Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustka nad salonem

Recommended Posts

Witam wszystkich

Zastanawiamy się nad projektem domu z poddaszem w którym nad salonem byłaby pustka. Czy macie doświadczenia z tym związane - chodzi o wady i zalety takiego rozwiązania (koszty itd). Zarówno na etapie budowy jak i późniejszej eksploatacji domu.

Pozdrawiam

Witam wszystkich

Zastanawiamy się nad projektem domu z poddaszem w którym nad salonem byłaby pustka. Czy macie doświadczenia z tym związane - chodzi o wady i zalety takiego rozwiązania (koszty itd). Zarówno na etapie budowy jak i późniejszej eksploatacji domu.

Pozdrawiam

wady:

wieksza kubatura do ogrzania

reszta to zalety - o ile dobrze ocieplisz

- poczucie przestrzeni

- oszczędność na stropie

- możliwość posiadania 6 metrowej choinki na święta ;)

Pozdrawiam

Mam taki salon otwarty w górę na dwie kondygnacje. Goście twierdzą, że wygląda to jak kościół. Trochę trzeba się nabiedzić, żeby zaprojektować odpowiednie proporcje, a potem, żeby ściany ozdobić tak, żeby nie było za dużych gładkich i pustych miejsc, żeby nie przeładować, żeby wszystko grało między sobą stylem i żeby NIE wyglądało jak kościół :D

Na antresoli nad otwartym salonem ciepło jest o wiele szybciej, niż na dole (problem z ogrzaniem). No i dostęp do okien dachowych na wysokości 6 metrów jest zerowy, nie ustawie sobie przecież rusztowania na stałe, żeby móc otwierać i zamykać okna. A malowanie - ile razy do roku to robisz?

Koszty ogrzewania podłogowego - chyba takie same, jak przy dwóch pokojach przedzielonych w poziomie stropem, a może i mniejsze. Ale porównania nie ma, bo mam tylko ten jeden salon.

Mam taki salon otwarty w górę na dwie kondygnacje. Goście twierdzą, że wygląda to jak kościół. Trochę trzeba się nabiedzić, żeby zaprojektować odpowiednie proporcje, a potem, żeby ściany ozdobić tak, żeby nie było za dużych gładkich i pustych miejsc, żeby nie przeładować, żeby wszystko grało między sobą stylem i żeby NIE wyglądało jak kościół :D

ja mam w poprzek 2 belki stropowe o powiększonej grubości - 25x25 cm - one świetnie wypełniają przestrzeń i nie ma takiej pustki kościelnej :-)

belki są także ozdobą

Pozdrawiam

wady:

wieksza kubatura do ogrzania

reszta to zalety - o ile dobrze ocieplisz

- poczucie przestrzeni

- oszczędność na stropie

- możliwość posiadania 6 metrowej choinki na święta ;)

Pozdrawiam

Do wad należałoby dodać - zmniejszenie powierzchni użytkowej - jeśl ktoś lubi stawiać piętrowe domy z niewykorzytsaną powierzchnią (nie mówię o dużych projektach gdzie taki salon to tylko mały procent całości) to nie ma mowy o oszczędnośći na stropie bo idzie ona w inne miejsca.

A jaki taki salon miałam, wprawdzie nie w domku, tylko w mieszkaniu (adaptacja strychu). Teraz buduję dom i nie wyobrazaliśmy sobie aby zrezygnować z takiej przestrzeni. Z ogrzewaniem nie było wiekszego kłopotu, tyle że kubatura większa. Są wprawdzie pewne niedogodności np. z umyciem okien, ale warto!

ja na antresoli planuje biblioteczke i kącik do czytania

z antresoli widok na kominek - rewelacja

wadą jest pogłos i wyższa temperatura na antresoli

efekt kościoła przekadzał mi na poczatku al;e można się przyzwyczaić

http://rezulak.pl/antresola/wer2_3.jpg

http://rezulak.pl/antresola/wer2_2.jpg

http://rezulak.pl/antresola/wer2_1.jpg

Ja mam taką wierzę w moim obecnym mieszkaniu w bloku. :lol: Wysokość z pokoju została podniesiona dzięki braku sufitu w takiej osdobnej wierzyczce. Całość ma jakieś 4.5 m wysokości i mieszka się fantastycznie. Dużo powietrza w czasie imprez, poczucie niezamknięcia w klatce... same zalety. Polecam