nadmac1 21.01.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Witam wszystkichZastanawiamy się nad projektem domu z poddaszem w którym nad salonem byłaby pustka. Czy macie doświadczenia z tym związane - chodzi o wady i zalety takiego rozwiązania (koszty itd). Zarówno na etapie budowy jak i późniejszej eksploatacji domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 21.01.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Witam wszystkich Zastanawiamy się nad projektem domu z poddaszem w którym nad salonem byłaby pustka. Czy macie doświadczenia z tym związane - chodzi o wady i zalety takiego rozwiązania (koszty itd). Zarówno na etapie budowy jak i późniejszej eksploatacji domu. Pozdrawiam wady: wieksza kubatura do ogrzania reszta to zalety - o ile dobrze ocieplisz - poczucie przestrzeni - oszczędność na stropie - możliwość posiadania 6 metrowej choinki na święta Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 21.01.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 poza zwiększonym zapotrzebowaniem na ogrzewanie to uważam to za świetne rozwiązanie, bardzo lubię takie salony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 21.01.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Dodam jeszcze kłopot z oświetleniem (trudno się wymienia żarówki) no i przy malowaniu też jest trochę zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 21.01.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Dodam jeszcze kłopot z oświetleniem (trudno się wymienia żarówki) no i przy malowaniu też jest trochę zabawy. żarówki są na tej samej wysokości co w przypadku zwykłego stropu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 21.01.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Dodam jeszcze kłopot z oświetleniem (trudno się wymienia żarówki) no i przy malowaniu też jest trochę zabawy. no tak, ale to argument na poziomie takim iż trudniej muchę złapać, bo wysoko poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nalewka 21.01.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Mam taki salon otwarty w górę na dwie kondygnacje. Goście twierdzą, że wygląda to jak kościół. Trochę trzeba się nabiedzić, żeby zaprojektować odpowiednie proporcje, a potem, żeby ściany ozdobić tak, żeby nie było za dużych gładkich i pustych miejsc, żeby nie przeładować, żeby wszystko grało między sobą stylem i żeby NIE wyglądało jak kościół Na antresoli nad otwartym salonem ciepło jest o wiele szybciej, niż na dole (problem z ogrzaniem). No i dostęp do okien dachowych na wysokości 6 metrów jest zerowy, nie ustawie sobie przecież rusztowania na stałe, żeby móc otwierać i zamykać okna. A malowanie - ile razy do roku to robisz? Koszty ogrzewania podłogowego - chyba takie same, jak przy dwóch pokojach przedzielonych w poziomie stropem, a może i mniejsze. Ale porównania nie ma, bo mam tylko ten jeden salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 21.01.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Mam taki salon otwarty w górę na dwie kondygnacje. Goście twierdzą, że wygląda to jak kościół. Trochę trzeba się nabiedzić, żeby zaprojektować odpowiednie proporcje, a potem, żeby ściany ozdobić tak, żeby nie było za dużych gładkich i pustych miejsc, żeby nie przeładować, żeby wszystko grało między sobą stylem i żeby NIE wyglądało jak kościół ja mam w poprzek 2 belki stropowe o powiększonej grubości - 25x25 cm - one świetnie wypełniają przestrzeń i nie ma takiej pustki kościelnej belki są także ozdobą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 21.01.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 wady: wieksza kubatura do ogrzania reszta to zalety - o ile dobrze ocieplisz - poczucie przestrzeni - oszczędność na stropie - możliwość posiadania 6 metrowej choinki na święta Pozdrawiam Do wad należałoby dodać - zmniejszenie powierzchni użytkowej - jeśl ktoś lubi stawiać piętrowe domy z niewykorzytsaną powierzchnią (nie mówię o dużych projektach gdzie taki salon to tylko mały procent całości) to nie ma mowy o oszczędnośći na stropie bo idzie ona w inne miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 21.01.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 A jaki taki salon miałam, wprawdzie nie w domku, tylko w mieszkaniu (adaptacja strychu). Teraz buduję dom i nie wyobrazaliśmy sobie aby zrezygnować z takiej przestrzeni. Z ogrzewaniem nie było wiekszego kłopotu, tyle że kubatura większa. Są wprawdzie pewne niedogodności np. z umyciem okien, ale warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 21.01.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Oczywiście nie przeczę że może to być ładnie zaaranżowane -i efekt może byc super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.01.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 no i ta możliwość wygłaszania przemówień z wysokości - planuję balkonik :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobutu 21.01.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 a co zparowaniem okien słyszałem że przy tak dużych powierzchniach to się zdarza http://foto.m.onet.pl/_m/44bc1de488a4fbc498d441b1832667e2,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 21.01.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Dodam jeszcze kłopot z oświetleniem (trudno się wymienia żarówki) no i przy malowaniu też jest trochę zabawy. no tak, ale to argument na poziomie takim iż trudniej muchę złapać, bo wysoko poleci O - właśnie, zapomniałem. Wbrew pozorom to może być spory problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 21.01.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 a co zparowaniem okien słyszałem że przy tak dużych powierzchniach to się zdarza http://foto.m.onet.pl/_m/44bc1de488a4fbc498d441b1832667e2,5,19,0.jpg U mnie nie. Powierzchnia trochę mniejsza. Sądzę, że to kwestia wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 21.01.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 ja na antresoli planuje biblioteczke i kącik do czytania z antresoli widok na kominek - rewelacja wadą jest pogłos i wyższa temperatura na antresoli efekt kościoła przekadzał mi na poczatku al;e można się przyzwyczaić http://rezulak.pl/antresola/wer2_3.jpghttp://rezulak.pl/antresola/wer2_2.jpghttp://rezulak.pl/antresola/wer2_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 21.01.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 no i ta możliwość wygłaszania przemówień z wysokości - planuję balkonik :) a tak wogole to osobiscie bardzo mi sie podoba takie rozwiazanie - daje "oddech" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 21.01.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Ja mam taką wierzę w moim obecnym mieszkaniu w bloku. Wysokość z pokoju została podniesiona dzięki braku sufitu w takiej osdobnej wierzyczce. Całość ma jakieś 4.5 m wysokości i mieszka się fantastycznie. Dużo powietrza w czasie imprez, poczucie niezamknięcia w klatce... same zalety. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 28.01.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Dla mnie taka przestrzeń to rewelacja - na pewno warta pewnych wyrzeczeń.Zajrzyj też tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=88630&highlight= rafgam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 28.01.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Proszę użytkowników o rady jak myć takie okna. Na drabinie? Parę razy w roku trzeba to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts