Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolorowe okna

malmuc

Recommended Posts

• Odpowiedzi 165
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak przekonać męża o wyższości szarych okien nad nie szarymi???? :o

Mnie sie udalo ! :lol:

Najlepszym sposobem okazały sie inne realizacje, jak chłop nie zobaczy to nie uwierzy :wink:

Święte słowa - poszło gładko! Teraz mąż osobiście przygotowuje wizualizacje z udziałem dużej ilości koloru grey.

Wyniki niebawem.

Malmulc - pytanka - a okleinę wybrałaś którą? Drzwi będą szare?

Bo ja mam zgryz z układem - brama do garażu, drzwi, okna, elewacja drewniana.

Szare okna są bardzo neutralne - ale szara brama garażu już nie. To wielka płaszczyzna i determinuje obraz całości. Ale na drewnianą mnie nie stać a okleina jakoś nam nie w smak ... Więc szara? A zaraz obok drzwi - i jakie one? Też szare??? No żeby nie przesadzić....

Święte słowa - poszło gładko! Teraz mąż osobiście przygotowuje wizualizacje z udziałem dużej ilości koloru grey.

Wyniki niebawem.

Malmulc - pytanka - a okleinę wybrałaś którą? Drzwi będą szare?

Bo ja mam zgryz z układem - brama do garażu, drzwi, okna, elewacja drewniana.

Szare okna są bardzo neutralne - ale szara brama garażu już nie. To wielka płaszczyzna i determinuje obraz całości. Ale na drewnianą mnie nie stać a okleina jakoś nam nie w smak ... Więc szara? A zaraz obok drzwi - i jakie one? Też szare??? No żeby nie przesadzić....

Okleinke mam RAL7001 i taka strukturka jak w tym linku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1605537&highlight=okleina#1605537

inna opcja w ogóle nie mogła wchodzic w rachube bo kolesie od rolet mieli tylko ten kolor i taka strukturke na prowadnice, albo ten antracyt, ale to kurcze chyba za ciemne. Chcialabym jeszcze srebrne klamki do bialych okien od wew, ale nie widzialam takich u ludzi nie wiem jak to bedzie wygladac, na razie zamówione są białe.

A co to ? gadasz juz jak moj mąż :lol:

Obawia sie wielkiej szarej bramy, ze to juz bedzie jak wjazd do magazynów. Poddałam sie i zamowił brame złoty dąb z poziomymi przetłoczeniami, musimy teraz to skomponowac z kolorem drzewa naelewacji. Tak wiec juz nie zastanawiam sie nad kolorem drzewa, bedzie złoty dąb.

A widziałm takie cudne szare bramy, i nawet takie kawa z mlekiem. :(

No a drzwi ...

W dzienniku zamiescilam fotke wzorów, są do zrobienia w RAL 7001, zastanawiam sie tylko czy nie wziasc o ton ciemniejsze.

Pozdrawiam

aha...sama ostatnio dowiadywałam się o szary kolor, ale w profilu veka i okazało się, że nie robią barwionych w masie. Zastanawiam się też czy nasz domek ładnie wyglądałby z szarymi oknami. Chociaż dachówkę mamy grafitową...

Ja nie mam barwionych w masie, moje to białe z zew okleinowane.

A dchówkę mam antracyt.

nie boisz sie zarysowań? Jesli przy budowie ktoś gdzieś je przez przypadek zarysuje to będzie widać biały profil

Kiedys sie martwilam, ale pewien miły Pan z super anielska cierpliwosci wprowadzil meza hale produkcyjna, dał ostre narzedzie i kazał zrobic ryse, naprawde nie bylo to takie łatwe, a jak juz cos tam zarysowal to wzieli taki specjalny flamaster w odpowiednim kolorze i elegancko zatuszowali.

Natomiast szare w masie profile to ja nawet u siebie w domu chetnie bym widziala, ale troche spękaliśmy i wybralismy wew białe.

Pozdrawiam

Malmulc,

to porównanie do męża oznacza, że ze mną coś nieteges, tak? :wink:

Szczerze mówiąc fajnie byłoby się "ugiąć' pod presją złotego dębu i już cała układanka gotowa! Ale akurat złoty dąb nie podoba się drugiej połowie...

Struktura okleiny - już wiem, kolor jak rozumiem 7001 jasny jest. Zresztą z białym w środku to dobry wybór. Klamki wzięłabym srebrne - widziałam i moim zdanie mwygladają ładnie. Oczywiście nie w np. rustykalnym wnętrzu.

Pozdro,

kurcze, coraz bardziej przekonujesz mnie do szarych okien....boję sie tylko czy ten nasz domek nie będzie zbyt "zimny"

popatrzyłam sobie na Twój projekt, nie widze przeciwwskazań do szarych okien :lol: :wink:

Zimny? no co ty? Jest sporo ciekawych mozliwosci co do elwacji przy szarych oknach, jest drewno, klinkier w ciepłych, słonecznych kolorach.

Malmulc,

to porównanie do męża oznacza, że ze mną coś nieteges, tak? :wink:

:lol: :lol:

mnie sie szare bramy podobaja, widzialam sporo takich nawet przy domkach w stylu chatka bajkowych krasnali :wink: , ale mój małż mówi dokładnie to co Ty :lol:

Szczerze mówiąc fajnie byłoby się "ugiąć' pod presją złotego dębu i już cała układanka gotowa! Ale akurat złoty dąb nie podoba się drugiej połowie...

,

Okna w złoty dąb nam sie tez nie podobały, ale brama juz jest niczego sobie, nie wiem moze to dlatego ze wieksza powierzchnia i nie jest juz takie smutne?

Struktura okleiny - już wiem, kolor jak rozumiem 7001 jasny jest. Zresztą z białym w środku to dobry wybór. Klamki wzięłabym srebrne - widziałam i moim zdanie mwygladają ładnie. Oczywiście nie w np. rustykalnym wnętrzu.

Pozdro,

Dzieki, zaczynam podchody do srebrnych klamek, bylam na nie zdecydowana, ale mąż sam podpisywał umowe i juz sam mial tak dosc ze wpisali białe. Teraz na spokojnie podjedziemy do sklepu i poogladamy zestawienie białych ram z klamkami srebrnymi.

:lol: :lol: :lol:

Nie obawiaj się srebrnych klamek na białym profilu . aktualnie mam taki zestaw w mieszkaniu - wygląda ciekawie (klamka Secustic na poniższym zdjęciu pierwsza od dołu)

http://www.eurookna.winkhaus.pl/OBRAZY/klamki_secustic.jpg

Kolor na powyższym zdjęciu jest nieco ciemniejszy niż w realu, w rzeczywistości nie rzuca się więc tak bardzo w oczy. To taki "tytanowy" kolor. U mnie wygląda tak, jak poniżej (mam okna M&S z tymi właśnie klamkami)

http://www.ms.pl/images/photo/klamki/klamki6.icon.gif

Wiecie co ludziska?? Ja też miałam zamiar mieć grafitowe okna, bo są przepiękne, ale jest jedno malutkie ale: mianowicie, jeżeli macie sporo okien na południe to plastikowe okna w tym kolorze średnio się nadają ze względu na to, że sciągają promienie słoneczne i szybko "tracą fason".Podobnie jest z drewnianymi. Taką wersję słyszałam od kilku ludzi, a zwłaszcza od architekta i producenta okien. Tak więc, jeżeli już grafitowe to najlepiej aluminiowe, a na te trzeba majątek..... :evil:

Pozdrawiam