Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolorowe okna

malmuc

Recommended Posts

• Odpowiedzi 165
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie pytałem ale to nie łatwe. Ja chcę okna od zew. w kolorze Ral 7016 czyli ciemny szary. Jasno szarych jest wiele.

Ten grafit ral 7016 jest super zwłaszcza jesli na zew mam biala lub prawie biala elewacje dach grafit i dodatki klinkierowe matrix wienierberg czyli grafit super ciemny. Tylko jak to wyjdzie w domu? Poprosu nie widze tego koloru w zestawieniu z np. brązowym stołem w jadalni

Witaj masz rację ale nie widzę takie mozliwości. Boje sie troche tego wewnetrznego koloru bo od zew jestem w zasadzie pewien

no widze ze te same dylematy Cie drecza co mnie 1.5 roku temu :roll:

mam od wew. wlasnie biale.

Pytales na forum grupowym z Twojego regionu czy ktos ma szare okna od wew.? moze znajdzie sie ktos?

A co masz od zewnatrz jaki kolor? Jak to wyglada?

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 9 months później...
  • 1 month później...

Witam Drogich fanów szarych okien. My juz dawno podeliśmy decyzję o obustronnie szarych oknach, wlasnie planujemy zamowić co wiąże sie z wybraniem firmy.

Jaką firmę polecacie? Panie Pawle czy jest Pan zadowolony z Jezierskiego? Może coś wiecej na temat Pana okien? Może jakeiś sugestie?

Pozdrawiam Ewelina

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
Fajny watek. My tez myslimy o oknach dwustronnie szarych... no ale nic jeszcze nie wymyslilismy :) Tzn. kolor chyba ral 7001 (chociaz grafit ladniejszy ale chyba bedzie za ciemny w srodku...). No ale jak dobrac do tego brame, drzwi, skoro w standardzie wszystkich firm ktore sprawdzalam jest wlasnie grafit, a za niestandardowy kolor doplacac... jakos mi sie nie usmiecha :) Zwariowac mozna... Jakby ktos sie natknal gdzies na brame lub/i drzwi w kolorze zblizonym do 7001 to prosze o info!

Malgorzatka, ja wlasnie wybralem... białe. Bylem mocno zdecydowany na szare, gdy przeanalizowalem oferte producenta. Chcialem RAL 7040, niestety tego koloru nie mozna bylo zamowic (Oknoplast) - za to byl wlasnie 7001. Po wielu dniach, stwierdzilismy, ze ten kolor nam nie odpowiada. Zostal RAL 7014 (antracyt), ale tu znow byl problem w doborze pancerza rolety (akurat tego koloru nie bylo). Zapadla prosta decyzja - okna biale - uniwersalne - kazda elewacja bedzie pasowac.

Co do szarego wewnatrz - przemysl to. Sprzedawca nam odradzil - i tez jestem tego zdania. Do brazu latwiej dopasowac wnetrze (np. meble), do szarego - chyba trudniej.

Co racja to racja, białe są uniwersalne i nie ma problemy z dopasowaniem kolorów. Jjak ja bym chciała mieć dużo pieniędzy zatrudnić projektanta i mieć wszystko z głowy :) U mnie problem w tym, że mam drewnianą elewację, więc białe okna na zewnątrz nie bardzo, szary byłby idealny, a z kolei jednostronna okleina - jak to będzie wyglądało jak otworzę np. drzwi balkonowe? Jeszcze nigdy czegoś takiego nie widziałam i mam wątpliwości czy by mi się podobało. Już nic mi się nie śni tylko okna i elewacje przeplatane z antracytową bramą garażową...

A mnie się wydaje, że łatwiej dopasować podłogi, meble do szarego niż do brązu. Biały - wiadomo - uniwersalny, jeśli się komuś podobaja białe okna - będzie mniej kłopotów. My ze względu na szary kolor (innego nie bralismy pod uwagę)z obu stron, musielismy zamówić drewniane, nie chcielismy bialego środka okna widocznego po otwarciu np. okna tarasowego.

My też zdecydowaliśmy się na drewniane urzędowskiego - no i mają być w brązowe, chociaż po przeczytaniu dziennika mazo i obejrzeniu zdjęć znowu zaczynam mieć wątpliwości... Mazo, wiem że chwilowo masz dość tematu okien - ale muszę to powiedzieć: wyglądają super, też chcę takie:)

Dzięki! Zaglądam tutaj, więc jeszcze się trzymam:) chociaż jest jeszcze gorzej niż było - kolejne dwa okna nie takie...

Dla mnie szare okna to naprawdę fajny pomysł, nasz architekt proponował w kolorze drewna na elewacji, ale od razu to odrzuciłam - zmieniający się kolor - za chwilę okna byłyby takie, a elewacja inna. No i drewno w domu - trudno zgrać potem podłogi z oknami i meblami. Ale wszystko zależy od stylu domu, chociaż widziałam też piękne szare okna w kamienicy - naprawdę ładnie! Ale też nie mogę powiedzieć, że drewniane - w sensie nie pomalowane na biało czy szaro nie są piękne, wręcz przeciwnie!