Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolorowe okna

malmuc

Recommended Posts

I ja się witam w temacie szarych okien :)

Zamówiliśmy okna z Oknoplastu w kolorze RAL 7016 obustronnie, struktura skórki pomarańczy. Rozważaliśmy też opcję na zewnątrz 7016, a od środka 7012, ale przy białych ścianach obawialiśmy się, że będzie za mdło. Planowany montaż na 14 marca. Do wczorajszego wieczoru wszystko było w jak najlepszym porządku, kiedy to po długiej nieobecności ponownie weszłam na ten wątek. I całe szczęście, bo to było nasze olśnienie. Jak to, do szarych okien może być profil biały lub brązowy?? Dzięki Wam się o tym dowiedzieliśmy. U naszego przedstawiciela Oknoplastu nikt nawet nie wspomniał, że profil może być inny, nie zapytał jaki ewentualnie wolimy - biały czy brąz, a my też jakoś to przeoczyliśmy.

I co teraz??

Okna zapłacone, podobno profile też już są w magazynie, gościu przekonuje, że na pewno nam się to będzie podobać, że aż tak rażącej różnicy w nich nie będzie. Blabla. Ja nie chce się przekonywać tylko być pewna. Mąż przed chwilą przyszedł z kawałkiem okna z profilem brązowym i próbnikiem RAL i mam niby sobie wyobrazić nasze okna...

lolita Czy ten brąz na prawdę jest okey, nie rzuca się w oczy?? Czekam z niecierpliwością na Twoje fotki :)

Andzia Czy Ty też będziesz mieć brązowe profile??

• Odpowiedzi 165
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Monisiaaaa, ja jak wybierałam i oglądałm profile to widziałam sam grafit, czyli okno barwione w masie, chyba tak to się nazywa. Natomaist po 5 tyg , dostałam telefon ze przyszły z Niemiec grafitowo-biąłe profile, powiedzałam że tego nie zzakceptuje. Wynikł błąd polegający na tym że kiedyś |Niemcy mieli to w standardzie a teraz tak nie robia. Po 5 tyg jak przyszły już okna dostałam tylko telefon od mojego męża że oczywiście nie jest idealnie bo jest brązowy profil, ale wiecie to tak naprawde trzeba się przyjżeć. To też uważam nie jest zgodne z umową. Ale już nie chciałm czekać kolejne 5 tyg................ Jest ok...

Jeżeli nie będzie można już odstąpić od umowy, to mówi się trudno :( Przypuszczam też, że ten brąz mnie teraz drażni i będzie ewentualnie drażnił do czasu kiedy nie skupimy uwagi na kolejnym elemencie wykańczania i po prostu o nim zapomnimy albo go zaakceptujemy.

Cieszę się, że napisałaś, że trzeba się przyjrzeć aby dostrzec różnicę :)

Zerknij do mojego dziennika - tam jest cała historia moich okien, nie twierdzę, że okna drewniane są do kitu, ale kiedy w grę wchodzą wykonawcy, którzy nie muszą mieć takiego samego podejścia do budowy jak my, to robi się niebezpiecznie. Nim się obejrzeliśmy, a już mieliśmy (mamy) wypaczone okna. Do tego mechanicznie uszkodzone, generalny wykonawca twierdzi, że TAK TO JEST z drewnainymi oknami, że to budowa itd.

Pokaż mężowi zdjęcia moich okien, na pewno zmieni zdanie:)

Dziewczyny, Wy mnie nie straszcie. Czy ja będe miała profile brazowe? Któż to wie? Zobaczę jak przyjadą:) Przeżyję wszystko ale nie biały. Choć może miałoby to i dobre strony. Gdyby w środku było za ciemno to otwieramy okna i już po problemie, taki blask będzie bił :) A tak na serio to czekam na telefon z salonu, bo nie wiem co bedę miała - dla mnie szary w środku był oczywisty. Odezwę się niebawem

Właśnie widzicie że nikt nie mówi na ten temat jak zamawiamy okna na jakim profilu produkują. Uważam że biały jest najgorszym wyjściem bo go będzie widać po otwarciu,a brąz nei rzuca się tak w oczy.

Dołączam zdjęcia, nie jestem specjalistką w fotografowaniu (jak zauważycliście na pewno), ale może coś Wam sie przyda. Pozdrawiam

20110129481a.JPG

20110129480a.JPG

20110129479a.JPG

20110129476a.JPG

20110129481a.JPG

20110129480a.JPG

20110129479a.JPG

20110129476a.JPG

Okan są od oknowskich stnadrdowe grafitowe a drzwi z gerdy, taneij wyszły niż od hormanna. W zwiazkuz tym, że my zbudowaliśmy garaż na 2 samochowy i warsztat samochodowy to była spora różnica pryz wycenie bram miedzy Wiśniwoskim a Hormannem, ok 10 tys na 3 bramach.... Ale gdybym brła tylko zwykłe bramy garazowe do domu to też chyab zdecydowłąmbym sie na Hormanna..

My zdecydowaliśmy się na Hormanna i zamówiliśmy 2 bramy garażowe RenoMatic 75 oraz drzwi zewnętrzne RenoDoor 75, powierzchnia Decograin, kolor Titan Metallic i dlatego wybraliśmy dla okien strukturę skórki pomarańczy.

http://img833.imageshack.us/img833/7583/bramagaraowarenomaticde.jpg

http://img190.imageshack.us/img190/3227/drzwizewntrznerenodoort.jpg

Edytowane przez Monisiaaa