Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolorowe okna

malmuc

Recommended Posts

• Odpowiedzi 165
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

malmuc napisał:
  jk69 napisał:

Jak przekonać męża o wyższości szarych okien nad nie szarymi???? :o

Mnie sie udalo ! :lol:

Najlepszym sposobem okazały sie inne realizacje, jak chłop nie zobaczy to nie uwierzy :wink:

Święte słowa - poszło gładko! Teraz mąż osobiście przygotowuje wizualizacje z udziałem dużej ilości koloru grey.

Wyniki niebawem.

Malmulc - pytanka - a okleinę wybrałaś którą? Drzwi będą szare?

Bo ja mam zgryz z układem - brama do garażu, drzwi, okna, elewacja drewniana.

Szare okna są bardzo neutralne - ale szara brama garażu już nie. To wielka płaszczyzna i determinuje obraz całości. Ale na drewnianą mnie nie stać a okleina jakoś nam nie w smak ... Więc szara? A zaraz obok drzwi - i jakie one? Też szare??? No żeby nie przesadzić....

jk69 napisał:

Święte słowa - poszło gładko! Teraz mąż osobiście przygotowuje wizualizacje z udziałem dużej ilości koloru grey.

Wyniki niebawem.

Malmulc - pytanka - a okleinę wybrałaś którą? Drzwi będą szare?

Bo ja mam zgryz z układem - brama do garażu, drzwi, okna, elewacja drewniana.

Szare okna są bardzo neutralne - ale szara brama garażu już nie. To wielka płaszczyzna i determinuje obraz całości. Ale na drewnianą mnie nie stać a okleina jakoś nam nie w smak ... Więc szara? A zaraz obok drzwi - i jakie one? Też szare??? No żeby nie przesadzić....

Okleinke mam RAL7001 i taka strukturka jak w tym linku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1605537&highlight=okleina#1605537

inna opcja w ogóle nie mogła wchodzic w rachube bo kolesie od rolet mieli tylko ten kolor i taka strukturke na prowadnice, albo ten antracyt, ale to kurcze chyba za ciemne. Chcialabym jeszcze srebrne klamki do bialych okien od wew, ale nie widzialam takich u ludzi nie wiem jak to bedzie wygladac, na razie zamówione są białe.

A co to ? gadasz juz jak moj mąż :lol:

Obawia sie wielkiej szarej bramy, ze to juz bedzie jak wjazd do magazynów. Poddałam sie i zamowił brame złoty dąb z poziomymi przetłoczeniami, musimy teraz to skomponowac z kolorem drzewa naelewacji. Tak wiec juz nie zastanawiam sie nad kolorem drzewa, bedzie złoty dąb.

A widziałm takie cudne szare bramy, i nawet takie kawa z mlekiem. :(

No a drzwi ...

W dzienniku zamiescilam fotke wzorów, są do zrobienia w RAL 7001, zastanawiam sie tylko czy nie wziasc o ton ciemniejsze.

Pozdrawiam

agnieszkakusi napisał:
aha...sama ostatnio dowiadywałam się o szary kolor, ale w profilu veka i okazało się, że nie robią barwionych w masie. Zastanawiam się też czy nasz domek ładnie wyglądałby z szarymi oknami. Chociaż dachówkę mamy grafitową...

Ja nie mam barwionych w masie, moje to białe z zew okleinowane.

A dchówkę mam antracyt.

agnieszkakusi napisał:
nie boisz sie zarysowań? Jesli przy budowie ktoś gdzieś je przez przypadek zarysuje to będzie widać biały profil

Kiedys sie martwilam, ale pewien miły Pan z super anielska cierpliwosci wprowadzil meza hale produkcyjna, dał ostre narzedzie i kazał zrobic ryse, naprawde nie bylo to takie łatwe, a jak juz cos tam zarysowal to wzieli taki specjalny flamaster w odpowiednim kolorze i elegancko zatuszowali.

