie są znów takie drogie.

nie wiem gdzie widziales beam'a za 999 jak ja szukalem to powyzej 2000

odkurzacz do lisci 149 zl waz 9 m 164zl rury kalizacujne okolo 150zl

(nie wiem bo mialem tych rurw piwnicy jeszcze z budowy dlatego robilem z nich )

jak sie ponakleja to sie zdziwie przy takim pedzie powietrza

a robilem dlatego ze po roku uzywania odkurzacza z filtrem hepa szlak mnie trafil ze znow nowy odkurzacz trza kupic

a tak przynajmniej za male pieniazki cos fajnego i dzialajacego zrobilem

a...

i telewizora nie zglasniam jak zona odkurza Pozdr...

Jan

Skąd miałes rurę 9metrową. Szukam takiej ale wszędzie w zestawach a jak juz bez zestawu to kosmiczna cena. Sa najmniejsze beamy za 999 zł np tu http://www.beam.com.pl/cgibin/shop?show=PAK165&sort=id&sid=1959a04c. Bo ja chce zrobic z dwóch tanich odkurzaczy z dużymi zbiornikami 20l. Używam takiego na razie nie podłączonego do rur i stwierdzam że worek wymienia sie raz na 2-3 miesiące - tak więc podłacze najpierw jeden zobacze jaki ciąg i jak trzeba będzie dokupię drugi, albo na wyjsciu pierwszego podłączę odkurzacz do liści (koszt podobny)- potrzebna mi tylko rura 9m chociażby do testu i nie mogę nigdzie taniej znaleźć. Nie wspomnę już o cenie "szufelki automatycznej" (ponad 200 za kawałek plastiku ze sprężynką).

zobacze jak podłaczę - ciągnie bardzo mocno i ma duży pojemnik - i ma wyjście do którego mogę podłaczyć np odkurzacz do liści. Albo dam równolegle 2 takie jednostki. Mam taki http://www.allegro.pl/item161008328_odkurzacz_przemyslowy_einhell_inox_1250_1_fvat_gw.html

z tego co widze w danych daje 155mb oznacza podcisnienie 15 kPa - w danych z Beama odkurzacze mają od 20 kPa - myślę że dwa równolegle dadzą radę. A jakie jest ssanie odkurzacza do liści?

Niie moge znalezc tej rury na allegro.:(