Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolorowe okna

malmuc

Recommended Posts

Hej!

lolita--dzięki serdeczne za zdjątka!!

Wiem, już - chcę grafit na zewnątrz!! ;))

Super!

No i pochodziłam se po okniarskich salonach....

Są w standardzie 3 kolory profili - biały, ciemny brąz i jak ja to nazywam sraczkowy-taki jasny brąz

I powiedziano mi, zebym sie nie łudziła, jak chcę miec grafitowy czy szary kolor okien, to okleinowane bedzie na ktoryms z tych profili - do wyboru przeze mnie!!

Raz tez ktos powiedzial, ze teoretycznie bylaby mozliwosc zamowienia calych okien w jednym kolorze-tzn. barwionych w masie profili na grafitowo+okleina grafitowa, ale musiałabym zapłacic za wszytsko-czyli za odpady tez, a koszty nijak by sie mialy do okien, czyli skorka za wyprawkę!!

Więc zostaja albo okona PCV okleinowane na 3 podstawowych kolorach profili, albo okna drewniane malowane, tudzież z nakładkami aluminiowymi w grafitowym kolorze, a w środku zwykly kolor drewna lub pomalowac tez na jakis szarawy, grafitowy.., albo okna aluminiowe...

Wkurza mnie, ze w XXI wieku glupich okien nikt nie robi "normalnie", czyli profil i reszta barwione w masie!?

Umyśliłam se , ze z zewnatrz beda grafitowe, a wewnatrz biale lub szare jasne..., wiec przy takim zestawieniu kolorystycznym bialy profil by wychodzil, troche glupawo, jak otwierasz...czy uchylasz okno z zewnątrz prawie czarne , a w srodku biel bije po oczach....ale trudno sie mowi!

Monisiaaa - taki zestaw to moj faworyt..dopoki jest promocja na Renodoor Hormanna, bo potem to nie wiem, jak mi kaza za drzwi zaplcic 5 tys..??

Ale widze, że Gerda ma tez alterantywe..to nie jest źle!

Pozdrawiam wszystkich o kolorowych okienkach!! ;))

• Odpowiedzi 165
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, promocja w Hormanie skończyła się 31 grudnia. Nie zdążyliśmy z zamówieniem do tego terminu, ale udało nam się zdobyć ten zestaw w styczniu, jeszcze w promocyjnej cenie. W tej firmie co zamawialiśmy okna, Pan nas poinformował, że na magazynie Hormanna w Sosnowcu mają jeszcze dużo tych bram z promocji.

Popytaj Mania, może jest gdzieś w pobliżu Ciebie magazyn Hormanna, w którym promocyjne bramy i drzwi jeszcze są :)

Aaaacha.., ja się sugerowałam Allegro, bo wiem, ze 75 lecie hormanna nie bedzie trwac wiecznie ;))

A na Allegro jeszcze mają drzwi po promocyjnych cenach...i pewnie u niejednego przedstawiciela u mnie w regionie tez by sie znalazly?!

Chetnie bym juz kupila teraz, ale u mnie do drzwi to jak stąd do...

• 7 months później...
  • 2 months później...

Witam, jestem w przeddzień zamówienia okien i rwę włosy z głowy.

Jak myślicie czy do czarnej dachówki z połyskiem będą pasowały okna VEKI w kolorze 7016.05 wg RAL 7016 (matowe).

Podbitkę planuję w żywym kolorze wpadającym w pomarańcz, czerwone drzwi i czerwona markiza i deski z dr. egzotycznego na tarasie.

Może ktoś już wykonał podobną "kompozycję" i może podzielić się zdjęciami?

• 3 weeks później...
t0mekk, pochwal się jakie okna zamówiłeś. Twoja kompozycja kolorystyczna zaiste niespotykana :) Robiłeś wizualizację? Mi osobiście bardzo podobają się czerwone drzwi - energetyczne wejście, dla odważnych ;) Nic nie wspomniałeś o bramie garażowej, to tez duży, kolorystyczny akcent. Pozdrawiam.

• 5 weeks później...

Witam:)

Jestem na etapie wyboru koloru okien i również należę do szacownego grona wielbicieli szarości. Jednak mnie bardziej odpowiadają jasne szarości. W DAKO mogę mieć okna w kolorze RAL 7038. Czy ktoś mógłby wstawić kilka zdjęć jak to w rzeczywistości wygląda i jakie macie wrażenia po nabyciu okien? Mnie pan sprzedawca niezbyt zachęcał, gdyż mówił, że jeszcze tego koloru nie montowali i trudno będzie dobrać drzwi wejściowe i bramę. Ale myślę sobie że przy jasnych oknach, nie będzie bardzo rażąco wyglądać brama i drzwi w kolorze Antracyt (RAL 7016) gdyż ten jest w tej chwili już w standardzie wielu firm. Co wy na takie zestawienie?