Natomiast szare w masie profile to ja nawet u siebie w domu chetnie bym widziala, ale troche spękaliśmy i wybralismy wew białe.

Pozdrawiam

Malmulc,

to porównanie do męża oznacza, że ze mną coś nieteges, tak? :wink:

Szczerze mówiąc fajnie byłoby się "ugiąć' pod presją złotego dębu i już cała układanka gotowa! Ale akurat złoty dąb nie podoba się drugiej połowie...

Struktura okleiny - już wiem, kolor jak rozumiem 7001 jasny jest. Zresztą z białym w środku to dobry wybór. Klamki wzięłabym srebrne - widziałam i moim zdanie mwygladają ładnie. Oczywiście nie w np. rustykalnym wnętrzu.

Pozdro,

agnieszkakusi napisał:
kurcze, coraz bardziej przekonujesz mnie do szarych okien....boję sie tylko czy ten nasz domek nie będzie zbyt "zimny"

popatrzyłam sobie na Twój projekt, nie widze przeciwwskazań do szarych okien :lol: :wink:

Zimny? no co ty? Jest sporo ciekawych mozliwosci co do elwacji przy szarych oknach, jest drewno, klinkier w ciepłych, słonecznych kolorach.

jk69 napisał:
Malmulc,

to porównanie do męża oznacza, że ze mną coś nieteges, tak? :wink:

:lol: :lol:

mnie sie szare bramy podobaja, widzialam sporo takich nawet przy domkach w stylu chatka bajkowych krasnali :wink: , ale mój małż mówi dokładnie to co Ty :lol:

jk69 napisał:

Szczerze mówiąc fajnie byłoby się "ugiąć' pod presją złotego dębu i już cała układanka gotowa! Ale akurat złoty dąb nie podoba się drugiej połowie...

,

Okna w złoty dąb nam sie tez nie podobały, ale brama juz jest niczego sobie, nie wiem moze to dlatego ze wieksza powierzchnia i nie jest juz takie smutne?

jk69 napisał:

Struktura okleiny - już wiem, kolor jak rozumiem 7001 jasny jest. Zresztą z białym w środku to dobry wybór. Klamki wzięłabym srebrne - widziałam i moim zdanie mwygladają ładnie. Oczywiście nie w np. rustykalnym wnętrzu.

Pozdro,

Dzieki, zaczynam podchody do srebrnych klamek, bylam na nie zdecydowana, ale mąż sam podpisywał umowe i juz sam mial tak dosc ze wpisali białe. Teraz na spokojnie podjedziemy do sklepu i poogladamy zestawienie białych ram z klamkami srebrnymi.

:lol: :lol: :lol:

Nie obawiaj się srebrnych klamek na białym profilu . aktualnie mam taki zestaw w mieszkaniu - wygląda ciekawie (klamka Secustic na poniższym zdjęciu pierwsza od dołu)

http://www.eurookna.winkhaus.pl/OBRAZY/klamki_secustic.jpg

Kolor na powyższym zdjęciu jest nieco ciemniejszy niż w realu, w rzeczywistości nie rzuca się więc tak bardzo w oczy. To taki "tytanowy" kolor. U mnie wygląda tak, jak poniżej (mam okna M&S z tymi właśnie klamkami)

http://www.ms.pl/images/photo/klamki/klamki6.icon.gif

Wiecie co ludziska?? Ja też miałam zamiar mieć grafitowe okna, bo są przepiękne, ale jest jedno malutkie ale: mianowicie, jeżeli macie sporo okien na południe to plastikowe okna w tym kolorze średnio się nadają ze względu na to, że sciągają promienie słoneczne i szybko "tracą fason".Podobnie jest z drewnianymi. Taką wersję słyszałam od kilku ludzi, a zwłaszcza od architekta i producenta okien. Tak więc, jeżeli już grafitowe to najlepiej aluminiowe, a na te trzeba majątek..... :evil:

Pozdrawiam