Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM POD PLATANEM pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

Po wybudowaniu surowego otwartego wjechałem do garażu. I niestety brama 4 metry jak dla mnie za wąska. Szefu ekipy stwierdził ze no problem bo belka wylewana większa jak w projekcie i połączoną z trzpieniami (szkody górnicze)

http://images28.fotosik.pl/217/9175a5f76e4996ccmed.jpg

Wiec mogę wyciąć po 1 silece z każdej strony (czyli poszerzyć do 460). Oczywiście posłuchałem i zamówiłem bramę 4,6. Przywożę chłopaków do wycięcia a oni straszą z kolei ze ryzykowne.. A brama juz czeka :)

Pytanie, czy poszerzał ktoś z Was wjazd do 4,6, jeśli tak to zliczał mu to konstruktor ?? I czy można się tymi obliczeniami podzielić, bo czasu już na to mało.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witajcie.

Jeśli chodzi o pytanie kokesza,czy można poszerzyć bramę garażową z 400 na 460 i czy nie będą zachwiane normy konstrukcyjne?Odpowiadam,że swoją bramę poszerzyłem (za zgodą konstruktora) na 450. Dodam również ,iż posiadam zaadaptowaną powierzchnię nad garażem,tak więc jak narazie konstrukcja wytrzymuje.

Mam pytanie do Sylwi i Tomasza na jakim już jesteście etapie budowy i czy wszystko wychodzi z planem?

Pozdrawiam Wszystkich

Witamy Marcina,

nasza budowa dopiero się rozpoczęła. Mieliśmy małe problemy na starcie. Podczas wykopu fundamentów okazało się że grunt jest zbyt słaby aby postawić dom na ławach. Musieliśmy przeprojektować stan zero i zastosować płytę fundamentową. Troszkę droższy interes od tradycyjnych fundamentów ale nie było wyjścia. Dlatego trochę opóźniła się budowa naszego Platanka. Aktualnie ekipa ciągnie mury, wreszcie widać jakieś postępy i wszystko do tej pory idzie zgodnie z planem. Dzięki wizycie u Was nanieśliśmy trochę zmian w projekcie. A propos bramy garażowej, po konsultacji z naszą ekipą zdecydowaliśmy się na podwójne rozwiązanie wjazdu do garażu tj. 2x 250m.

A jak Wasz domek? pewnie już mieszkacie. Marcin powklejaj trochę zdjęć z wykończeniówki, pewnie nie tylko my byśmy chcieli zobaczyć. Jeszcze raz serdeczne dzięki za możliwość zobaczenia domu na żywo. Po zamknięciu stanu surowego służymy pomocą zainteresowanym.

pozdrawiamy Sylwia i Tomasz

• 1 month później...
Gość rob***
Witam

Po raz kolejny przysnąłem z planowaniem. Elektrycy chcą ruszać a ja zero przemyśleń co do lokalizacji oświetlenia. A gra świateł ważna rzecz. Pomóżcie proszę jak rozwiązaliście temat lamp- antresola, jadalnia i hol u góry.

Dziękuję ślicznie Pozdrawiam.

No kolego z górki ! Hawira jak się patrzy, na zdjęciu ciut mniejsza niż w rzeczywistości. Kiedy przewidujesz przeprowadzkę :-))

Oczywiście to taki joke !

pozdrawiam Robert

• 2 weeks później...

Marcin

Tez mialem z tym chwile problem (zle rozmiary plikow rozdzielczosci) ale jest gdzies temat na forum w ktorym opisuja dosc dokladnie. Wybacz ze nie cytuje ale nie chce zasmiecac watku. (generalnie to adrescalyhttp

A jak Wasz platan, juz zamieszkany ??

Pozdrowienia z Polkowic

Ps chyba sie zaczne wpraszac na wizytacje. Teraz zaczynam wykonczeniowke i duzo nowych pytan sie zgromadzilo.

A nasz aktualnie to wyglada tak :

http://photos48.nasza-klasa.pl/dev91/0/328/862/0328862238.jpg

Witam wszystkich,

mam pytanie odnośnie okien połaciowych, czy ktoś z Was zrezygnował może z jednego okna w łazience?? jeśli tak to nie jest za ciemno?? właśnie zamawiamy okna, zamierzam dodać jedno do tzw. garderoby na górze tej przy pokoiku. U nas pomieszczenie jest oddzielone od pokoju, będzie pełniło funkcję pralni - suszarni (wejście z łazienki). proszę o odpowiedź. Pozdrawiamy wszystkich

Sylwia i Tomasz

Witajcie.

Niestety jeszcze nie zamieszkujemy Platana ,jesteśmy na etapie wykańczania (chyba bardziej siebie :wink: ).Jeśli chodzi o wklejanie zdjęć chyba nie dam rady :cry: .

Sylwio i Tomaszu dzisiaj byłem w łazience na górze i próbowałem sobie wyobrazić ,co by było gdyby nie było jednego z okien połaciowych?Moja odpowiedź troszke ciemno!

wszystkiego dobrego ,pozdrawiam Marcin

• 2 weeks później...
Chciałem wszystkich powitać. Tak jak i Wy ja też zakochałem się w tym projekcie. Stanąłem przed wyborem projektu i po przeglądnięciu kilku tysięcy projektów platan wzbudził moje emocje przede wszystkim ze względu na swą niebanalność. Nie jest to projekt doskonały pod względem funkcjonalności, ale po paru przeróbkach będzie prawie idealny. O wszystkich zmianach jakie chciałbym wprowadzić pisaliście wyżej więc cieszę się, że nie tylko ja zauważyłem te mankamenty projektu.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam wszystkich,

mam pytanie do wszysktich którzy temat okien mają już za sobą. Właśnie zamawiamy okna i powiedziano nam ze okna tarasowe nie mogą być zamontowane bezsłupkowo? Czy Wy też macie słupek po środku wychodząc na taras????? kurcze jak to będzie wyglądało?? proszę o odpowiedź. pozdrawiam

Sylwia

Sylwio i Tomaszu

Witam

Na poprzedniej stronie jest nasze zdjecie (to z koparką). Mamy właśnie okna ze słupkami.

My staneliśmy przed 2 wariantami. 1) kształt bardziej trapezowy, 2 boczne stałe a na srodku 2 duze balkonowe z wspolnym otwieranym słupkiem (czy jak to nazwac) 2) cztery równe ze słupkami stałymi pomiędzy nimi.

Atutem tego pierwszego bylo duze wyjscie na taras, ale mieszkamy teraz u rodzicow, ktorzy mają takie rozwiazanie i z doswiadczenia wiedzielismy ze w 95% i tak wykorzystuje sie tylko otwieranie 1 okna. A mieliśmy obawy ze kształt trapezowy zepsuje widok ogólny łuku.

Wybralismy obcje 2. Tyle tylko ze powiekszylismy 2 okna srodkowe otwierane kosztem 2 bocznych stałych. Efekt koncowy bardzo nam sie podoba. NIe odczuwamy dyskonfortu. Tyle ze jak na razie to poruszamy sie w trybie budowlanym a nie mieszkalnym...