Kasiu - ja mam zbliżony kolor do 7038 - 7040, dla mnie jest bardzo fajny, nie za ciemny, nie za jasny, też myślałam o antracytowych drzwiach i bramie, teraz jednak myślę, że to nie byłby dobry wybór. A jaką masz dachówkę? ja się bałam, że grafit drzwi i bramy będzie się różnił od koloru dachówki.

Pokażę, jak to wygląda (bramy jeszcze nie mamy, ale będzie w kolorze okien, zastanawiam się, czy 7004 będzie się bardzo różnić, taki jest czasami w standardzie):

IMGP8391.JPG

IMGP8827.JPG

Edytowane przez mazo

• 4 months później...
  • 1 month później...
Są w standardzie 3 kolory profili - biały, ciemny brąz i jak ja to nazywam sraczkowy-taki jasny brąz

I powiedziano mi, zebym sie nie łudziła, jak chcę miec grafitowy czy szary kolor okien, to okleinowane bedzie na ktoryms z tych profili - do wyboru przeze mnie!!

Właśnie montują mi okna i miałam okazję zobaczyć na własne oczy,że przy okleinie antracytowej mam profil ANTRACYTOWY barwiony w masie identyczny jak okleina.Profil brugmann.

Z tego co się orientowałam,każdy producent profili ma profile dedykowane kolorystycznie do okleiny.

Profile podstawowe stosowane są wtedy,kiedy profil okleja producent okien,a nie producent profili (oszczędności i większy zarobek dla producenta okien).

Także domagajcie się,żeby profile okleinował producent profili a nie producent okien.

Za okna nie zapłaciłam więcej niż u producentów oferujących brązowe profile.

Fotki zapodam na dniach.

Edytowane przez marynata

Nono..

ciekaw jestem tych fotek :) Wymień nazwę firmy, bo widać, ze podeszli do sprawy ze zrozumieniem.

Więkoszość firm nie ma takich opcji jak szare w środku, bo to zwyczajnie się nie opłaca - jednostkowa ilość zabija dobrą cenę (chyba że nadrabia to sprawa tańszego, przetworzonego materiału).

Tym bardziej gratuluję, że dostałaś coś co chciałaś, w dobrej cenie!

To Ci się udało, marynato, bo ja robiłam już wyceny okien w kilkunastu! salonach i najlepszą opcją jak dotąd było dobranie brązu w najciemniejszym (prawie czarnym) odcieniu do antracytowych ram. Wszędzie albo profile tylko białe, albo brązowe za dopłatą, albo bez dopłaty, ale za to w odcieniu naprawdę wyraźnie brązowym :( Innych, nawet po zabójczej cenie (która i tak nie wchodziłaby w grę), nikt nie proponował.

http://s1.pokazywarka.pl/i/1231611/350982/11.jpg

http://s1.pokazywarka.pl/i/1231496/597175/22.jpg

Przepraszam Was kochani,ale to dodawanie zdjęć to nie na moje nerwy.

Finlandia-producent okien lokalny(mogę podać nazwę na priv).Tak jak pisałam wcześniej producent profili to brugmann,na ich stronie jest wykaz lokalnych producentów okien z tego profila.

Zdjęcia tego nie pokazują(kiepski ze mnie fotograf),ale profil ma niemal identyczny kolor co

okleina.

Okleina to coś takiego,a wyszło na zdjęciu raczej szaro.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSHzd3tHbrGP1e-ir1KHmC8Tqh6VHNBKn-bCF-rXBBeHnm6hoQVJA

Zresztą co za różnica,ważne że profile mają dedykowane.

Wszystko oczywiście masakrycznie ukurzone,może pózniej jak pomyję te okna wstawię lepsze foty.

bo to zwyczajnie się nie opłaca - jednostkowa ilość zabija dobrą cenę
Jeżeli profil okleja producent profili,a nie okien dlaczego cena ma być wyższa?U producenta profili produkcja idzie na całą Polskę,czyli praktycznie nie ma ubytków i przerw w zapotrzebowaniu na jakiś niestandardowy kolor.Co innego producent okien,któremu takie zamówienia mogą trafiać się raz na 100.Więc lepiej zawalić magazyn kolorem podstawowym i wykorzystać wszystko co do centymetra. Edytowane przez marynata